De 10 populairste fietsroutes in Duitsland

De algemene Duitse Fietsbond (ADFC) heeft de meest gesmaakte fietsroutes van Duitsland op een rijtje gezet. Ambitieuze fietsers kunnen de Alpen beklimmen, genotzoekers ontdekken de wijnbergen met de fiets. Maar voor families zijn de vele afwisselingsrijke wegen langs de rivieren ideaal. Niet toevallig leiden deze 10 fietsroutes ons daarom langs al dan niet bekende wateren.

Ems-fietsroute

Ems-fietsroute

10. Ems-fietsroute: van de Ems genieten tot aan de Noordzeekust
De Ems-fietsroute (309 km) begeleidt de kleinste bevaarbare rivier van Duitsland vanaf de bronnen aan de voet van het Teutoburger Woud tot aan de Noordzee. De rivier en het fietspad kronkelen eerst door het Paderborner Land en het district Gütersloh, twee van in totaal vijf regio’s waar de route doorheen loopt. Zandduinen, dennenbossen en wetlands bepalen het overwegend vlakke landschap, net als steden met vakwerkhuizen, sprookjesachtige waterkastelen en moeras- en heidegebieden. Aan het eind van de tocht mondt de Ems bij Emden uit in de Noordzee.

Bodensee-Radweg

Bodensee-Radweg

9. Bodensee-Radweg: welkom in het drielandenpunt
Via deze fietsroute rijd je op bijna 270 km door drie landen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Je fietst bovendien volledig rond het Bodenmeer, steeds langs de oever en met een prachtig uitzicht op de Alpen. Aan de Duitse kant rijdt je vanuit Konstanz langs bekende steden en bezienswaardigheden naar het eiland Mainau en Reichenau, Burg Meersburg en Lindau. De route is erg familievriendelijk dankzij vlakke, goed onderhouden paden. Trek zeker 4 tot 7 dagen uit om helemaal rond te komen.

Main-fietsroute

Main-fietsroute

8. Main-fietsroute: eersteklas fietsplezier aan de Main
Deze fietstocht van 600 km blinkt uit door voorbeeldige bewegwijzering, een uitmuntende routevoering en talrijke fietsvriendelijke horecabedrijven. Je begint te fietsen bij de eerste bron van de Roter Main in de Fränkische Schweiz of je volgt de loop van de Weisser Main het Frankenwald in. In het Oberes Maintal-Coburger Land leidt de route je door de ‘Gottesgarten’ naar Bamberg met zijn oude binnenstad. Door de regio’s Steigerwald en Hassberge baant de rivier zich een weg naar Schweinfurt en vervolgens naar het Fränkische Weinland en het Liebliche Taubertal. Na de metropool Frankfurt eindigt de tocht in Mainz, waar de Main uitmondt in de Rijn.

Moezel-fietsroute

Moezel-fietsroute

7. Moezel-fietsroute: rijk aan bochten en lekkere wijn
In de Franse Zuid-Vogezen begint de bochtenrijke loop van de Moezel naar de Rijn. De Duitse Mosel-Radweg (640 km) is een deel van de internationale langeafstandsfietsroute Velo Tour Moselle. Fietsers staat hier een landschap vol afwisseling in overwegend vlak terrein te wachten. Trier imponeert met gebouwen uit de Romeinse tijd, terwijl vanaf Schweich de Moezel zich een weg baant door het Rijnlandse Leisteengebergte. Hier vind je verborgen culturele schatten zoals het beroemde Romeinse wijnschip in Neumagen-Dhron, de Romeinse wijnpersen aan de Midden-Moezel en de Moezelburchten, bijvoorbeeld Arras en Metternich. In Koblenz mondt de Moezel uit in de Rijn.

Rijn-fietsroute

Rijn-fietsroute

6. Rijn-fietsroute: rustig fietsen langs de majestueuze Rijn
Tijdens de Rijnfietsroute kunnen fietstoeristen zijn geschiedenis en cultuur volgen van de bron in de Alpen tot aan de Noordzeekust. Overal langs de Rijn getuigen indrukwekkende bouwwerken als burchten, vestingen en kerken, maar ook historische steden van het grote belang van de rivier. Vele ervan staan op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Natuurwonderen zoals het Midden-Rijndal met de beroemde Loreley verwennen het oog, culinaire specialiteiten strelen het gehemelte. Wijnliefhebbers verheugen zich op de wijn van de wijnbergen aan de Rijn, kunstliefhebbers wacht dan weer een uitgebreid cultureel aanbod. De fietsroute is 1.233 km lang, waarvan 971 km in Duitsland loopt.

Oostzeekust-fietsroute

Oostzeekust-fietsroute

5. Oostzeekust-fietsroute: parels aan de oostzee
De ontdekkingstocht langs de Oostzeekust begint in Flensburg, eindigt op het eiland Usedom en telt 1.095 km. Langs de Kieler Förde fietst je richting Fehmarn. De badplaatsen in de Lübecker Bocht zetten hun beste beentje voor en in Travemünde vertrekken de veerboten richting open zee. De stadskernen van de Hanzesteden Wismar en Stralsund, werelderfgoed, zijn zeker een stop waard. Relaxen gaat bij een tussenstop in het mondaine Heiligendamm, de witte stad aan zee. Na het schiereiland Fischland-Darss-Zingst loopt de langeafstandsfietsroute verder naar Rügen, het grootste eiland van Duitsland met zijn wereldberoemde krijtrotsen. De laatste kilometers fiets je verder op het vasteland naar het eiland Usedom.

Donau-fietsroute

Donau-fietsroute

4. Donau-fietsroute: langs de legendarische rivier
De Donau: veelbezongen, geëerd door componisten en onderwerp van talloze legenden. Op de Donauradweg (609 km) ervaar je zelf waarom deze rivier al van oudsher een bron van inspiratie was en is. Net als elke andere rivier begint de Donau klein. Hij ontspringt in Donaueschingen in het kasteelpark, om een paar kilometer verderop in de ‘Donauversinkung’ ruim 150 dagen per jaar volledig de bodem in te sijpelen. Een eindje verder duikt hij weer op en stroomt verder naar Ulm met de hoogste kerktoren ter wereld. Daarna volgen Donauwörth, de spectaculaire Donaudoorbraak en de historische stadskern Regensburg met bijna duizend monumenten. Het Duitse deel van de Donauradweg, onderdeel van de Europese route EuroVelo 6, eindigt in Passau.

Ruhrtal-fietsroute

Ruhrtal-fietsroute

3. Ruhrtal-fietsroute: langs het water naar de Metropool Ruhr
De RuhrtalRadweg vormt een 230 kilometer lange spanningsboog van het Sauerland naar het Ruhrgebied. Onderweg wisselen bossen, weilanden, burchten en vakwerk af met de getuigenissen van het industriële tijdperk: schachttorens, hoogovens en gasreservoirs, tegenwoordig sportieve en culturele belevingsplekken. Imposante bezienswaardigheden zijn er langs de Ruhr bovendien genoeg: Arnsberg met zijn middeleeuwse stadskern en de classicistische wijk, de wieg van de mijnbouw langs de Ruhr in het Muttental, de Baldeneysee in Essen en ten slotte de nieuw vormgegeven Duisburgse binnenhaven met zijn flaneer- en horecaboulevard.

Weser-fietsroute

Weser-fietsroute

2. Weser-fietsroute: puur avontuur
De Weser-Radweg volgt de loop van de rivier door het Weserbergland tot aan de Noordzee. Bijna zonder stijgingen kunnen fietsers genieten van de 515 km lange tocht. In het Weserbergland liggen historische steden, burchten en kastelen langs de route. In de Noord-Duitse Laagvlakte wordt het landschapsbeeld bepaald door uitgestrekte veengebieden, dorpjes, boerderijen en windmolens. In de Hanzestad Bremen is een ommetje naar het raadhuis met het standbeeld van Roland en de historische stadskern de moeite waard. Op de route naar de kust ligt Bremerhaven: bekend om het Duitse scheepvaartmuseum en het ‘Auswandererhaus’ (Emigrantenhuis). In Cuxhaven wacht je dan als laatste hoogtepunt het strand en de zee.

Elbe-fietstroute

Elbe-fietstroute

1. Elbe-fietsroute: tussen ‘Florence aan de Elbe’ en de Waddenzee
De Elbe is de op een na grootste rivier van Duitsland, voor fietstoeristen het neusje van de zalm en voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot populairste langeafstandsfietsroute. De route (840 km) loopt direct door het Elbedal met uitzicht op romantische rotsformaties. Met de Semperoper en de Frauenkirche in Dresden kan je al gauw twee verdere hoogtepunten aandoen. Op weg naar het noorden fiets je door interessante steden als Torgau, Wittenberg en Dessau. Technisch geïnteresseerden stoppen best bij de waterkruising nabij Magdeburg. Hamburg zou op zichzelf al een langer verblijf waard zijn. Bij Cuxhaven, waar de Elbe uitmondt in de Noordzee, kan je ten slotte de oceaanreuzen uitzwaaien.

Foto’s: © Toerisme Duitsland – ADFC | Marco Heisler

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *