Straf overnachten tussen eekhoorns in Hongaarse Mokus Valley

Voor een unieke vakantiewoning kan je er kiezen tussen een bijenhuisje, een truck of een kermiswagen, zonder te moeten inboeten aan comfort. Plaats van de afspraak is het haast onbekende dorpje Gorica, gelegen in de regio Baranya in het zuidwesten van Hongarije, ook wel Mokusvallei genaamd.

Mokus Valley: slapen in een oude kermiswagen

Mokus Valley: slapen in een oude kermiswagen

Privévallei
We zijn te gast bij Mandy en Paul op hun 2 hectare groot privédomein Mokusvallei waar slechts drie koppels per keer een uitzonderlijke vakantie kunnen beleven. Wij nemen er onze intrek in het voormalige bijenhuisje dat nu als Rozenhuisje bekend staat.

Alles inbegrepen
Privacy is er vanzelfsprekend maar nog méér dan dat wordt gastvrijheid er onderstreept. Wat het plaatje nog mooier maakt is dat een week vakantie in de Mokusvallei betaalbaar blijft. Voor 350 euro per week is je broodje er gebakken. Bovendien zit alles in die prijs inbegrepen, ook het eventuele hout voor de kachel of de buitenhaard, het gebruik van de fietsen, de draadloze internetverbinding of dagelijks verse eitjes.

Mokus Vallei: bijenhuisje wordt Rozenhuisje met aangepast interieur

Mokus Vallei: bijenhuisje wordt Rozenhuisje met aangepast interieur

Bijenhuisje
Paul Verf en zijn partner Mandy ontdekten het privénatuurgebied tien jaar geleden. Ze bouwden er de voormalige en uit dienst gestelde watermolen om tot een mooi woonhuis. Op het domein stond nog het toenmalig bijenhuisje dat ze aanvankelijk tot gastenverblijf voor familie reserveerden maar uiteindelijk ook voor andere gasten openstelden. Inmiddels richtte het tweetal, allebei Nederlanders maar Mandy is van Britse oorsprong, naast het eerste Rozenhuisje ook Green Gypsy en Csepellina als gastenverblijven in.

Mokus Vallei: overnachten in een omgebouwde truck

Mokus Vallei: overnachten in een omgebouwde truck

Kermis- en vrachtwagen
De tweede accommodatie is een comfortabel verbouwde vroegere kermiswagen en de andere een vrachtwagen die nu dienst doet als bijzondere vakantiewoning. Aparte attracties bovendien zijn de herten en wilde zwijnen die uit het omliggende staatswoud op bezoek komen compleet met privédierentuin waar ganzen, kippen, schapen, ezels, een minilegertje poezen en twee honden rondlopen.

Dierenliefhebbers
“Dat we uitgesproken dierenliefhebbers zijn, willen we graag benadrukken”, maken Mandy en Paul ons en hun gasten duidelijk.
Het koppel doopten ‘hun’ domein als Mokus Valley, een benaming afgeleid  uit het Hongaars voor de eekhoorns die het gebied bevolken. Mokus Valley ligt in het dorpje Gorica in de Hongaarse provincie Baranya. Dat ligt in het zuidwesten van het land in de streek van Zuid-Transdanubië.

Mokus Valley: op en rond het domein loopt een hele dierentuin los

Mokus Valley: op en rond het domein loopt een hele dierentuin los

Pècs
In de onmiddellijke buurt liggen Orfü met vier meren, Abaliget met een druipsteengrot en twee meren en Magyarhertelend met een kuurbad. Het meer bekende Pécs is een juweel van een stad. In Zuid-Hongarije is het altijd warmer dan elders. In de zomer is het er soms zelfs snikheet. Tussen de vijgen, de wijngaarden, de moskeeën, kerken en rode pannendaken hangt er dan een bijna mediterrane sfeer. De regio telt 2.000 tot 2.200 zonuren per jaar. Baranya is de meest kleurrijke provincie van Hongarije.

Vlot bereikbaar
Hongarije is vanuit Brussel per vliegtuig te bereiken en eventueel ook met de trein. Met de auto ligt Mokus Valley op ongeveer 1.500 kilometer van Brussel. Wie voor de wagen kiest, schaft zich best een wegennet voor Oostenrijk aan en koopt ook een wegenvignet voor Hongarije. Het Hongaarse e-vignet bekom je aan onder meer de grens en bij pompstations maar kan ook digitaal bemachtigd worden via www.motorway.hu. Hongarije levert geen zichtbare vignetten af maar registreert de nummerplaten die gedetecteerd worden op de snelwegen.

Mokus Valley: binnenin de Csepellina of truck

Mokus Valley: binnenin de Csepellina of truck

Geen alcohol
Autochauffeurs zijn gewaarschuwd: in Hongarije is het verboden een motorvoertuig te besturen als men alcohol heeft gedronken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Mokus Valley
| www.mokusvalley.com
Hongaarse dienst voor toerisme Brussel  | www.visithongarije.be[email protected]
Eten en drinken
Zoli es Eva
| Eten en drinken op wijnberg. Met rondleiding
Gergely Kecskefarm | Karàcodfa
Kàcatanya | www.kacatanya.hu
Muskàtli Vendéglö | Orfü
In de omgeving
Zselic park of Stars
| Zselickisfalud
Szigetvàr Thermal Bath | Szigetvàr
Abaliget Cave | Abaliget
Pècs | Széchenyi Plein met voormalige moskee en nu katholieke kerk. Zsolnay Mausoleum, Vasarelymuseum, Basiliek, Dommuzeum. Wandelgebied Mecsekberg.
Orfü  | Bosrijke omgeving en meerdere meren met mogelijkheid tot diverse watersporten. | www.orfu.hu
Szigetvàr | Kasteelruïne met wapenmusem. Standbeeld van oorlogsheld Miklos Zrinyi
Mohàcs | Gedenkpark van veldslag waarbij in 1526 in anderhalf uur 18.000 mannen sneuvelden.
Villàny | Bornmuzeum (wijnmuseum)

Foto’s: © Mokus Valley

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *