Natuurlijk herbronnen in de Tsjechische Bohemen

Op minder dan 800 km van België ligt een ongerept natuurgebied met een eeuwenlange traditie op het gebied van wellness en spa. In de Tsjechische steden Karlovy Vary (Carlsbad) en Marianska Lazne (Marienbad) met zijn vele natuurlijke bronnen en kuuroorden kun je pas helemaal tot rust komen.

Natuurlijke bronnen in West-Bohemen
Deze provincie biedt een grote variatie aan bezienswaardigheden. De natuur varieert van uitgestrekte vlakte en heuvellandschap tot hooggebergte. West-Bohemen heeft veel natuurlijke bronnen en wordt van oudsher bezocht door patiënten die er een kuur ondergaan. In het gebied bevinden zich 12 bronnen met helende werking. Mariánské Lázne (Marienbad) verwelkomt vooral mensen met ziekten aan de luchtwegen en urologische aandoeningen. Karlovy Vary (Carlsbad) helpt mensen met darmproblemen. In andere kuuroorden heeft het water effect op gynaecologische ziekten en hartaandoeningen, of helpt het kinderen met klachten van de luchtwegen.

Uitzicht op Karlovy Vary

Uitzicht op Karlovy Vary

Karlovy Vary (Carlsbad)
De grootste concentratie van kuuroorden bevindt zich in Karlovy Vary (130 km van Praag). Karlovy Vary dankt zijn naam aan Karel IV. Volgens de legende ontdekte hij de bronnen tijdens een jachtpartij. Aan de rand van de stad mondt de rivier Teplá uit in de Ohře. In het centrum van de stad, langs de rivier Teplá (wat ‘warm’ betekent in het Tsjechisch), bevinden zich de meeste kuurcentra. Tijdens de 18de en 19de eeuw logeerden heel wat ‘groten der Europa’ hier. Plaquettes in de stad herinneren ons aan de bezoeken van onder andere tsaar Peter de Grote, Maria Theresia van Oostenrijk, Goethe, Beethoven, Tolstoj en zelfs Karl Marx.

Wandelaars vlak bij de colonnade van Mariánské Lázně

Wandelaars vlak bij de colonnade van Mariánské Lázně

Becherovka als medicijn
De grootste bron is gelegen in de Vřídlo colonnade. Hier spuit elke dag ongeveer een 2 miljoen liter water van 72ºC de lucht in. Aan de andere kant van de colonnade staat de oude kasteeltoren uit 1608, die in de plaats is gekomen van het jachtslot dat er ooit door Karel IV was neergezet. Een van de specialiteiten van Karlovy Vary is de Becherovka, een subtiele sterkedrank. In 1807 startte Josef Becher, een lokale apotheker met de productie van een eigen maaglikeur. Tot op heden wordt deze Becherovka nog steeds gemaakt volgens hetzelfde, geheimgehouden recept. De ingrediënten zijn een 20-tal kruiden en specerijen afkomstig uit zowel exotische oorden als uit de streek van Karlovy Vary. Deze dertiende ‘heilende bron’ is zeer in trek als souvenir, maar ook omwille van z’n nog steeds helende werking.

Kom helemaal tot rust dankzij een kleimassage

Kom helemaal tot rust dankzij een kleimassage

Mariánské Lázně (Marienbad)
In het mooie heuvelachtige en beboste rivierdal van de Tepla ligt Mariánské Lázně, het vroegere Marienbad. De meeste kuuroorden hier liggen verspreid over de hellingen tussen de bossen. Vooral in de 19de en het begin van de 20de eeuw was Mariánské Lázně erg geliefd bij de Europese elite, waaronder Chopin, koning Edward VII en keizer Franz Joseph. De schitterende smeedijzeren Kolonáda aan het eind van de Hlavni třida (de hoofdstraat), is het centrum van de kuren. Hier komen ’s ochtends en ’s middags kuurgasten om het heilzame zoute water uit de drie bronnen te tappen. Probeer het gerust zelf ook; het water is goed voor de nieren, lever en maag. In het huis waar Goethe in 1823 woonde, bevindt zich een museum over de geschiedenis van het kuurbad, de geologie van de regio en de bronnen.

PRAKTISCHE INFO
Tsjechië:
www.czechtourism.com
Karlovy Vary (Carlsbad)
: www.karlovy-vary.cz
Mariánské Lázně (Marienbad):
www.czechtourism.com/t/marianske-lazne-marienbad

Foto’s: © CzechTourism (David Marvan / Ladislav Renner)

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *