Ieder zijn ding in Atlanta

Atlanta, de hoofdstad van en tevens de grootste stad in de staat Georgia, telt zoveel mogelijkheden dat iedereen minstens één reden heeft om de Amerikaanse parel te bezoeken. Van kunstkenner tot sportieveling.

De parken zijn er groen, de musea uitgebreid en de mensen gastvrij. Beladen met tonnen geschiedenis, cultuur en buitenactiviteiten heeft Atlanta voor elk wat wils.

Atlanta: panda's spotten in de Zoo en walvishaaien in Georgia Aquarium

Atlanta: panda’s spotten in de Zoo en walvishaaien in Georgia Aquarium © Wikimedia Commons |

Atlanta voor de dierenvriend
Het grootste aquarium ter wereld vind je hier: Georgia Aquarium. De thuisbasis voor zo’n 100.000 vissen, goed voor zeker 500 soorten. De stokpaardjes van dienst zijn de 4 walvishaaien en de 4 reuzenmanta’s. Naast de gebruikelijke tours die je alles tonen wat er in en rond Atlanta zwemt in zowel rivieren als oceanen, kun je ook genieten van een dolfijnenshow, zelf zwemmen met de walvishaaien, een blik achter de schermen krijgen en er zelfs trouwen!

De zoo van Atlanta, de oudste van het land, herbergt met slechts 3 andere Amerikaanse dierentuinen de reuzenpanda. Veel dieren zijn sinds de jaren ‘80 ondergebracht in comfortabelere, open leefruimten wat het voor de bezoekers een uitdaging maakt om te dieren te spotten. Naast de panda’s wonen hier Maleise beren, olifanten en gorilla’s. Zoo Atlanta is niet heel groot, maar trek er zeker een halve dag voor uit.

Atlanta: de skyline van Midtown Atlanta vanuit Piedmont Park

Atlanta: de skyline van Midtown Atlanta vanuit Piedmont Park © Robert Hainer

Atlanta voor de natuurliefhebber
Piedmont Park ligt ten noordoosten van de binnenstad en is een prima plek om te joggen, met de hond te wandelen, te picknicken of de wolkenkrabbers te bewonderen. Vlakbij ligt de Atlanta Botanical Garden die meer dan 12 hectare aan tuinen, bossen en wilde bloemen tentoonstelt. Het Fuqua Orchid Center bevat de belangrijkste collectie van orchideeën, terwijl de watertuinen vleesetende planten en bedreigde kikkersoorten huisvesten.

Centennial Olympic Park werd aanvankelijk gebouwd omwille van de Zomerspelen in 1996. Nu kun je er een audiotour volgen die de geschiedenis van het park vertelt. Bijzonder aan het park is de Fountain of Ring, een bewegende watershow met muziek, licht en speciale effecten.

Atlanta: de toegang tot The Swan House in het Atlanta History Center

Atlanta: de toegang tot The Swan House in het Atlanta History Center © Marko Lisinac

Atlanta voor de cultuurfreak
De MLK, Jr, National Historical Site herdenkt het leven van de wereldberoemde dominee Martin Luther King en zijn vrouw Coretta Scott King aan de hand van belangrijke mijlpalen en historische gebouwen. Zo vind je onder meer op de site zijn geboortehuis, de Ebenezer Baptist Church en een bibliotheek met archieven. De laatste rustplaatsen van Martin Luther en Coretta bevinden zich in het mausoleum op het platform omringd door een reflecterend zwembad.

Gebeten door nieuws? Dan is de Inside CNN Studio Tour een aanrader. De grootste vrijstaande lift ter wereld brengt je in het museum naar het hoogste punt, waar het van daaruit verder ontdekken is. Je krijgt er de kans om de controlekamer van dichtbij te bekijken en om een echte nieuwsuitzending live mee te maken.

Een uitgebreide culturele plek waar je zeker een volledige dag aan moet spenderen is het Atlanta History Center en Margaret Mitchell House. Permanent gaan er zes tentoonstellingen door die de geschiedenis vanaf de Native Americans tot de Burgeroorlog en de Olympische Spelen van 1996 in beeld brengen. Verder staat er ook het huis van Margaret Mitchell, de schrijfster van de het bekende verhaal Gone With the Wind.

Atlanta: het High Museum of Art

Atlanta: het High Museum of Art © mwentfoto

Atlanta voor de kunstkenner
Er zijn twee musea die je niet mag overslaan in Atlanta. Het High Museum of Art, een volledig wit gebouw met licht in overvloed, stelt maar liefst 14.000 werken permanent tentoon van zowel Amerikaanse schilders uit de 19de en 20ste eeuw, als Europese schilders. Bovendien geeft de Greene Family Gallery kinderen de kans om zelf creatief aan de slag te gaan.

Het Michael C. Carlos Museum focust daarentegen enkel op kunst uit Egypte, Griekenland, het Nabije Oosten, Afrika en het oude Amerika. Absoluut een onbekende plek met zo’n 16.000 werken waaronder Egyptische mummies, Grieks en Romeins aardewerk en een van de eerste badkuipen ooit te vinden zijn.

Atlanta: the World of Coca Cola

Atlanta: the World of Coca Cola © Raul Ortiz

Atlanta voor de hongerlijder
Vlakbij het Centennial Olympic Park ligt World of Coca Cola waar je alles, behalve het recept, ontdekt over dit wereldberoemde product en de reclamecampagnes. Het leukste gedeelte is natuurlijk daar waar je alle Coca Coladrankjes van overal te wereld mag proeven.

Your Dekalb Farmers Market kun je het best vergelijken met een gigantische koelkast vol verse producten zoals groenten, fruit, locale notenpasta, biologisch gekweekt vlees, verschillende soorten vis, brood, gebak, koekjes en meer dan 400 soorten kazen van over de hele wereld. En hebben we het al gehad over de enorme voorraad bieren en wijn die er te verkrijgen zijn?

Wanneer je Piedmont Park bezoekt, kan je snel en gemakkelijk lunchen in Park Tavern. In 1905 kreeg het de gedaante van paardenstal voordat het in 1928 omgebouwd werd tot golfclubhuis. Pas vanaf 1990 bestaat het als restaurant met brouwerijcafé. In Park Tavern gaan ook tal van evenementen door, al dan niet georganiseerd door de eigenaars.

Atlanta: het Turner Field stadion

Atlanta: het Turner Field stadion © Sahara Samudio

Atlanta voor de sportieveling
In 1996 was Turner Field het belangrijkste stadion voor de Olypische Spelen, daarna werd het omgetoverd tot baseballveld voor de Atlanta Braves. Als bezoeker kun je een match van de huidige ploeg bijwonen of de vorige ploegen leren kennen in het museum. Helaas staat het Turner Fiels op sluiten, dus ga het zeker nog bezoeken nu het nog kan.

De Eastside BeltLine Trail maakt deel uit van de geplande 53 km lange Atlanta BeltLine die helemaal rond de stad gaat lopen. De Eastside BeltLine (bijna 4 km) opende als eerste en voert je via Piedmont Park langs de verschillende wijken in Atlanta.

Blijf je liever in de binnenstad, dan zijn de Bicycle Tours of Atlanta iets voor jou. Een 16 kilometer lange route toont je het hart van de stad, terwijl een andere tour je langs de meest kunstzinnige plekjes brengt. Er bestaat zelfs een Progressive Dinner Tour die je naar de meest prestigieuze restaurants van de stad brengt, aangepast aan de wensen van de groep.

Atlanta: links het Fox Theatre en rechts het Center for Civil and Human Rights

Atlanta: links het Fox Theatre en rechts het Center for Civil and Human Rights © Wally Gobetz | © HOK Network

Atlanta voor de architectuurliefhebber
Een knap stukje architectuur vind je in het Fox Theatre, de belangrijkste concertzaal en bioscoop in de stad. Aanvankelijk moest het een moskee worden, wat de Islamitische en Egyptische architecturale invloeden verklaren. Financiële problemen leidden ertoe dat het gebouw fungeerde als bioscoop en discotheek. Nu gaan er zo’n 300 shows per jaar door. Geraak je er binnen? Neem dan zeker een kijkje in het versierde sanitair.

Het Center for Civil and Human Rights toont architectuur op wereldniveau. Twee strakke buitenmuren omarmen een atrium uit glas, wat volgens de ontwerper Philip Freelon de fysieke representatie moet voorstellen voor de visie van het museum. Hij werkte voor het design samen met HOK, het grootste en prestigieuze architectuur- en ingenieursbureau van de VS.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Atlanta
| Internet: www.atlanta.net

Coverfoto: © Mel Myers

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *