Zo reis je duurzamer

Meer dan een miljard toeristen trekken jaarlijks de wereld over. Ook al brengt reizen veel schade toe aan de natuur en cultuur, we vinden het te belangrijk om het niet te doen. Gelukkig kunnen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden of zelfs een positieve bijdrage leveren aan andere culturen en gemeenschappen. Zo ga je te werk.

Voordat je vertrekt
Het begint al bij de keuze van je bestemming. Een ecologische keuze kun je maken met de hulp van Ehtical Traveller: een non-profit organisatie die ieder jaar een lijst samenstelt van landen die uitstekend hun best doen om de mensenrechten, sociale welvaart, dierenrechten en de bescherming van de natuur te verbeteren. Je kan kiezen tussen landen uit de top tien, of uit eerder aanbevolen bestemmingen.

Wees voorbereid als je gaat kamperen

Wees voorbereid, ook als je gaat kamperen © Dani Mart

Groene voorbereiding
Bij het maken van je koffer neem je best zo veel mogelijk milieuvriendelijke spullen mee zoals een oplader op zonne-energie en een drankfles met een waterzuiverend middel zoals Steripin: daarmee reinig je water ter plaatse en hoef je geen plastic flesjes meer te kopen. Zet reisgidsen en kaarten op je smartphone of tablet zodat je geen papieren kaarten of informatiegidsen hoeft te gebruiken. Hetzelfde geldt voor je tickets. Reis je naar een arm land, dan kun je op voorhand informeren of er nuttige spullen, zoals schoolmateriaal, nodig zijn die je kan meenemen.

Alles uit
Ben je klaar om op reis te vertrekken? Controleer dan nog even of de verwarming laag staat en of alle elektronica volledig is uitgeschakeld en niet op stand-by blijft staan. Ga je iets langer op reis, dan kan je ook de krant en/of tijdschriften tijdelijk afzeggen.

Enkele ecologische vliegtuigtips
– Informeer op voorhand of de vliegmaatschappij waarmee je vliegt afval recycleert.
– Neem als het kan een rechtstreekse vlucht. Het opstijgen en landen zorgt immers voor de meeste uitstoot van koolstofdioxide.
– Neem zo weinig mogelijk bagage mee. Hoe lichter het vliegtuig, hoe minder uitstoot.

Kies een touroperator met respect voor fauna en flora

Kies een touroperator met respect voor fauna en flora © Allan Lindy

Groene reisorganisatie
Wie een georganiseerde reis wil maken, steekt best eens zijn licht op bij een groene touroperator. Let er zeker op of ze duidelijk een positieve bijdrage leveren aan de lokale economie en gemeenschap, of ze de flora, fauna en lokale cultuur respecteren, of ze rekening houden met lokale politieke en sociale omstandigheden en of ze CO2-schade compenseren. Reisorganisatie Better Places doet dat bijvoorbeeld door energiezuinige kooktoestellen aan te schaffen voor Ghana.

Ecologisch overnachten
Boek op je bestemming een groene slaapplaats. Zit je liever in de bewoonde wereld, dan is een groen hotel een goede oplossing. Mag het wat rustieker in de natuur, dan is een ecolodge de beste keuze. Die laatste spant zich ook actief in om de natuur te beschermen en de gasten bewust te maken van de omgeving.

Napo Wildlife Center in Yasuni National Park in Ecuador

Napo Wildlife Center in Yasuni National Park in Ecuador © Ecoventura

Zo herken je een ecolodge
Volgens World Wide Eco Lodges moet een ecolodge aan bepaalde voorwaarden voldoen:
– Het doel van een ecolodge is om de lokale economie te bevorderen en om de toeristen kennis te laten maken met de plaatselijke natuur en cultuur, maar wel met zo weinig mogelijk of geen schade voor de omgeving.
– Een ecolodge ligt vlakbij of in de natuur, ver weg van het lawaai en de drukte van de stad en is klein: meestal telt het niet meer dan 30 kamers.
– Ecolodges maken gebruik van hernieuwbare energie, springen zuinig om met elektriciteit en water en recycleren zoveel mogelijk.
– Ze huren plaatselijke natuurgidsen in om tochten in de omgeving te verzorgen. Ze verschaffen informatie in de vorm van boeken, lezingen, foto’s, kaarten of films over de natuurlijke omgeving.
– Ze hebben lokale inwoners in dienst en/of leiden hen op en betalen hen een eerlijk loon.

Zo herken je een groen hotel
Wanneer een hotel een label zoals Green Key Global, Green Globe International of Green Seal draagt, mag je er van uit gaan dat het een groen hotel is. Nog ecologischer is vaak overnachten in een klein, lokaal gerund hotel of B&B. Meer tips om een groen hotel te onderscheiden:
– Het hotel is vaak eigendom van lokale inwoners of er werken mensen uit de directe omgeving.
– Het hotel gebruikt energiebesparende maatregelen zoals wind- of zonne-energie en springt zuinig om met water dankzij waterbesparende toiletten en douches en de mogelijkheid om handdoeken niet iedere dag te laten wassen.
– Ze gebruiken vaak organisch katoen, bieden milieuvriendelijk cosmeticaspullen in de badkamer aan en gebruiken geen wegwerpservies van plastic.
– In het hotelrestaurant kan je genieten van lokale gerechten bereid met plaatselijke ingrediënten.

Maak eerder een kanotocht dan een motorboottocht

Maak eerder een kanotocht dan een motorboottocht © Sean Rowley

Op weg
Maak ter plaatse zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Nog beter: leg korte afstanden te voet of op een fiets af. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je ziet alles veel beter en komt makkelijker in contact met de lokale bevolking. Voor langere afstanden neem je best de bus of trein in plaats van het vliegtuig. Wil je een auto huren, kies dan voor een hybride of elektrische wagen.

Milieuvriendelijke bezigheden
Kies op je bestemming activiteiten die goed zijn voor de natuur: een kano- of fietstocht, ga zwemmen, paardrijden, wandelen of bergbeklimmen in plaats van een tochtje op een motorboot, sneeuwmobiel of brommer te maken. Blijf in de natuur altijd op paden om erosie en platgetrapte planten te voorkomen. En geef dieren best geen eten. Ze moeten immers wild blijven en voor hun eigen voedsel kunnen zorgen.

Neem geen stukje koraal mee als je gaat duiken

Neem geen stukje koraal mee als je gaat duiken © Kjersti Busk Joergensen

Leren kamperen
Ga je kamperen in de natuur, dan geldt het volgende: ‘take nothing but photographs, leave nothing but footprints’. Controleer ook altijd of het kampvuur goed gedoofd is. Zorg wel steeds tijdens het kamperen dat je grondig bent voorbereid: neem de juiste uitrusting mee en voorkom dat je verdwaalt of in een gevaarlijke situatie belandt. Een reddingsoperatie kost namelijk veel geld, is niet zonder risico voor de redders en heeft veel impact op het milieu. Zelf een steentje bijdragen? Ruim dan tijdens een wandeling het afval op dat anderen hebben achtergelaten en gooi het op de juiste plaats weg.

Koop een lokaal gemaakt souvenir

Koop een lokaal gemaakt souvenir © Mark Chan

Respect voor de lokale cultuur
Reizen vraagt om aanpassingen. Respecteer daarom altijd de lokale gebruiken, cultuur en godsdienst. Houd je er aan de kledingvoorschriften en maak geen foto’s waar dat niet mag. Maak ook zeker geen foto’s en betaal niet voor slangen in een mandje, een aapje aan een riem of voor een olifant die een trucje doet. Daarmee hou je de kwalijke praktijk van het vangen en vaak slecht behandelen van wilde dieren in stand.

Koop slim een souvenir
Let goed op welke souvenirs je koopt en kies bij voorkeur voor lokaal gemaakte spulletjes. Koop in geen geval dingen van ivoor, tropisch hardhout, archeologische vondsten en bedreigde diersoorten. Wanneer je gaat snorkelen of duiken, pas dan erg goed op dat je niet op het koraal gaat staan en neem niets mee, al is het maar een heel klein stukje.

Bronnen: Lonely Planet, Independent Traveller, Go Green Travel, Green Global Travel, Knack

Coverfoto: Enrique Malfavon

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *