Vier 100 jaar Roald Dahl in Wales

Roald Dahl, geboren op 13 september 1916, wist de fantasie van kinderen over de hele wereld te vangen. Denk maar aan De Heksen, Matilda, De Fantastische Meneer Vos of de Grote Vriendelijke Reus (GVR). Zijn 100-jarige verjaardag zal dan ook het feestelijke thema zijn in Wales en in het bijzonder hoofdstad Cardiff, waar de schrijver geboren werd. Dit staat er op het programma.

Nieuwe film
Wie Roald Dahl dicht bij huis wil vieren, moet op 20 juli naar de bioscoop gaan. Dan zal de nieuwe film De GVR te zien zijn in de zalen. Geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Mark Rylance als de Grote Vriendelijke Reus en Penelope Wilton als de koningin van Engeland.

Geboorteplek Cardiff
Toch liever het Kanaal oversteken? Dan is Cardiff, de hoofdstad van Wales, waar je moet zijn. De hele stad zal namelijk in het teken staan van een uniek feest ter ere van alle vreemde, wonderbaarlijke, eigenwijze en surrealistische dingen in die geliefde wereld van Roald Dahl.

Twee keer in z’n jonge voetsporen
In Cardiff Bay ligt de Norwegian Church Arts Centre, de plek waar de schrijver gedoopt werd. Nu worden er verschillende events gehost. Binnenin is plaats gemaakt om Dahl te eren en hangt er de Dahl Gallery: foto’s en schilderijen van lokale kunstenaars over de schrijver. Dahl spendeerde zijn vroege jeugd in het district Llandaff, in het noorden van Cardiff. Hij startte zijn schoolcarrière in 1923 in Llandaff Cathedral School. De kathedraal kan je nog altijd bezoeken.

100 jaar Roald Dahl: de Norwegian Church Arts Centre

100 jaar Roald Dahl: de Norwegian Church Arts Centre

Cultuuruitstap met Dahl
Bij het Roald Dahl Museum and Story Centre in Buckinghamshire, Zuidoost-Engeland kom je meer te weten komen over de schrijver. Daarnaast gaan er op Dahl geïnspireerde concerten door in het Wales Millenium Centre in Cardiff en loopt er een tentoonstelling van Dahl’s hoofdtekenaar Quentin Blake.

Stad van het Onverwachte
Het belangrijkste event zal City of the Unexpected zijn in september 2016, georganiseerd door het National Theatre Wales en het Wales Millennium Centre. Veel is er nog niet over bekend, maar feit is wel dat de stad dan Roald Dahls wonderlijke verhalen in beeld brengt met 100 evenementen op verschillende locaties.

Voor meer info: hou www.visitwales.com in de gaten.

Foto’s: © Phil Bird | Thomas Mitchell

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *