Wat je best weet voor je een boeddhatempel betreedt

Wie een verre reis richting Azië op het programma heeft staan, zal onvermijdelijk wel een aantal boeddhistische tempels bezoeken. Net zoals bij een kerk, kennen tempels ook enkele ongeschreven regels waar je je best aan houdt alvorens de toerist in je los te laten. Wij zetten ze even op een rijtje.

Heb respect voor monniken en andere gelovigen

Heb respect voor monniken en andere gelovigen

Bedek lijf en leden
Ondanks de verschroeiende hitte in Aziatische landen is het meestal toch verplicht om schouders en benen te bedekken. De beste manier om dat te doen is met de hulp van een sarong, een typische Aziatische wikkelrok uit een dunne stof die je koel houdt. Aan enkele van de meest bezochte tempels kun je zelfs sarongs huren aan de ingang.

Zet hoed en zonnebril af
Toon respect bij het betreden van tempels en gebedshuizen door een eventuele hoed en zonnebril af te zetten voordat je naar binnen gaat.

Wees discreet met fotograferen
Hoewel sommige tempels fotograferen toelaten, is het niet onverstandig om na te gaan of de tempels op jouw lijstje er ook zo over denken. Als het mag, wees dan nog discreet en zet de flitser of eventuele geluidjes af. Wees je er ook van bewust dat de monniken en gelovigen er zijn om hulde te brengen. Stoor ze niet door te pas en te onpas foto’s van hen te maken. Vraag desnoods hun toestemming.

Neem sereen afstand van het Boeddhabeeld en stel je niet hoger op ten opzichte van godsbeelden

Neem sereen afstand van het Boeddhabeeld en stel je niet hoger op ten opzichte van godsbeelden

Zet je telefoon af
Niemand heeft nood aan een schelle ringtoon die de sereniteit van de tempel verstoort. Zet je telefoon op de stille stand, of beter nog: helemaal uit. Zo genieten niet alleen anderen, maar ook jij ten volle van het bezoek.

Neem sereen afstand
Het kan soms als onbeleefd worden beschouwd als je een Boeddhabeeld de rug toekeert. Loop er daarom rustig naartoe, bewonder het, zet dan wat stappen naar achter en neem er sereen afstand van. Dat komt meer respectvol over dan er meteen met de rug naartoe van weg te gaan.

Respecteer het gebedsmoment
Terwijl je vol bewonderen staat rond te kijken, blijf je je best wel bewust van de omgeving. Als de tempel of gebedsplek volloopt met locals die komen bidden of rust opzoeken, meng je dan discreet in de menigte zonder in de weg te lopen.

Doe je schoenen uit alvorens je een tempel binnenstapt

Doe je schoenen uit alvorens je een tempel binnenstapt

Doe schoenen uit
Misschien niet nodig in alle tempels, maar het is wel vaak gebruikelijk om schoenen uit te doen. Ofwel krijg je slippers in de plaats, ofwel met je blootsvoets binnen.

Maak je niet groter dan Boeddha
Zoals in vele culturen krijgt de meest geëerde de hoogste positie. Zorg er daarom voor dat je niet hoger staat dan het Boeddhabeeld. Die kans is nagenoeg wel erg klein omdat veel Boeddhabeelden enkele meters hoog zijn, maar toch. Ook al je de mogelijkheid hebt om bij enkele monniken te gaan zitten, zorg je er eveneens best voor dat zij op een hoger niveau zitten dan jij.

Stap niet op de houten drempel
Een houten drempel aan de ingang van een tempel is vaak niet bedoeld om op te stappen. Loop er dus over wanneer je een tempel betreedt. Sommige tempeldeuren hebben ook een lagere deuropening zodat je verplicht bent om je te bukken of te buigen. Wat eveneens een teken van respect is.

Bron: travelpulse.com

Foto’s: © Sasin Tipchai | Julien Atr | Jose Luis Ramírez | Natapong Paopijit

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *