Ontstressen in een voorjaars Boedapest

Van zodra de eerste zonnestralen door het wolkendek priemen, ontpopt de Hongaarse hoofdstad Budapest zich tot een levendige en bruisende, culturele metropool. Inclusief volle terrasjes langs de oevers van de Donau, in stadsparken en op pleinen. Mijmeren, flaneren of gewoon genieten. Aan jou de keuze.

Kiezen tussen al dat lekkers is moeilijk in het Gerbeaud Café | © Gerbeaud Café

Zitje in de zon
Budapest is alom bekend om zijn cafés en banketbakkerijen met bijhorende koffiehuizen. Naast bekende namen zoals Gerbeaud, Ruszwurm, Auguszt of New York Café, openen er voortdurend nieuwe zaken. De eerste zonnestralen volstaan voor de inwoners van Budapest om een terrasje op te zoeken op populaire pleinen, in parken, bij de Donau of in bekende straten zoals Lónyay Street en Váci Street.

Budapest: het stadspark Városliget

Budapest: het stadspark Városliget

Uitrusten in het park
Met zijn imposante oude bomen, een meer, een replica van een Trans-Sylvaans kasteel, een dierentuin en thermische baden wordt het stadspark van Budapest (Városliget) geroemd als één van de mooiste stadsparken van Europa. Vaak worden er diverse openluchtprogramma’s voorzien. Veel andere groengebieden in en om Budapest zijn onder meer Margaret Island met zijn spectaculaire watertoren, zijn meer met goudvissen en de Music Fountain.

Budapest: de stad bekeken vanop de Gellért-heuvel

Budapest: de stad bekeken vanop de Gellért-heuvel

Groene architectuurwandeling
Nabij Margaret Island bevindt zich het Szent István Park, omringd met prachtige Bauhaus-huizen, mooie cafés en winkeltjes van Pozsonyi Street. Beklim de groene Gellért-heuvel, tot de opera, en geniet van het prachtige panorama van de Hongaarse hoofdstad. Of, maak een uitstap naar de heuvels van Buda en bezoek Normafa (‘Norma Tree’) op Svábhegy met de mooie rode tandradbaan (Fogaskerekű) of de unieke kinderspoorlijn (Gyermekvasút), die met uitzondering van de machinist, wordt uitgebaat door kinderen tussen 10 en 14 jaar.

Budapest: de Kettingbrug

Budapest: de Kettingbrug

Ommetje in de stad
Budapest is een stad op mensenmaat wat ook betekent dat je heel wat bezienswaardigheden en shoppingmogelijkheden op wandelafstand van mekaar hebt. Vanaf de burchtheuvel sta je in relatief korte tijd aan Vörösmarty en Váci Street, steek je de Donau over via de Kettingbrug of wandel je langs Andrássy Boulevard (Andrássy út) van Erzsébet Square Heroes’ Square (Hősök tere) en het stadspark naar de oevers van de Donau. Ervaar ook hoe het 7de district heropleeft tussen de historische paleizen en gerenoveerde pleinen van Palotanegyed van het 8ste district.

Budapest: de grooste markthal van de stad

Budapest: de grootste markthal van de stad

Naar de markt
Hoewel de grote markthal de meest bekende is, telt Budapest heel wat traditionele markten en dat ook in het centrum van de hoofdstad. Op Klauzál markt in het 7de district, Belvárosi Piac in het 5de district en Hunyadi in het 6de district vind je een ruim aanbod van vers fruit, groenten, streek- en hoeveproducten uit Hongarije.

Budapest Spring Festival
Het Budapest Spring Festival is één van de meest gevarieerde en rijk gevulde culturele programma’s in het jaar. Talrijke nationale en internationale artiesten staan er op de podia van concert-, theater- en balletschouwburgen. Doorheen het jaar is Budapest overigens het deocr van voorstellingen en unieke tentoonstellingen in talrijke musea.

Budapest: Szentendre

Budapest: Szentendre

Nabijgelegen stadjes
Budapest is omgeven door verschillende kleinere steden die vlot bereikbaar zijn met de wagen en het openbaar vervoer. Szentendre, de stad van schilders, ligt op een uur rijden van de hoofdstad. De kleine huizen, smalle straatjes en geplaveide pleintjes wekken een unieke mediterrane sfeer. De stad is ook beroemd om het openluchtmuseum ‘Skanzen’.

Ontdekken op het water
De Donaubocht, ten Noorden van Budapest, biedt een prachtig landschap waarin het kasteel van Visegrád verrijst op één van de heuveltoppen. Vác, een pareltje van barok, en Esztergom, de zetel van de rooms-katholieke primaat van Hongarije met de basiliek van Esztergom, tevens de grootste kerk in het land zijn ook ideale bestemmingen voor een dagtrip, al dan niet met een riviercruiseschip.

Meer info: nl.gotohungary.com

Foto’s: © Edina Janega | János Titkos | Teemu Tretjakov | Arno Kohlem | László Gál

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *