Brighton voor beginners

Vanaf Calais duurt de overtocht slechts anderhalf uur met de ferry naar Groot-Brittannië. Voor je het weet stat je boven op de white cliffs of Dover. Dan nog een rit van twee uur en je komt aan in bruisend Brighton. Wat nu?

Halt houden in Rye en Hastings
De weggetjes slingeren er zich langs de kust, door kwelders waar schapen grazen en langs groene dorpjes met charmante cottages. Een bezoek aan Brighton trakteert je op een typisch Engels landschap. Maak onderweg gerust wat tijd voor twee andere idyllische kustplaatsjes in East Sussex: Rye (waar de Amerikaanse schrijver Henry James woonde) en Hastings, bekend van de gelijknamige slag die in 1066 door Willem de Veroveraar werd gewonnen, de Normandiër die het tot koning van Engeland schopte.

Brighton: de typische steigers

Brighton: de typische steigers

Studentenjolijt
Voor Rye en Hastings is een dag genoeg, maar voor Brighton aan de zuidkust van het land trek je best twee dagen uit. Het plaatsje is zowel een badstad die erg in trek was in de 19de eeuw, als een levendige studentenstad met twee universiteiten en een veertigtal Engelse scholen waar studenten uit de hele wereld les volgen. Net als de toeristen zijn ze gek op het strand en de vele bars, restaurants en winkeltjes. Dat Londen amper een uurtje treinen is, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Brighton: het geraamte van West Pier

Brighton: het geraamte van West Pier

Kust van de belle époque
Laar je hier onderdompelen in de gezellige sfeer van de promenade bij zee. In de schaduw van het reuzenrad en langs de bekende ‘piers’ of steigers die in de belle époque aangelegd werden, liggen tientallen restaurants en bars. De West Pier werd in 2003 in de as gelegd, veel meer dan een ijzeren geraamte in de zee zal je niet meer zien.

Brighton: het reuzenrad op Palace Pier

Brighton: het reuzenrad op Palace Pier

Kermis op de pier
Op de Palace Pier is het heerlijk wandelen. Hier wemelt het van de voedingswinkeltjes en speelzalen en er staat een permanente kermis met attracties voor groot en klein compleet met waarzegster! Als de zon haar neus laat zien, worden er ligstoelen neergezet langs de reling, zodat je je lekker lui kunt wentelen in de stralen met uitzicht op de dijk en de zee waar zeilbootjes, jetskiërs en waterskiërs vrolijk op de golven dansen.

Brighton: de gezellige wijk Lanes

Brighton: de gezellige wijk Lanes

Van vissersdorp naar winkelwijk
In het historische centrum van Brighton, 500 meter van het strand, begint de wijk Lanes. De soms wel heel smalle straatjes waren vroeger het terrein van de vissers. Vandaag krioelt het in de smalle en iets bredere straten eromheen van de traditionele en originele winkeltjes: designers, kunstgalerieën, chocoladewinkeltjes of vintage kleding. Je blijft met plezier hangen in de bars en pubs waar bier, cider en fish & chips op de kaart staan, in de trendy theesalons waar je smult van de heerlijke scones en cupcakes, en in de restaurants die een wereldkeuken serveren.

Brighton: Royal Pavilion

Brighton: Royal Pavilion

Taj Mahal in Engeland
Een must in de wijk Lanes is het Royal Pavilion (het Koninklijk Paviljoen), een indrukwekkend Indiaas paleis in de stijl van de Taj Mahal. Het interieur is versierd met chinoiserieën en andere exotische elementen. Deze weelderige woning werd aan het begin van de jaren 1800 gebouwd door koning George IV als residentie aan zee. Een bezoek aan de zalen en salons is absoluut een aanrader, maar je geniet ook gewoon van de gevel met een glas in de hand, lekker onderuitgezakt in een van de tuinen. Zodra het wat warmer wordt, heb je echter wel je ellebogen nodig om een plaatsje te bemachtigen!

Meer info: www.visitbrighton.com

Bron: Reiswereld Magazine

Foto’s: © Slawek Staszczuk | Shaun Hamblin | Kevin George | Lloyd Lane | Digital Craft Factory | Steve Maddle

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *