Ottomaans baden in Budapest

Hongarije staat bekend om zijn thermale baden. Alleen al in de hoofdstad tref je meer dan honderd badhuizen aan, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Ottomaanse overheersing. Naast de vooral bij toeristen bekende badhuizen zijn er nog tal van kleine en grote badhuizen waar de Hongaren neerstrijken om bij te praten of zalig te genieten.

Turken leerden hun volk baden
Verspreid over het hele land, telt Hongarije zo’n 1600 geregistreerde thermale bronnen. Zowat één vierde daarvan is geïntegreerd in kuurcentra. Daarbij worden de louter thermale bronnen onderscheiden van de helende bronnen met een hoog mineraalgehalte. Sinds de overheersing van Hongarije door de Ottomanen, in de zestiende en zeventiende eeuw, zijn de thermale baden er niet meer weg te denken.

Baden in Budapest: Széchenyibad

Baden in Budapest: Széchenyibad

Heet, heter, heetst
Budapest huisvest in totaal 118 thermale bronnen, waaruit jaarlijks meer dan 70 miljoen liter water opborrelt. Afhankelijk van de locatie in het noorden van het stadsdeel Buda, in het centrum of in het stadsdeel Pest kan de watertemperatuur oplopen tot respectievelijk 23°C, 58°C of zelfs 77°C.

Baden in Budapest: Gellért

Baden in Budapest: Gellért

Toeristenbaden
Eén van de meest bekende baden is het Széchenyibad dat tot de grootste thermale baden van Europa behoort met maar liefst 11 indoor zwembaden. Het bad streek eveneens als eerste neer in Pest. Ook Gellért, opgetrokken in art nouveau-stijl, bekoort menig toerist. Maar de Hongaren zelf kiezen meestal voor kleinere en sfeervolle badhuizen.

Baden in Budapest: Kiraly

Baden in Budapest: Kiraly

Geen eigen water
Het Ottomaanse deel van het Kiraly-badhuis bestaat dit jaar 450 jaar, maar werd sinds de vijftiger jaren niet meer gerenoveerd. Dit bad heeft al die tijd geen eigen bron gehad. De Turken wilden binnen de muren van het kasteel, ver weg van waterbronnen maar beschermd tegen belegering, de mogelijkheid behouden om te kunnen baden. Het water van de thermen is afkomstig van het Lukács-bad.

Baden in Budapest: Rudas

Baden in Budapest: Rudas

Nachtbaden
Vertoef je liever niet in een verouderd badhuis, dan kan je wel naar het gerenoveerde bad Rudas gaan. Hier kunnen vrouwen exclusief terecht op dinsdag of in het weekend wanneer het gemengd baden is. Op andere dagen heet het badhuis uitsluitend mannen welkom. Op gescheiden dagen mogen de badgasten naakt rondlopen. Blijven plakken tot in de vroege uurtjes kan op vrijdag en zaterdag. Dan is het Rudasbad open van 10u ’s avonds tot 4u ’s nachts.

Baden in Budapest: Lukács

Baden in Budapest: Lukács

Genezende wellness
Het Lukács-badhuis staat bekend als het beste van de stad, voornamelijk dankzij de heilzame werking van het thermaal water. Van het oorspronkelijk Ottomaanse bad is zo goed als niets meer terug te vinden. In dit badhuis komen vooral reumapatiënten en mensen met rugklachten. En dat al sinds enkele decennia want in 1979 kende Budapest met het Lukács-badhuis haar eerste genezende thermen.

Voor weinig geld veel verwennerij
Er bestaat in Budapest een badhuis voor elke publiek. Enerzijds kun je kiezen uit aanvullende mogelijkheden zoals een massage. Maar even goed kan je er gewoon genieten van het warme water zonder aan iets te hoeven denken. Praktisch schommelen de toegangsprijzen voor de badhuizen afhankelijk van het tijdstip en de tijdsduur. Maar over het algemeen bedraagt de toegangsprijs zo’n 15 euro voor een dag, de huur van een kluisje of opbergkastje inbegrepen. Kinderen jonger dan 14 jaar worden meestal niet toegelaten en op dagen dat zowel mannen als vrouwen in de badhuizen komen, moet je badkleding dragen.

Foto’s: © Jean-Michel Archer | Luca Ambrosino | Danube Summer School | Spas Budapest | Chiara Salvadori

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *