Het tricolore terras van Monviso

In de Alpen kleurt de groene Po-vallei beneden aan de voet van de sneeuwwitte Monviso onder azuurblauwe lucht speels Italiaans. Met het avondrood wordt dit landschap een passioneel bergterras. We grasduinen er op fluwelen toon tussen geurrijke tricolore bergdorpjes en steken via een ezelspad door naar Queyras in Frankrijk.

Monviso: een bordje conchiglioni

Monviso: een bordje conchiglioni

Pasta en bier als starter
Italië, dat staat voor pasta! Ik bestel me bij aankomst in Saluzzo een bordje conchiglioni (pasta in de vorm van zeeschelpjes ) met tonijn en wat groene olijven. Ik neem er het troebel biertje Open White van brouwerij Baladin bij, de Italiaanse versie van witbier met citrustoets gebrouwen naar Belgische stijl. Een frisse combinatie en een zachte starter om de hoog gelegen burcht en omgeving te verkennen.

Monviso: gekleurde gevels in Saluzzo

Monviso: gekleurde gevels in Saluzzo

Vijftig tinten ‘pastel’ in Saluzzo
Roodrozige huisgevels onderbroken met al evenveel tinten oranje en gele muurfresco’s geven samen met de sfeervolle steegjes van kleine bolle kasseitjes een gevoel van aristocratische stilstand. Saluzzo was in de Middeleeuwen dan ook zowat gedurende 400 jaar een rijke vrije handelsstad. De imposante burcht en oude stadstoren werpen nog steeds een dominante blik op de inwoners en de toeristen. De steile klim ernaartoe doet mijn verwondering naar adem happen en ik rust eventjes uit in een van de vele mystieke gotische schaduwplekjes.

Muzikale betovering
Terwijl ik in gedachten tuur naar de door ‘slentervoeten’ gepolijste straatkasseitjes passeert er een predikant blootvoets op weg naar devotie. Even later waan ik me in de Middeleeuwen als sprankelende klanken me meevoeren naar een doodlopend straatje. Een jonge madonna bespeelt er sierlijk de snaren van een mooie elegante harp.

Monviso: harpen kijken in Museo dell’Arpa in Piasco

Monviso: harpen kijken in Museo dell’Arpa in Piasco

Fiasco in Piasco
De jonge dame verleidt me met zachte toon tot een bezoek aan het Museo dell’Arpa in Piasco. Het enige museum wereldwijd ter ere van de harp. Bezieler is Victor Salvi, van kinds af harpspeler en harpbouwer. Zo’n instrument is echt wel een sierlijk kunstwerk. Ik bewonder de evolutie van de eerste piepkleine harp tot de hedendaagse reus van één meter tachtig groot waarop ik roemloos een stukje speel. Mijn werkje krijgt de titel: “Fiasco in Piasco”!

Monviso: de kapucijnenkerk van Chianale

Monviso: de kapucijnenkerk van Chianale

In kostuum door Chianale
Na mijn Comedia dell’ Arpa en een stevige pastaschotel in restaurant La Peiro Groso ga ik naar het Museo del Costume in de kapucijnenkerk van Chianale, één van de vele gezellige kleurrijke bergdorpjes die jaarlijks meedoen aan een kostuumwedstrijd. Je ziet dan iedereen, van baby tot grootmoeder, in kleurrijke rokjes, foulards en kanten hoofdkapjes net zoals het 150 jaar geleden was. Het dorp zelf oogt ook speels en zorgeloos. Ik spot er onverwacht nog rode skicabines uit vervlogen James Bond tijden.

Monviso: Celle

Monviso: Celle

Een volledig dorp als openluchtmuseum
Is Chianale een dorp uit de oude doos, dan is Celle in de vallei van Bellino dat nog veel meer. Een echt ‘knuffeldorp’ én openluchtmuseum. Elk huis heeft zijn eigen fleurige zonnewijzer en de straten zijn hier zo smal dat de huizen langs weerszijden haast elkaars dakpannen likken. Dat zorgt meteen voor de nodige schaduwrijke afkoeling voor alle bewoners en hun loslopende veestapel. Zelf zoek ik afkoeling onder een lopend kraantje met ijskoud bergwater.

Monviso: 'museumstukken' in Celle

Monviso: ‘museumstukken’ in Celle

De ene rots is de andere niet
Hoe eenvoudig koel – of is het ‘cool’? – kan het leven zijn! In Balma Boves vind ik tegen en onder een rotswand drie huisjes. Geen stromend water en geen elektriciteit, dus ook geen koelkast. En toch was één van de huisjes tot 1994 bewoond! De gehele site plukte de vruchten van zijn eigen landbouwkundige microcosmos. Water werd er opgevangen dankzij de watervalletjes langsheen de frisse rotswand. Nu, 22 jaar later, staat er enkel nog een boom met wat groene appels en snel wegspurtende hagedisjes.

Heel diep onder de grond
Na een rots, een grot! Met mijn Italiaanse gidsen kruip ik door de Grot van Rio Martino, gelegen in de buurt van Crissolo. Het is er ijskoud. Na meer dan 500 m diep bijna letterlijk op handen en voeten kruipen door het donker, kom ik bij een enorme ondergrondse waterval. In het aanschijn van mijn hoofdlichtje lijkt ze op een dansend gordijn. Terug buiten hangt de modder over heel mijn lichaam en zijn mijn handen ‘deugnietig’ vuil. Ik juich haast van kinderlijk geluk.

Monviso: verfrissing van de Po

Monviso: verfrissing van de Po

La Traversette brengt me tot in Frankrijk
Van diep onder de grond trek ik vandaag hoog de bergen in. Ik laat me voeren tot Pian del Re waar de Po-rivier ontspringt. Voor ik mijn trektocht begin, verfris ik letterlijk mijn voeten in de ‘mond’(ing) van de Po. Via het steile ezelspad van La Traversette die me naar Il Buco di Viso brengt, hoop ik Frankrijk binnen te sluipen. Wordt vervolgd!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Monviso Italië | Internet : www.vallidelmonviso.gov.it
Vervoer
Met het vliegtuig | Brussel – Turijn + transfer naar Saluzzo
Overnachten
Hotel Chalet Seggiovia te Pontechianale | Internet: www.chaletseggiovia.com
Hotel Locanda Regina | Internet: www.locandaregina.com
Eten & drinken
La Peiro Groso te Chianale | gebouwd rond een groot rotsblok | Internet: www.lapeirogroso.it
Bezienswaardigheden
Middeleeuwse stad Saluzzo | Internet: www.saluzzoturistica.it
Museum van het kostuum & beschermde bergdorpjes | Internet: www.escartons.eu | www.borghitalia.it
Museum van de harp | Internet: www.museodellarpavictorsalvi.it
Microcosmos Balma Boves | Internet : www.marcovaldo.it
Grotta di Rio Martino  te Crissolo| Internet : www.borghitalia.it
Activiteiten
Wandelen Po-vallei | Internet: www.vallidelmonviso.gov.it
WandelKaarten
Alta Val Varaita n°17 | schaal 1:25.000
Camminare Monviso | schaal 1:25.000 + 1:50.000 | Internet: www.sentieri.biz

Foto’s: © Pascal François | Marco S

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *