Een reuzenpanda in het Panda Breeding en Research Base in Chengdu, China

Hier spot je 5 bedreigde diersoorten

Tijdens verre reizen proberen we niet alleen te blenden met de lokale bevolking, maar ook met de dieren. Veel touroperators spelen daarop in en steken een dierenactiviteit in het programma. Maar echt speciaal wordt het pas als de diersoort waarmee je oog in oog staat bedreigd is. Hier is waar je moet zijn.

De reuzenpanda
De reuzenpanda leeft in een paar bergketens in China, maar landbouw en ontbossing heeft de natuurlijke habitat van het dier zo goed als afgenomen. In de vrije natuur leven momenteel minder dan 2.000 reuzenpanda’s in China. Slechts 50 zijn in gevangenschap opgenomen door het Panda Breeding en Research Base in Chengdu. Dit instituut combineert bescherming van het milieu met wetenschappelijk onderzoek en stelt zijn deuren bewust open voor toeristen. Bezoekers kunnen de panda’s waarnemen in habitats die hun natuurlijke omgeving nabootsen en worden zo bewust gemaakt over de benarde situatie van het dier.

Een baby kiwi, het symbool van Nieuw-Zeeland

Een baby kiwi, het symbool van Nieuw-Zeeland

De kiwi
Deze eigenzinnige vogel is de nationale trots van Nieuw-Zeeland maar helaas ook bedreigd. De populaties dalen en van de vijf soorten zijn er twee erg kwetsbaar en één in gevaar. Om de vogels met eigen ogen te zien is een ontmoeting met de beestjes in Rainbow Springs Nature Park in het Nieuw-Zeelandse Rotorua een aanrader. Zij zetten zich al sinds 1975 actief in om de kiwi van de ondergang te redden. Bezoekers leren er alles over de aparte vogel die in het land beschermd wordt.

Reuzenschildpadden zijn thuis op de Galapagoseilanden

Reuzenschildpadden zijn thuis op de Galapagoseilanden

De reuzenschildpad
Je hebt misschien al wel gehoord van Lonesome George, de laatste reuzenschildpad die in 2012 het leven liet op Pinta, een eiland dat behoort tot de Galapagoseilanden. Hij was de laatste van zijn soort. Nu zijn er slechts enkele soorten reuzenschildpadden nog actief in de wereld. Je spot ze het best op het eiland Santa Cruz, ook deel van de Galapagoseilanden en een van de weinige plekken waar je de dieren nog in het wild kan zien. Het Charles Darwin Research Station daar beschermt de dieren voor verdere bedreigingen en voert onderzoek naar het behoud van de reuzenschildpad. Jonge schildpadjes worden gedurende vijf jaar verzorgd voordat de medewerkers hen terug op hun eiland van oorsprong zet.

Gorilla's vrezen voor hun habitat in de Afrikaanse jungle

Gorilla’s vrezen voor hun habitat in de Afrikaanse jungle

Gorilla’s
Zowel de Oostelijke als de Westelijke gorilla, die in de Afrikaanse subtropische jungle verblijft, staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Onder meer stroperij en handel in bushmeat zijn verklaringen waarom het zo slecht gaat met de Afrikaanse mensaap. Een andere dreiging is Ebola: enkele honderden gorilla’s zijn omgekomen in Odzala National Park in Congo door het virus in 2004. Wie de gorilla, nu het nog kan, van dichtbij wil bewonderen in zijn natuurlijke habitat, maakt best een begeleide trekking door de jungle. Anastasia’s Afrika is bijvoorbeeld een van de vele touroperators die dit soort bijzondere ervaringen aanbiedt.

Een paar koningspinguïns met hun jong

Een paar koningspinguïns met hun jong

De koningspinguïn
De koningspinguïn is de langste en zwaarste van alle pinguïnsoorten en leeft uitsluitend op Antarctica. Hij is ook de enige van zijn soort die kweekt tijdens de barre Antarctische winter en zo’n 120 kilometer over het ijs naar de broedgebieden reist. Koningspinguïns zullen naar verwachting met bij de helft dalen in aantal de komende tien jaar. Ze staan nog niet op de lijst van bedreigde diersoorten maar horen er eigenlijk wel thuis. Meer ziektes in kolonies, de vernietiging van hun natuurlijk habitat en verstoringen van de paartijd brengen de soort in het gedrang. De beste manier om de koningspinguïn te zien, is een Antarctische cruise. Dat kan op een luxueuze comfortabele manier of meer rustiek tijdens een expeditie.

Foto’s: © Teo | Geo Messmer | Mark Thomas | Anneliese & Claus Possberg | World Pictures

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *