De zeven hoogtepunten van westelijk Kreta

Op het eiland Kreta wisselen lange stranden af met wilde, steile kusten. In het binnenland zijn er hoge bergen met dichte olijf- en dennenbossen met tussenin wilde canyons. Naast de gezellige kuststadjes en vele bergdorpjes bezoeken, kan je hier ook graven in het verleden. We beperken ons bij het eerste bezoek tot het westelijk deel van het eiland, en dat levert deze zeven interessante plaatsen op.

De sfeervolle stad Kreta: Rethimnon met Turkse en Venetiaanse invloeden

Kreta: de sfeervolle stad Rethimnon met Turkse en Venetiaanse invloeden © Adam Sabic | © Herman Taelman

Rethimnon: historie troef
Dit sfeervol stadje, zowat halfweg tussen Chania en de hoofdstad Heraklion, slaagde erin de historische wijken te bewaren. Wie de vooral in het seizoen drukke strandboulevard en de achterliggende winkelstraatjes verlaat komt zo in het oude centrum. Je ziet er, naast oude resten van minaretten, door de Turkse overheersing, mooie huizen in Venetiaanse architectuur. In de 16de eeuw ommuurden de Venetianen de stad en bouwden er een groot fort dat de Turken nadien veroverden. Naast oude ruïnes ligt er ook een moskee met een mooi gerestaureerde mihrab. Een wandeling binnenin dit fort beloont je op vele uitzichtpunten op de stad, de omliggende bergen en de zee.

Kreta: het klooster Arkadi

Kreta: het klooster Arkadi © Lothar Bendix | © Herman Taelman

Het klooster Arkadi: nationaal symbool
Dit nationaal heiligdom, op 500 meter hoogte en te midden van een wilde natuur, herinnert aan het huiveringwekkend toneel van de opstand tegen de Turkse overheerser. In het kruithuis lieten een duizendtal mensen zich in 1866 opblazen, liever dan zich over te geven. Het renaissancekerkje met beeldhouwwerk is bezienswaardig en in het klein historisch museum zie je zowel wapens, sabels en musketten als liturgische voorwerpen. Maar hier kom je vooral voor de sfeer en voor het landschappelijk kader.

Kreta: een indrukwekkend stukje natuur ontdek je in de Imbroskloof

Kreta: een indrukwekkend stukje natuur ontdek je in de Imbroskloof © Kertis Heron

Wandelen tussen de Imbroskloof
De meeste geoefende wandelaars kiezen uiteraard voor de beroemde en indrukwekkende  Samariakloof. Maar deze tocht door dit woest stukje landschap van de Imbroskloof mag er ook zijn, zelfs al oogt hij minder spectaculair. De afstand is een stuk korter. Tijdens 8 kilometer wandel je tussen rotswanden tot 50 meter hoog en op bepaalde plaatsen is de kloof zelf minder dan één meter breed. Als je na een drietal uren aan het einde dicht bij de zee komt, kan je met een busje terug naar het beginpunt.

Kreta: de vroegere hoofdstad Chania heeft haar Venetiaanse charme behouden

Kreta: de vroegere hoofdstad Chania heeft haar Venetiaanse charme behouden © Adam Sabic

Chania met zijn Ventiaans haventje
Chania, de voormalige hoofdstad van Kreta, heeft een liefelijke charme rond de knap gerestaureerde Ventiaanse haven. Een echte aantrekkingspool voor de bezoekers, waardoor het hier dikwijls druk is. Laat ook niet na om het oude centrum te verkennen met een doolhof van straatjes met schilderachtige huizen die binnen vestingmuren staan.

Kreta: links de ruÏne van het Kato Moni en rechts het Piso Moni

Kreta: links de ruÏne van het Kato Moni en rechts het Piso Moni © Vicky Tsikina | © Aperturix

Prevelen in Preveli
De twee kloosters Preveli liggen op een drietal kilometer van elkaar in een prachtige bergachtige omgeving aan de zuidkant van het eiland. Het eerste, Kato Moni of ‘het klooster beneden’, bijna volledig in ruïne, wordt amper bezocht en ademt een mysterieuze sfeer. In een klein museum staan er een aantal iconen tentoongesteld. Het Piso Moni of het ‘klooster achteraan’ uit de 16de eeuw ligt als een arendsnest op een rotspunt. Naast de mooie kloosterkerk ligt er een klein religieus museum met enkele waardevolle iconen.

Kreta: kleurrijke architectuur in Knossos

Kreta: kleurrijke architectuur in Knossos © Vadim Vasenev | © Antonis Androulakis

Knossos: Disneyland van de archeologie
Hier krijg je als bezoeker een idee van hoe het grote machts-, bestuurs- en cultuscentrum van het Minoïsche Kreta tussen 2000 en 1450 voor Christus met zijn meer dan 1000 ruimten er moet uitgezien hebben. Mede dankzij het  levenswerk van de Britse archeoloog Sir Arthur Evans die kort na 1900 meer dan 40 jaar hier gewerkt heeft. Je vindt te midden van een doolhof van gangen onder meer restanten van het paleiscomplex, de troonzaal, de crypte, de voorraadkamer en de werkplaatsen. Hier en daar zijn mooie fresco’s, weliswaar niet de originelen. Evans ging trouwens erg ver in zijn idee om te restaureren: oorspronkelijke houten zuilen liet hij namaken in beton, die daarna in het rood geverfd werden. De site wordt wel eens spottend het ‘Disneyland van de archeologie’ genoemd. Anderzijds maakt het heel wat delen van dit complex hierdoor wat aanschouwelijker.

Kreta: vanuit het bergdorpje Argiroupoli heb je een mooi zicht op de omgeving

Kreta: vanuit het bergdorpje Argiroupoli heb je een mooi zicht op de omgeving © Julia Vinogradova

Argiroupoli en Lappa in de bergen
Niet zo ver van het meer van Kournas kom je in het sympathiek bergdorpje Argiroupoli, dat in het seizoen goed bezocht wordt. Door een toegangspoort kom je in het klein historisch centrum van het gehuchtje Lappa met enkele Venetiaanse huizen en een mooie Romeinse vloermozaïek. Beneden het dorp bereik je een heel mooie site: enkele krachtige bronnen met kleine watervalletjes voorzien Rethymonon van drinkwater. In de omgeving van het dorp worden avocado’s geteeld, waarmee men cosmetica produceert en hier te koop aanbiedt. Ook vruchten van de johannesbroodboom worden verkocht evenals andere plaatselijke producten.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Griekenland | Internet: www.visitgreece.gr
Info Kreta bij Griekse dienst voor toerisme in Amsterdam | E-mail: [email protected]
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Rethymno ligt ideaal, op 1 uur rijden zowel van de luchthaven Chania als van Heraklion.
Overnachten
Atlantis Beach Hotel | Ari Velouhioti 28 |  741 00 Rethimnon
Internet: www.atlantisbeach.gr |E-mail: [email protected]

Coverfoto: © Pavel Polyakov

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *