Zo laad je de batterijen op in Friesland

Nood aan een pauze, zonder ver weg te moeten gaan? Friesland is dan misschien wel de ideale bestemming. Sinds eind april opende het nieuwe stadsstrand in Leeuwarden en deze zomer zijn er nog tal van mogelijkheden om terug op adem te komen.

’s Nachts varen door een moeras
Varen door een moeras doe je niet alleen in de jungle maar ook in het Friese laagveenmoeras van De Alde Feanen en dat zelfs bij volle maan. Ervaar de schoonheid van de nacht met de diverse projecten van duisternisorganisatie Feel the Night. Zo wandel je ’s avonds mee met de Nightwalkers in Leeuwarden of bezoek je in augustus met eigen boot de buiten-bioscoop. Bovendien is Nationaal Park De Boschplaat op Terschelling benoemd tot het eerste Dark Sky Park van Nederland. Geniet hier in complete duisternis van de vallende sterren en de maan en kom volledig tot rust.

‘Natuur’lijk Friesland
Naast de Boschplaat op Terschelling, ervaar je de rust en natuur ook in een van de zes andere Nationale Parken en Landschappen van Friesland. Spot vogels in de speciale uitkijkhutten in Nationaal Park Lauwersmeer of klim en klauter met de kids in het speelbos van het Drents-Friese Wold. De Noardlike Fryske Walden herbergen zelfs nog heuvelachtige pingo’s als restanten uit de IJstijd. Schijnt de zon en ben je in Leeuwarden? Bezoek er dan het nieuwe stadstrand om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Friesland: tot rust komen in de natuur

Friesland: tot rust komen in de natuur

Waai uit op de Wadden
Je portie natuur vind je daarnaast op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog met ieder zijn eigen karakteristieken. Pluk je eigen fruit en bloemen op Terschelling, bezoek de ‘Sahara van het Noorden’ op Vlieland of ga strandjutten op Schiermonnikoog met het breedste strand van Europa. De Waddeneilanden zijn vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst dankzij hun jonge, dynamische en gevarieerde natuur. Wist je overigens dat er op Vlieland en Schiermonnikoog geen auto’s zijn toegestaan?

Suppen of skûtsjesilen?
Die rustige sfeer vind je overigens niet alleen op het land; Friesland is namelijk dé waterprovincie bij uitstek. Met het Sneekermeer en het IJsselmeer als twee van de grootste en bekendste wateren, komt iedere watersport en –recreatieliefhebber volledig aan zijn trekken. Stap in een sloep voor een relaxte boottocht of zeil mee met een typisch Fries Skûtsje. Voor de actievere waterrat bieden de Friese wateren ook genoeg vertier. Heb je bijvoorbeeld al eens aan kitesurfen in noordelijk Friesland of aan een pilates SUP clinic of SUP (Stand Up Paddling) wedstrijd langs de elf Friese steden gedacht?

Friesland: actief op het water

Friesland: actief op het water

Slapen in een boomhut…
Laad je batterij nog verder op door op een bijzondere manier in de Friese natuur te overnachten. Bijvoorbeeld in Boomhut de Uilenspiegel waar je hoog in de boom op een milieuvriendelijke manier verblijft vanaf 90 euro per nacht voor twee personen. Of kijk vanuit een keet met openslaande deuren van Leuketrijne uit op de reeën in het weiland vanaf 65 euro per nacht voor twee personen.

…op het water, in de lucht…
Heb je iets meer te besteden? Overnacht dan eens aan boord van een heuse reddingsboot waar je overdag de Waddenzee mee kunt bedwingen. Of verblijf op grote hoogte in een havenkraan en draai de kraan zelf net zolang tot je het perfecte uitzicht hebt gevonden! Je boekt deze accommodaties van Dromen aan Zee respectievelijk vanaf 200 euro per nacht en 320 euro per nacht voor twee personen.

…of op de boerderij
Slaap je toch liever op vaste bodem? De 240 jaar oude boerderij Hoeve Meskenwier in Akkrum is omgeven door water en weiland waardoor je je even helemaal kunt verstoppen in de natuur. Knuffel met de diverse boerderijdieren of spring in de openlucht hottub. De Meskenwier is te boeken vanaf 350 euro per nacht voor maximaal zes personen.

Meer info: www.friesland.nl

Foto’s: © Cherry LAB

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *