Fooien geven op reis: waar kan het en hoeveel geef je?

De inpakstress is voorbij en je kan eindelijk genieten van je reis. Maar wacht, hoeveel fooi geef je aan die vriendelijke taxichauffeur en hulpvaardige portier? Geef je nota bene wel geld, of vinden ze dat beledigend? Daar gaat je rust. Onderstaande vuistregels maken het ingewikkelde systeem duidelijker en jouw reis minder stressvol!

Fooien geven op vakantie

Fooien geven op vakantie brengen altijd een beetje stress met zich mee. © Pixabay

Eenvoudig Europa
In Europa geldt bijna over dezelfde regel: fooien geven hoeven niet, maar worden geapprecieerd! De servicekosten zijn in het hotel, restaurant of de bar meestal inbegrepen. Hierdoor sta je volledig vrij een klein bedrag, liefst cash, achter te laten. Dit ligt meestal tussen 5 en 10 procent van het totaalbedrag.

In toeristische gebieden geldt dezelfde regel, maar wordt het soms als een belediging beschouwd als je geen fooi geeft. Vaak verwachten ze een extraatje van toeristen en wordt het wisselgeld niet teruggegeven. Vraag hier naar, zeker als de service niet uitzonderlijk was. In Scandinavië daarentegen wordt helemaal niet verwacht dat je fooien uitdeelt en is het zelfs uitzonderlijk. Een pintje geven als tip kan dan weer alleen in het Verenigd Koninkrijk. De attente barman of -vrouw zal je dankbaar zijn!

Ga je naar Oost-Europa? Dan bestudeer je best nog even de rekening. Het kan namelijk al eens gebeuren dat de servicekosten er afgescheurd zijn en er dus nog een fooi wordt verwacht. Dit is natuurlijk niet nodig en bewijst ook de oprechtheid van het restaurant, die de tip duidelijk niet waardig is.

Fooien geven doe je best altijd cash, zodat het geld zeker terechtkomt bij wie jij het wil. © Pixabay

Fooien geven doe je best altijd cash, zodat het geld zeker terechtkomt bij wie jij het wil. © Pixabay

Moeilijk Midden-Oosten
Onder de naam baksheesh toon je je appreciatie in het Midden-Oosten. Dit doe je trouwens constant. Lonen zijn er veel lager dan in Westerse landen, dus zijn fooien essentieel om het inkomen aan te vullen. Bij elke kleine daad wordt dan ook een kleine beloning verwacht. Tip bij het tippen: hou je kleingeld gescheiden van de grotere briefjes. Op deze manier kunnen de locals de eisen niet verhogen.

Onophoudelijk Afrika
Fooien geven in Afrika is nooit verkeerd en worden altijd met enthousiasme aangenomen. Typisch bijvoorbeeld in Zuid-Afrika zijn de parkeerwachters die voorstellen om op je wagen te letten. Naargelang de duur van deze service, geef je de parkeerwachter een kleine tip (30 ZAR oftewel € 2) als je auto er nog staat. Ze krijgen vaak geen salaris en leven van fooien. In het restaurant geef je standaard zo’n 10 tot 15 procent aan de ober.

Amerikanen delen steeds rijkelijk fooien uit. © Pixabay

Amerikanen delen steeds rijkelijk fooien uit. © Pixabay

Royale Verenigde Staten
Amerikanen zijn echte tippers en verwachten ook van bezoekers dat ze rijkelijk fooien uitdelen. In een restaurant geef je zo 15 tot 20 procent van het totale bedrag, liefst rechtstreeks aan de serveerster of ober. Veel medewerkers worden onder het minimumloon betaald. Om deze reden is de cultuur van het tippen verplicht. Servicekosten zijn niet inbegrepen, behalve voor grote groepen, waar een fooi van 20 procent wel als eens kan tegenslagen. Ook de portier, kamermeisje, taxichauffeur en andere dienstverleners geef je best een kleine fooi, al zijn het maar enkele dollars.

Raadselachtig Zuid-Amerika
Wil je een fooi geven in Zuid-Amerika, wat trouwens meestal verwacht wordt, dan doe je dat niet in elk land met hetzelfde bedrag. In Brazilië en Argentinië geef je op restaurant ongeveer 10 procent, in Chili 15 procent en in Peru zijn de obers gelukkig met 5 procent van het totale bedrag. In Argentinië is het officieel zelfs illegaal om een fooi te geven. Wees dus steeds discreet bij het overhandigen van extra drinkgeld.

Afwijkend Azië
Als het gaat om fooien is de moeilijkste speler op het veld Azië. In India en Nepal lopen ze je achterna als je niets geeft, terwijl je in China en Japan onvriendelijke blikken krijgt toegeworpen als je wel iets aanbiedt. Officieel is het zelfs verboden in China een fooi achter te laten en hangt er soms een bordje met een duidelijke ‘no tips’! Doe je het wel, is het erg onbeleefd en geef je de impressie dat de baas de werknemers te weinig betaald.

In Thailand kan je fooien geven, maar wordt het niet verwacht. © Pixabay

In Thailand kan je fooien geven, maar wordt het niet verwacht. © Pixabay

In Japan en Singapore hou je fooien ook best voor jezelf, want tipping wordt hier gezien als enorm beledigend. In Singapore gaat het zelfs zo ver dat fooien geven aanzien wordt als omkopen. Ook in Zuid-Korea laat je extraatjes best in je portefeuille. In Thailand daarentegen worden fooien aanvaardt, maar niet verwacht. Eisen Thai toch een tip? Dan is dat niet gebruikelijk en het wordt zelfs als onbeleefd gezien in het ‘land van de glimlach’.

Onnodig in Oceanië
Een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland is al meteen een grote hap uit je budget. Het helpt daarom dat je hier helemaal niet hoeft te tippen. Tijdens je bezoek word je onthaald als vereerde gast en willen de bewoners niets weten van een fooi. De locals zien deze gewoonte dan ook als onnodige Amerikanisering. Een uitzonderlijk goede gids of duikinstructeur kan je wel een fooi aanbieden, maar het wordt zeker niet verwacht. Deze plaatsen zijn blijkbaar echt een paradijs, ook op vlak van fooien!

Check en dubbelcheck
Check op restaurant ten slotte altijd de rekening om na te gaan of servicekosten inbegrepen zijn. De keuze ligt dan nog steeds bij jou om iets extra achter te laten. Twijfel je over de hoeveelheid? Dan zit je rond 10 procent van het bedrag normaal goed. Maar let op: niet in China, Japan, Singapore en Zuid-Korea!

Coverfoto: © Blythe D. via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *