Vernieuwde Tate Modern is open

In Londen is het vernieuwde deel van het museum Tate Modern voor hedendaagse kunst geopend. De tien verdiepingen tellende, piramidevormige aanbouw met een hoogte van zo’n 65 meter is nu open voor publiek. Dankzij de bijbouw breidt de expositieruimte met 60 procent uit.

Kunstsymbool
De nieuwe Tate Modern in Londen moet volgens de directeur van de Tate Galeries, Nicholas Serota, een symbool voor de groeiende globalisering van de hedendaagse kunst worden. Hij verwachtte een opkomst van slechts 2 miljoen bezoekers. Met gratis toegang, kregen ze 5 miljoen geïnteresseerden over de vloer, maar nu met de nieuwe piramide-achtige aanbouw, ‘the Switch House’ genaamd, moet dat aantal stijgen tot 6 miljoen.

Nicholas Serota: “We hebben meer ruimte nodig voor bezoekers en meer ruimte om nieuwe vormen van kunst te tonen. Kunst is meer participerend geworden; het wil de kijker in z’n greep houden en omhelzen.”

Vrouwen aan de macht
The Switch House van tien verdiepingen biedt een knap uitzicht op de St Paul’s Cathedral, the Shard en de stad. Dankzij de nieuwe oppervlakte zal hier zo’n 60 procent meer kunst te bezichtigen zijn. Er zal vooral performance art tentoon gesteld worden volgens een vast programma onder curator Catherine Wood. De nadruk ligt in de toekomst op werk van meer vrouwelijke kunstenaars en artiesten uit Latijns-Amerika, Afrika en minder bekende kunstregio’s in Europa zoals Roemenië.

Zwitserse makelij
Het oorspronkelijke gebouw aan de Theems was onmiskenbaar een elektriciteitscentrale. Een vergeten naoorlogs relikwie totdat de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron het ombouwden tot een kathedraal voor de kunst in 2000. Ze behielden de industriële structuur en een aantal van de namen: ‘the Boiler House’ en ‘the Turbine Hall’. Ook nu weer stonden dezelfde architecten uit Zwitserland in voor de vernieuwing van de Tate Modern.

Bron: CNN Style

Foto’s: © Iwan Baan/Tate Modern | Jack Taylor/Getty Images

Leave a Comment