De 22 mooiste picknickplekken in Ierland

Als er iets is wat Ierland zo aantrekt als vakantieland, moet het wel de overweldigende natuur zijn. Op elke heuveltop vind je wel oude ruïnes of leidt een of ander wandelpad je naar de oevers van een betoverend meer. Neem de boterhammen mee, dit zijn picknickplekken with a view!

Ga op zoek naar de wildernis van Ballycroy National Park met de rugzak op je rug. Je kunt er uren wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat wel je pad eens kruist zijn roofvogels, zeldzame vlinders en flora en misschien zelfs een otter. Installeer je op de zachte heide met uitzicht op de berg Nephin Beg. © Tidwell Family

Ga op zoek naar de wildernis van Ballycroy National Park met de rugzak op je rug. Je kunt er uren wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat wel je pad eens kruist zijn roofvogels, zeldzame vlinders en flora en misschien zelfs een otter. Installeer je op de zachte heide met uitzicht op de berg Nephin Beg. © Tidwell Family

Ben Bulben, een eigenaardige tafelberg in het graafschap Sligo, verzekert je op een lunch with a view. Het beste zicht op de berg bekom je door de gelijknamige boswandeling te maken van 4 kilometer. © Béla Török

Ben Bulben, een eigenaardige tafelberg in het graafschap Sligo, verzekert je op een lunch with a view. Het beste zicht op de berg bekom je door de gelijknamige boswandeling te maken van 4 kilometer. © Béla Török

Voor pure drama is Binevenagh de plek om de picknickmand te installeren. Een korte wandeling door het bos en een stevige klim later, kom je uit op de toppen van de uit gesmolten lava gevormde steile kliffen van het schiereiland Magilligan. Op een heldere dag zie je zelfs Schotland, Lough Foyle en het graafschap Donegal liggen. © Hibernia Landscapes by Stephen Wallace

Voor pure drama is Binevenagh de plek om de picknickmand te installeren. Een korte wandeling door het bos en een stevige klim later, kom je uit op de toppen van de uit gesmolten lava gevormde steile kliffen van het schiereiland Magilligan. Op een heldere dag zie je zelfs Schotland, Lough Foyle en het graafschap Donegal liggen. © Hibernia Landscapes by Stephen Wallace

Geschiedenis, legendes en voortreffelijke uitzichten maken goede hapjes. Maak daarom een vier uur durende wandeling naar één van Ierlands mooiste bergmeren, Coumshingaun Lough, met ijskoude wateren en verhalen over een slang en grotten. Het wordt een inspannende tocht tot aan het Comeragh plateau, maar de moeite waard dankzij het zicht op het meer. © Balazs B.

Geschiedenis, legendes en voortreffelijke uitzichten maken goede hapjes. Maak daarom een vier uur durende wandeling naar één van Ierlands mooiste bergmeren, Coumshingaun Lough, met ijskoude wateren en verhalen over een slang en grotten. Het wordt een inspannende tocht tot aan het Comeragh plateau, maar de moeite waard dankzij het zicht op het meer. © Balazs B.

De zandige kust van Curracloe smeekt om picknickers. Maar nog betere plekjes vind je achter het strand bij Raven Nature Reserve waar duinen en bossen een toevluchtsoord bieden voor vogels en wilde dieren. Een uitkijktoren maakt er bovendien een paradijs voor kinderen van. © Sean Kinsella

De zandige kust van Curracloe smeekt om picknickers. Maar nog betere plekjes vind je achter het strand bij Raven Nature Reserve waar duinen en bossen een toevluchtsoord bieden voor vogels en wilde dieren. Een uitkijktoren maakt er bovendien een paradijs voor kinderen van. © Sean Kinsella

Eilandhoppen is altijd een inspirerende manier om de dag door te brengen. Op Devenish in Fermanagh kun je enerzijds de monastieke ruïnes uit de 6de eeuw bewonderen en anderzijds de veerboot nemen naar Enniskillen en daar zwemmen, luieren of op pad gaan. © Mamraz Nagi

Eilandhoppen is altijd een inspirerende manier om de dag door te brengen. Op Devenish in Fermanagh kun je enerzijds de monastieke ruïnes uit de 6de eeuw bewonderen en anderzijds de veerboot nemen naar Enniskillen en daar zwemmen, luieren of op pad gaan. © Mamraz Nagi

Voor een variatie aan landschappen en een ruime keuze uit afgelegen stranden bestaat er geen betere optie dan het Ards Forest Park. Zo’n 480 hectare zoutwatermeren en bossen strekken zich uit langs Sheep Haven Point in Donegal. De paden zijn geschikt voor buggy’s en leiden je langs talloze plekken om je lunch op te eten met zicht op Sheep Haven Bay. © Andrea Ricordi

Voor een variatie aan landschappen en een ruime keuze uit afgelegen stranden bestaat er geen betere optie dan het Ards Forest Park. Zo’n 480 hectare zoutwatermeren en bossen strekken zich uit langs Sheep Haven Point in Donegal. De paden zijn geschikt voor buggy’s en leiden je langs talloze plekken om je lunch op te eten met zicht op Sheep Haven Bay. © Andrea Ricordi

Emo Court, een prachtig neoklassiek herenhuis, werd ontworpen door architect James Gandon in 1790 voor John Dawson, de eerste Graaf van Portarlington. Het raakte in verval, maar kende gelukkig een restauratie in 1960. Dankzij de mooie formele gazons, een kunstmatig meer en tuinen in volle bloei is het aanbod aan picknickplekjes er groot. © Matt O’Brien

Emo Court, een prachtig neoklassiek herenhuis, werd ontworpen door architect James Gandon in 1790 voor John Dawson, de eerste Graaf van Portarlington. Het raakte in verval, maar kende gelukkig een restauratie in 1960. Dankzij de mooie formele gazons, een kunstmatig meer en tuinen in volle bloei is het aanbod aan picknickplekjes er groot. © Matt O’Brien

De Connemara, de meest westelijk gelegen streek van Ierland, biedt enorm veel mogelijkheden om te picknicken. Maar een letterlijk hoogtepunt bereik je na een klim van een uur op de top van de berg Errisbeg. Werk de lunch naar binnen en keer terug richting Dog’s Bay en Gurteen Strand, twee halvemaanvormige stranden. © Florent Travia

De Connemara, de meest westelijk gelegen streek van Ierland, biedt enorm veel mogelijkheden om te picknicken. Maar een letterlijk hoogtepunt bereik je na een klim van een uur op de top van de berg Errisbeg. Werk de lunch naar binnen en keer terug richting Dog’s Bay en Gurteen Strand, twee halvemaanvormige stranden. © Florent Travia

William Butler Yeats, de Ierse dichter en toneelschrijver had een oog voor natuurlijke schoonheid. Zijn gedicht ‘The Stolen Child’ zou zelfs geïnspireerd zijn op de 15 meter hoge waterval Glencar in Leitrim. Picknicken gaat er in de buurt terwijl de kinderen hun energie kwijtraken in de speeltuin. © Iván Ferrero

William Butler Yeats, de Ierse dichter en toneelschrijver had een oog voor natuurlijke schoonheid. Zijn gedicht ‘The Stolen Child’ zou zelfs geïnspireerd zijn op de 15 meter hoge waterval Glencar in Leitrim. Picknicken gaat er in de buurt terwijl de kinderen hun energie kwijtraken in de speeltuin. © Iván Ferrero

Niets maakt een romantische picknick nog mooier dan een waterval. Net naast de Wild Atlantic Way in Kerry ligt de waterval Gleninchaquin. Een pittoresk plekje vanwaar je nog omhoog kunt klimmen voor zelfs betere uitzichten. © Jaap Coorens

Niets maakt een romantische picknick nog mooier dan een waterval. Net naast de Wild Atlantic Way in Kerry ligt de waterval Gleninchaquin. Een pittoresk plekje vanwaar je nog omhoog kunt klimmen voor zelfs betere uitzichten. © Jaap Coorens

Ben je op een zonnige dag in de Ierse hoofdstad Dublin, neem je boterhammen dan mee naar het koele gras van de Iveagh Gardens achter Harcourt Street. Schop je schoenen uit en geniet, met wat geluk, van een streepje live muziek of wat theater. © Commons Wikimedia

Ben je op een zonnige dag in de Ierse hoofdstad Dublin, neem je boterhammen dan mee naar het koele gras van de Iveagh Gardens achter Harcourt Street. Schop je schoenen uit en geniet, met wat geluk, van een streepje live muziek of wat theater. © Commons Wikimedia

Het feit dat de tuin van Kilfane, een stukje groen erfgoed, enkel twee maanden per jaar open is, lokt veel picknickers naar de plek. Kom langs in juli, dan kun je er wandelen in het romantische gebied langs de gelijknamige waterval en versierde cottages. © Wayne Brown

Het feit dat de tuin van Kilfane, een stukje groen erfgoed, enkel twee maanden per jaar open is, lokt veel picknickers naar de plek. Kom langs in juli, dan kun je er wandelen in het romantische gebied langs de gelijknamige waterval en versierde cottages. © Wayne Brown

Met een adembenemend uitzicht op de dreigende Mweelrea Mountain wandel je zo’n twee à drie uur langs de zuidelijke kant van fjord Killary. Klim je naar boven voorbij de Salrock Pass dan heb je een mooi uitzicht op de eilanden Inishbofin, Inishturk en Clare Island. © Toerisme Ierland

Met een adembenemend uitzicht op de dreigende Mweelrea Mountain wandel je zo’n twee à drie uur langs de zuidelijke kant van fjord Killary. Klim je naar boven voorbij de Salrock Pass dan heb je een mooi uitzicht op de eilanden Inishbofin, Inishturk en Clare Island. © Toerisme Ierland

Ga op ontdekking in het Lough Boora Discovery Park in Offaly: een stukje moeras dat de natuurorganisatie Bord na Móna heeft behouden als beschermd natuurgebied. Je kan er beeldhouwwerken bekijken tussen verschillende picknickplaatsen terwijl je langs de 22 km aan wandelpaden vlinders en vogels spot. Een fiets huren kost 5 euro per dag. © Lough Boora

Ga op ontdekking in het Lough Boora Discovery Park in Offaly: een stukje moeras dat de natuurorganisatie Bord na Móna heeft behouden als beschermd natuurgebied. Je kan er beeldhouwwerken bekijken tussen verschillende picknickplaatsen terwijl je langs de 22 km aan wandelpaden vlinders en vogels spot. Een fiets huren kost 5 euro per dag. © Lough Boora

Minder bekend dan Newgrange maar niet minder fascinerend zijn de neolithische tombes van Loughcrew die afgestemd worden op de zonnewende in de lente en de herfst. Klim naar de top van de steile met gras en schapen bedekte heuvel en leg je picknickdeken al maar klaar. Vanaf hier heb je zicht over de bergen en het platteland. © Stephan Emerson

Minder bekend dan Newgrange maar niet minder fascinerend zijn de neolithische tombes van Loughcrew die afgestemd worden op de zonnewende in de lente en de herfst. Klim naar de top van de steile met gras en schapen bedekte heuvel en leg je picknickdeken al maar klaar. Vanaf hier heb je zicht over de bergen en het platteland. © Stephan Emerson

Lough Ennell is de plek waar satiricus Jonathan Swift in een boot zou hebben gezeten en zich gerealiseerd zou hebben hoe klein de mensen aan de oevers eruit zagen. Juist, Gulliver’s Travels vindt hier zijn oorsprong. Zelf kan je er ook een boot huren of zwemmen. © Grainne Quinn

Lough Ennell is de plek waar satiricus Jonathan Swift in een boot zou hebben gezeten en zich gerealiseerd zou hebben hoe klein de mensen aan de oevers eruit zagen. Juist, Gulliver’s Travels vindt hier zijn oorsprong. Zelf kan je er ook een boot huren of zwemmen. © Grainne Quinn

Laat de oever van het meer Lough Gur voor wat hij is en klim 110 stappen naar boven tot aan het uitzichtpunt. Je krijgt er het gezelschap van Knockadoon met z’n neolithische overblijfselen, Knockfennell waar de koning van de feeën woont en Gearoid Island waar de ruïnes van een 15de-eeuws kasteel staan af te brokkelen. De soundtrack? Gezang van 46 vogelsoorten. © Kathryn Conway

Laat de oever van het meer Lough Gur voor wat hij is en klim 110 stappen naar boven tot aan het uitzichtpunt. Je krijgt er het gezelschap van Knockadoon met z’n neolithische overblijfselen, Knockfennell waar de koning van de feeën woont en Gearoid Island waar de ruïnes van een 15de-eeuws kasteel staan af te brokkelen. De soundtrack? Gezang van 46 vogelsoorten. © Kathryn Conway

Twee keer per dag raast de zee langs de smalle kreek in Lough Hyne, waardoor een zeldzaam maritiem leefgebied voor planten en dieren ontstaat. Spectaculaire bronnen en ruïnes versieren er bovendien de kustlijn. Wandel omhoog het bos door naar Knockomagh Hill voor een picknick met een uitzicht op Lough Hyne en beloon jezelf daarna met een frisse duik. © Balazs B.

Twee keer per dag raast de zee langs de smalle kreek in Lough Hyne, waardoor een zeldzaam maritiem leefgebied voor planten en dieren ontstaat. Spectaculaire bronnen en ruïnes versieren er bovendien de kustlijn. Wandel omhoog het bos door naar Knockomagh Hill voor een picknick met een uitzicht op Lough Hyne en beloon jezelf daarna met een frisse duik. © Balazs B.

Voornamelijk gletsjers zijn verantwoordelijk voor het doolhof aan eilanden en meren langs Lough Oughter. Maar het eiland waarop Clough Oughter Castle ligt werd door de mens gemaakt in de 13de eeuw. Nu blijft er niet veel meer over van het kasteel, maar steelt het eiland de show. © Marius Kastečkas

Voornamelijk gletsjers zijn verantwoordelijk voor het doolhof aan eilanden en meren langs Lough Oughter. Maar het eiland waarop Clough Oughter Castle ligt werd door de mens gemaakt in de 13de eeuw. Nu blijft er niet veel meer over van het kasteel, maar steelt het eiland de show. © Marius Kastečkas

Weggestopt op een schiereiland dat uitsteekt aan de oevers van Lough Ree ligt het verlaten dorpje Rindoon. Ooit was het een drukke middeleeuwse stad, nu staan er enkel nog reeksen ruïnes en stenen muren van het ziekenhuis, de kerk, een molen, de haven en drie torens. Voer voor de jonge ontdekkingsreiziger in jezelf. © Aaron Sarauer

Weggestopt op een schiereiland dat uitsteekt aan de oevers van Lough Ree ligt het verlaten dorpje Rindoon. Ooit was het een drukke middeleeuwse stad, nu staan er enkel nog reeksen ruïnes en stenen muren van het ziekenhuis, de kerk, een molen, de haven en drie torens. Voer voor de jonge ontdekkingsreiziger in jezelf. © Aaron Sarauer

Wicklow, ook wel de Tuin van Ierland, fascineert met zijn indrukwekkende landschappen

Wicklow, ook wel de Tuin van Ierland, fascineert met zijn indrukwekkende landschappen

Ga op zoek naar de wildernis van Ballycroy National Park met de rugzak op je rug. Je kunt er uren wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat wel je pad eens kruist zijn roofvogels, zeldzame vlinders en flora en misschien zelfs een otter. Installeer je op de zachte heide met uitzicht op de berg Nephin Beg. © Tidwell Family Ben Bulben, een eigenaardige tafelberg in het graafschap Sligo, verzekert je op een lunch with a view. Het beste zicht op de berg bekom je door de gelijknamige boswandeling te maken van 4 kilometer. © Béla Török Voor pure drama is Binevenagh de plek om de picknickmand te installeren. Een korte wandeling door het bos en een stevige klim later, kom je uit op de toppen van de uit gesmolten lava gevormde steile kliffen van het schiereiland Magilligan. Op een heldere dag zie je zelfs Schotland, Lough Foyle en het graafschap Donegal liggen. © Hibernia Landscapes by Stephen Wallace Geschiedenis, legendes en voortreffelijke uitzichten maken goede hapjes. Maak daarom een vier uur durende wandeling naar één van Ierlands mooiste bergmeren, Coumshingaun Lough, met ijskoude wateren en verhalen over een slang en grotten. Het wordt een inspannende tocht tot aan het Comeragh plateau, maar de moeite waard dankzij het zicht op het meer. © Balazs B. De zandige kust van Curracloe smeekt om picknickers. Maar nog betere plekjes vind je achter het strand bij Raven Nature Reserve waar duinen en bossen een toevluchtsoord bieden voor vogels en wilde dieren. Een uitkijktoren maakt er bovendien een paradijs voor kinderen van. © Sean Kinsella Eilandhoppen is altijd een inspirerende manier om de dag door te brengen. Op Devenish in Fermanagh kun je enerzijds de monastieke ruïnes uit de 6de eeuw bewonderen en anderzijds de veerboot nemen naar Enniskillen en daar zwemmen, luieren of op pad gaan. © Mamraz Nagi Voor een variatie aan landschappen en een ruime keuze uit afgelegen stranden bestaat er geen betere optie dan het Ards Forest Park. Zo’n 480 hectare zoutwatermeren en bossen strekken zich uit langs Sheep Haven Point in Donegal. De paden zijn geschikt voor buggy’s en leiden je langs talloze plekken om je lunch op te eten met zicht op Sheep Haven Bay. © Andrea Ricordi Emo Court, een prachtig neoklassiek herenhuis, werd ontworpen door architect James Gandon in 1790 voor John Dawson, de eerste Graaf van Portarlington. Het raakte in verval, maar kende gelukkig een restauratie in 1960. Dankzij de mooie formele gazons, een kunstmatig meer en tuinen in volle bloei is het aanbod aan picknickplekjes er groot. © Matt O’Brien De Connemara, de meest westelijk gelegen streek van Ierland, biedt enorm veel mogelijkheden om te picknicken. Maar een letterlijk hoogtepunt bereik je na een klim van een uur op de top van de berg Errisbeg. Werk de lunch naar binnen en keer terug richting Dog’s Bay en Gurteen Strand, twee halvemaanvormige stranden. © Florent Travia William Butler Yeats, de Ierse dichter en toneelschrijver had een oog voor natuurlijke schoonheid. Zijn gedicht ‘The Stolen Child’ zou zelfs geïnspireerd zijn op de 15 meter hoge waterval Glencar in Leitrim. Picknicken gaat er in de buurt terwijl de kinderen hun energie kwijtraken in de speeltuin. © Iván Ferrero Niets maakt een romantische picknick nog mooier dan een waterval. Net naast de Wild Atlantic Way in Kerry ligt de waterval Gleninchaquin. Een pittoresk plekje vanwaar je nog omhoog kunt klimmen voor zelfs betere uitzichten. © Jaap Coorens Ben je op een zonnige dag in de Ierse hoofdstad Dublin, neem je boterhammen dan mee naar het koele gras van de Iveagh Gardens achter Harcourt Street. Schop je schoenen uit en geniet, met wat geluk, van een streepje live muziek of wat theater. © Commons Wikimedia Het feit dat de tuin van Kilfane, een stukje groen erfgoed, enkel twee maanden per jaar open is, lokt veel picknickers naar de plek. Kom langs in juli, dan kun je er wandelen in het romantische gebied langs de gelijknamige waterval en versierde cottages. © Wayne Brown Met een adembenemend uitzicht op de dreigende Mweelrea Mountain wandel je zo’n twee à drie uur langs de zuidelijke kant van fjord Killary. Klim je naar boven voorbij de Salrock Pass dan heb je een mooi uitzicht op de eilanden Inishbofin, Inishturk en Clare Island. © Toerisme Ierland Ga op ontdekking in het Lough Boora Discovery Park in Offaly: een stukje moeras dat de natuurorganisatie Bord na Móna heeft behouden als beschermd natuurgebied. Je kan er beeldhouwwerken bekijken tussen verschillende picknickplaatsen terwijl je langs de 22 km aan wandelpaden vlinders en vogels spot. Een fiets huren kost 5 euro per dag. © Lough Boora Minder bekend dan Newgrange maar niet minder fascinerend zijn de neolithische tombes van Loughcrew die afgestemd worden op de zonnewende in de lente en de herfst. Klim naar de top van de steile met gras en schapen bedekte heuvel en leg je picknickdeken al maar klaar. Vanaf hier heb je zicht over de bergen en het platteland. © Stephan Emerson Lough Ennell is de plek waar satiricus Jonathan Swift in een boot zou hebben gezeten en zich gerealiseerd zou hebben hoe klein de mensen aan de oevers eruit zagen. Juist, Gulliver’s Travels vindt hier zijn oorsprong. Zelf kan je er ook een boot huren of zwemmen. © Grainne Quinn Laat de oever van het meer Lough Gur voor wat hij is en klim 110 stappen naar boven tot aan het uitzichtpunt. Je krijgt er het gezelschap van Knockadoon met z’n neolithische overblijfselen, Knockfennell waar de koning van de feeën woont en Gearoid Island waar de ruïnes van een 15de-eeuws kasteel staan af te brokkelen. De soundtrack? Gezang van 46 vogelsoorten. © Kathryn Conway Twee keer per dag raast de zee langs de smalle kreek in Lough Hyne, waardoor een zeldzaam maritiem leefgebied voor planten en dieren ontstaat. Spectaculaire bronnen en ruïnes versieren er bovendien de kustlijn. Wandel omhoog het bos door naar Knockomagh Hill voor een picknick met een uitzicht op Lough Hyne en beloon jezelf daarna met een frisse duik. © Balazs B. Voornamelijk gletsjers zijn verantwoordelijk voor het doolhof aan eilanden en meren langs Lough Oughter. Maar het eiland waarop Clough Oughter Castle ligt werd door de mens gemaakt in de 13de eeuw. Nu blijft er niet veel meer over van het kasteel, maar steelt het eiland de show. © Marius Kastečkas Weggestopt op een schiereiland dat uitsteekt aan de oevers van Lough Ree ligt het verlaten dorpje Rindoon. Ooit was het een drukke middeleeuwse stad, nu staan er enkel nog reeksen ruïnes en stenen muren van het ziekenhuis, de kerk, een molen, de haven en drie torens. Voer voor de jonge ontdekkingsreiziger in jezelf. © Aaron Sarauer Wicklow, ook wel de Tuin van Ierland, fascineert met zijn indrukwekkende landschappen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *