Commercieel fotograaf Mirko Nahmijas bracht in het Servische Belgrado het brutalisme, een architecturale stroming uit de jaren ’50, apart in beeld. Hij vergelijkt de uit beton opgetrokken gebouwen met ruimteschepen naar het futuristische idee uit midden 20ste eeuw. Een complexe en toch minimalistische fotoreeks, vindt hij. Oordeel vooral zelf.
De Avala toren van 204,5 meter hoog. Deze telecommunicatietoren staat op de Avalaberg, in het zuidoosten van Belgrado. Na de bombardementen door NATO in 1999 werd de toren door de Servische bevolking terug opgebouwd. Nu is het de grootste toren in de Balkan en niet alleen voor de Belgraden, maar voor heel voormalig Joegoslavië een symbool van trots.
De Avala toren
De Genex toren of ‘Western City Gate’ is een 35 verdiepingen tellende wolkenkrabber. Een brug van 2 etages met een draaien restaurant verbindt op de top de twee torens. De naam Genex komt van het gelijknamige bedrijf dat een van de torens gebruikt. De andere toren bestaat uit residenties. Dit is het tweede hoogste gebouw in Belgrado. Een ontwerp van Mihajlo Mitrovic uit 1977.
Het Paleis van Servia wordt gebruikt door de Servische overheid. Hier liggen momenteel verschillende cabinetten van ministers en agentschappen.
De Militaire Medische Academie (VMA) is een 14 verdiepingen tellend hospitaal en met z’n 21 hectare het grootste in Servië. Over het algemeen worden er vooral officiers en soldaten verzorgt, maar ook gewone burgers zijn er welkom. Het hospitaal is bekend om zijn hoge kwaliteit en behoort tot een van de beste medische instituties van het land.
De VMA
Officieel heet dit het Belgrado Paleis, maar men durft deze eerste wolkenkrabber ooit in de stad ook wel ‘The Belgrade Lady’ noemen. Gebouwd tussen 1969 en 1974, naar een ontwerp van Branko Pesic.
De Genex toren
Pionir Hall, de sporthal in de stad.
‘Eastern Gate’ is de onofficiële naam voor dit driedelige gebouwencomplex, gelegen aan de oostelijke toegang tot Belgrado. De daken van de gebouwen worden nog altijd beschouwd als de hoogste ooit gemaakt door de mens.
Het Museum van de Luchtvaart. Gebouwd in 1957, maar pas geopend op 21 mei 1989.
Het Museum van Joegoslavische Geschiedenis werd gebouwd in 1996 en ontworpen door Mika Jankovic. Het heeft een totale oppervlakte van 3.480 m² met 1.600 m² aan expositieruimte.
Het sportcentrum aan de Donau van architect Ivan Antic, gebouwd om de wereldkampioenschappen zwemmen en waterpolo in te laten doorgaan.
Het Sportcentrum
Meer info: www.nahmijas.com
Laat een bericht achter