Beleef het Zwarte Woud in 9 tradities

Het Zwarte Woud, in het zuidwesten van Duitsland in de deelstaat Badem-Württemberg, biedt het ideale decor om te wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Maar wist je dat er nog verschillende levende tradities te vinden zijn? En ook om z’n typische souvenirs staat de regio alom bekend. Inspiratie genoeg voor een cadeautje voor de thuisblijvers.

De bollenhoed: een vestimentair icoon in het Zwarte Woud, ook al wordt het maar op drie plekken gedragen. Dat is in Gutach, Wolfbach-Kirnbag en Hornberg-Reichenbach. Enkel voor speciale gelegenheden worden de hoeden nog gedragen. Maar je kan ze wel eindeloos bewonderen in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. De modellen bestaan met grote rode en zwarte pompoms. De kleuren betekenen dat de vrouw respectievelijk single of gehuwd is. © Toerisme Zwarte Woud

De bollenhoed: een vestimentair icoon in het Zwarte Woud, ook al wordt het maar op drie plekken gedragen. Dat is in Gutach, Wolfbach-Kirnbag en Hornberg-Reichenbach. Enkel voor speciale gelegenheden worden de hoeden nog gedragen. Maar je kan ze wel eindeloos bewonderen in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. De modellen bestaan met grote rode en zwarte pompoms. De kleuren betekenen dat de vrouw respectievelijk single of gehuwd is. © Toerisme Zwarte Woud

Zwarte Woudtaart: het dessert bij uitstek in de regio. Schwarzwälder Kirschtorte bestaat uit chocoladecake met kersen, slagroom en Kirsch, een alcoholische drank gedistilleerd uit gegist kersensap. Sommige bakkers in het Zwarte Woud geven demonstraties waarbij je kan zien hoe ze de taart maken. Het water komt je al in de mond, dus aarzel niet om te proeven! © Alex Brown

Zwarte Woudtaart: het dessert bij uitstek in de regio. Schwarzwälder Kirschtorte bestaat uit chocoladecake met kersen, slagroom en Kirsch, een alcoholische drank gedistilleerd uit gegist kersensap. Sommige bakkers in het Zwarte Woud geven demonstraties waarbij je kan zien hoe ze de taart maken. Het water komt je al in de mond, dus aarzel niet om te proeven! © Alex Brown

Nachtwacht: een aanrader om te doen als je in het Zwarte Woud vertoeft: een wandeling met een traditionele nachtwacht. Volledig gekleed in traditioneel kostuum met in de hand een lantaarn en een enorme hoorn leidt hij je in het dorp Gengenbach rond. Afwisselend met traditionele liederen kom je de geschiedenis van de regio te weten. Je kan hem iedere woensdag en zaterdag vergezellen van augustus tot oktober vanaf 21 uur. © The Travel Tester

Nachtwacht: een aanrader om te doen als je in het Zwarte Woud vertoeft: een wandeling met een traditionele nachtwacht. Volledig gekleed in traditioneel kostuum met in de hand een lantaarn en een enorme hoorn leidt hij je in het dorp Gengenbach rond. Afwisselend met traditionele liederen kom je de geschiedenis van de regio te weten. Je kan hem iedere woensdag en zaterdag vergezellen van augustus tot oktober vanaf 21 uur. © The Travel Tester

Maultaschen: dit is een traditioneel gerecht ontstaan tijdens de vasten. Hoewel men in die periode geen vlees mocht eten, bevat het dat wel. Monniken hadden nog wat op overschot net toen de vastenperiode aanbrak en besloten het fijn te malen en in pasta te rollen zodat God niet zou zien dat ze zondigden. © Adrea Beisswenger

Maultaschen: dit is een traditioneel gerecht ontstaan tijdens de vasten. Hoewel men in die periode geen vlees mocht eten, bevat het dat wel. Monniken hadden nog wat op overschot net toen de vastenperiode aanbrak en besloten het fijn te malen en in pasta te rollen zodat God niet zou zien dat ze zondigden. © Adrea Beisswenger

Koekoeksklokken: hét symbool van het Zwarte Woud. Ze bestaan al jaren en worden in alle mogelijke modellen, van heel kitscherig tot best modern, gemaakt. De grootste koekoeksklok staat hier ook. De koekoeksklok is het meest stereotype souvenir om mee te nemen maar ze zijn niet goedkoop. Als je ziet hoeveel vakmanschap er bij komt kijken, is dat makkelijk te begrijpen. © Yuk Chow

Koekoeksklokken: hét symbool van het Zwarte Woud. Ze bestaan al jaren en worden in alle mogelijke modellen, van heel kitscherig tot best modern, gemaakt. De grootste koekoeksklok staat hier ook. De koekoeksklok is het meest stereotype souvenir om mee te nemen maar ze zijn niet goedkoop. Als je ziet hoeveel vakmanschap er bij komt kijken, is dat makkelijk te begrijpen. © Yuk Chow

Zeller Keramik: de ontwerpen van hanen en kippen (Hähne & Hühner) zijn de meest geliefde van de wereldbekende aardewerkfabrikant Zeller Keramik. Zelfs na 200 jaar gieten en beschilderen ze het keramiek nog steeds met de hand. Een tasje of kommetje in het schattige motief is een ideaal cadeau voor de mama’s aan het thuisfront. © Rob van der Meer

Zeller Keramik: de ontwerpen van hanen en kippen (Hähne & Hühner) zijn de meest geliefde van de wereldbekende aardewerkfabrikant Zeller Keramik. Zelfs na 200 jaar gieten en beschilderen ze het keramiek nog steeds met de hand. Een tasje of kommetje in het schattige motief is een ideaal cadeau voor de mama’s aan het thuisfront. © Rob van der Meer

Schwarzwälder Schinken: ook de keuken in het Zwarte Woud zit vol eeuwenoude tradities. De Schwarzwälder Schinken, een beroemd exportproduct, is zo een. De ham rijpt ongeveer drie maanden, wordt dan gerijpt in zout gedurende twee weken om daarna even lang droog uit te harden. Tot slot wordt de ham koud gerookt tot de buitenkant net niet zwart ziet. De moeite om eentje mee naar huis te nemen. © Toerisme Zwarte Woud

Schwarzwälder Schinken: ook de keuken in het Zwarte Woud zit vol eeuwenoude tradities. De Schwarzwälder Schinken, een beroemd exportproduct, is zo een. De ham rijpt ongeveer drie maanden, wordt dan gerijpt in zout gedurende twee weken om daarna even lang droog uit te harden. Tot slot wordt de ham koud gerookt tot de buitenkant net niet zwart ziet. De moeite om eentje mee naar huis te nemen. © Toerisme Zwarte Woud

Glasblazen: door de natuurlijke bronnen en materialen uit de regio zoals kwartszand en dennen- en sparrenhout vind je in het Zwarte Woud veel glasblazerijen. Lange tijd was glasblazen een van de meest belangrijke ambachten hier. Een bezoek aan een authentieke werkplaats mag dus niet ontbreken. In de Dorotheenhütte in Wolfach moet je zijn als je zelf wil leren glasblazen en een zelfgemaakt souvenirtje mee naar huis wil nemen. Wist je trouwens dat dit de enige glasblazerij in het Zwarte Woud is waar nog met de mond geblazen wordt? © Sayed Ahmed

Glasblazen: door de natuurlijke bronnen en materialen uit de regio zoals kwartszand en dennen- en sparrenhout vind je in het Zwarte Woud veel glasblazerijen. Lange tijd was glasblazen een van de meest belangrijke ambachten hier. Een bezoek aan een authentieke werkplaats mag dus niet ontbreken. In de Dorotheenhütte in Wolfach moet je zijn als je zelf wil leren glasblazen en een zelfgemaakt souvenirtje mee naar huis wil nemen. Wist je trouwens dat dit de enige glasblazerij in het Zwarte Woud is waar nog met de mond geblazen wordt? © Sayed Ahmed

Fastnacht: carnaval heeft in Duitsland veel namen, afhankelijk van de regio en het dialect. Om zich te onderscheiden van de vieringen in Rijnland geeft het Zwarte Woud zijn eigen draai aan het carnavalsgebeuren. Zij vieren Fas(t)nacht vanaf de 6de januari en trekken het feest op gang in traditionele kostuums op ‘Schmutziger Donnerstag’ (Vuile Donderdag), gevolgd door 6 dagen jolijt. Alles eindigt met de ‘Aschermittwoch’ (Aswoensdag), de eerste dag van de vastenperiode. © Jens Freitag

Fastnacht: carnaval heeft in Duitsland veel namen, afhankelijk van de regio en het dialect. Om zich te onderscheiden van de vieringen in Rijnland geeft het Zwarte Woud zijn eigen draai aan het carnavalsgebeuren. Zij vieren Fas(t)nacht vanaf de 6de januari en trekken het feest op gang in traditionele kostuums op ‘Schmutziger Donnerstag’ (Vuile Donderdag), gevolgd door 6 dagen jolijt. Alles eindigt met de ‘Aschermittwoch’ (Aswoensdag), de eerste dag van de vastenperiode. © Jens Freitag

De bollenhoed: een vestimentair icoon in het Zwarte Woud, ook al wordt het maar op drie plekken gedragen. Dat is in Gutach, Wolfbach-Kirnbag en Hornberg-Reichenbach. Enkel voor speciale gelegenheden worden de hoeden nog gedragen. Maar je kan ze wel eindeloos bewonderen in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. De modellen bestaan met grote rode en zwarte pompoms. De kleuren betekenen dat de vrouw respectievelijk single of gehuwd is. © Toerisme Zwarte Woud Zwarte Woudtaart: het dessert bij uitstek in de regio. Schwarzwälder Kirschtorte bestaat uit chocoladecake met kersen, slagroom en Kirsch, een alcoholische drank gedistilleerd uit gegist kersensap. Sommige bakkers in het Zwarte Woud geven demonstraties waarbij je kan zien hoe ze de taart maken. Het water komt je al in de mond, dus aarzel niet om te proeven! © Alex Brown Nachtwacht: een aanrader om te doen als je in het Zwarte Woud vertoeft: een wandeling met een traditionele nachtwacht. Volledig gekleed in traditioneel kostuum met in de hand een lantaarn en een enorme hoorn leidt hij je in het dorp Gengenbach rond. Afwisselend met traditionele liederen kom je de geschiedenis van de regio te weten. Je kan hem iedere woensdag en zaterdag vergezellen van augustus tot oktober vanaf 21 uur. © The Travel Tester Maultaschen: dit is een traditioneel gerecht ontstaan tijdens de vasten. Hoewel men in die periode geen vlees mocht eten, bevat het dat wel. Monniken hadden nog wat op overschot net toen de vastenperiode aanbrak en besloten het fijn te malen en in pasta te rollen zodat God niet zou zien dat ze zondigden. © Adrea Beisswenger Koekoeksklokken: hét symbool van het Zwarte Woud. Ze bestaan al jaren en worden in alle mogelijke modellen, van heel kitscherig tot best modern, gemaakt. De grootste koekoeksklok staat hier ook. De koekoeksklok is het meest stereotype souvenir om mee te nemen maar ze zijn niet goedkoop. Als je ziet hoeveel vakmanschap er bij komt kijken, is dat makkelijk te begrijpen. © Yuk Chow Zeller Keramik: de ontwerpen van hanen en kippen (Hähne & Hühner) zijn de meest geliefde van de wereldbekende aardewerkfabrikant Zeller Keramik. Zelfs na 200 jaar gieten en beschilderen ze het keramiek nog steeds met de hand. Een tasje of kommetje in het schattige motief is een ideaal cadeau voor de mama’s aan het thuisfront. © Rob van der Meer Schwarzwälder Schinken: ook de keuken in het Zwarte Woud zit vol eeuwenoude tradities. De Schwarzwälder Schinken, een beroemd exportproduct, is zo een. De ham rijpt ongeveer drie maanden, wordt dan gerijpt in zout gedurende twee weken om daarna even lang droog uit te harden. Tot slot wordt de ham koud gerookt tot de buitenkant net niet zwart ziet. De moeite om eentje mee naar huis te nemen. © Toerisme Zwarte Woud Glasblazen: door de natuurlijke bronnen en materialen uit de regio zoals kwartszand en dennen- en sparrenhout vind je in het Zwarte Woud veel glasblazerijen. Lange tijd was glasblazen een van de meest belangrijke ambachten hier. Een bezoek aan een authentieke werkplaats mag dus niet ontbreken. In de Dorotheenhütte in Wolfach moet je zijn als je zelf wil leren glasblazen en een zelfgemaakt souvenirtje mee naar huis wil nemen. Wist je trouwens dat dit de enige glasblazerij in het Zwarte Woud is waar nog met de mond geblazen wordt? © Sayed Ahmed Fastnacht: carnaval heeft in Duitsland veel namen, afhankelijk van de regio en het dialect. Om zich te onderscheiden van de vieringen in Rijnland geeft het Zwarte Woud zijn eigen draai aan het carnavalsgebeuren. Zij vieren Fas(t)nacht vanaf de 6de januari en trekken het feest op gang in traditionele kostuums op ‘Schmutziger Donnerstag’ (Vuile Donderdag), gevolgd door 6 dagen jolijt. Alles eindigt met de ‘Aschermittwoch’ (Aswoensdag), de eerste dag van de vastenperiode. © Jens Freitag

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *