Amsterdam: 12 wijken, 12 tips

De Nederlandse hoofdstad heeft meer in haar mars dan enkel de walletjes en grachten in het Centrum. Met maar liefst 11 andere wijken is Amsterdam rijk aan een veelvoud van gastronomische adressen, niet te missen bezienswaardigheden en een mix van culturen en nationaliteiten. Wij geven alvast een aantal tips.

Noordelijke IJ-oever: gelegen net achter het Centraal Station waar contrasterende werelden samenkomen. Enerzijds liggen hier uitgestrekte groene vlaktes met charmante kleine dorpjes, maar je vind er ook de stads meest aparte architectuur, bruisende festivals en inspirerende kunststudio’s. Zeker bezoeken: de A’DAM Toren en het EYE Film Museum. © Dan Kamminga

Noordelijke IJ-oever: gelegen net achter het Centraal Station waar contrasterende werelden samenkomen. Enerzijds liggen hier uitgestrekte groene vlaktes met charmante kleine dorpjes, maar je vind er ook de stads meest aparte architectuur, bruisende festivals en inspirerende kunststudio’s. Zeker bezoeken: de A’DAM Toren en het EYE Film Museum. © Dan Kamminga

NDSM Werf: een voormalige scheepswerf gelegen aan de oevers van het IJ in Amsterdam Noord. De laatste jaren is de wijk uitgegroeid tot enorme culturele hotspot dankzij een levendige kunstenaarsgemeenschap en een steeds groeiende verscheidenheid aan bars en restaurants. Met terreinen zo groot als tien voetbalvelden gaan hier regelmatig festivals, optredens en tentoonstellingen door. Zeker bezoeken: de IJ-Hallen, een gigantische indoor vlooienmarkt en Pllek, een kunstmatig strand waar het heerlijk relaxen is. © Richard Perez van Hijum

NDSM Werf: een voormalige scheepswerf gelegen aan de oevers van het IJ in Amsterdam Noord. De laatste jaren is de wijk uitgegroeid tot enorme culturele hotspot dankzij een levendige kunstenaarsgemeenschap en een steeds groeiende verscheidenheid aan bars en restaurants. Met terreinen zo groot als tien voetbalvelden gaan hier regelmatig festivals, optredens en tentoonstellingen door. Zeker bezoeken: de IJ-Hallen, een gigantische indoor vlooienmarkt en Pllek, een kunstmatig strand waar het heerlijk relaxen is. © Richard Perez van Hijum

Oosterpark: gekend om z’n brede lanen met monumentale gebouwen uit de 19de eeuw. Hier snuif je bovendien verschillende culturen op dankzij Turkse bakkerijen, Surinaamse supermarkten en lunchadresjes uit het Midden-Oosten. Vergeet ook niet te stoppen bij het Oosterpark en het Tropenmuseum. © Christiaan Varkevisser

Oosterpark: gekend om z’n brede lanen met monumentale gebouwen uit de 19de eeuw. Hier snuif je bovendien verschillende culturen op dankzij Turkse bakkerijen, Surinaamse supermarkten en lunchadresjes uit het Midden-Oosten. Vergeet ook niet te stoppen bij het Oosterpark en het Tropenmuseum. © Christiaan Varkevisser

De Plantage: die ligt ten oosten van het stadscentrum en is de meest groene wijk van Amsterdam met beplante boulevards, elegante pleinen en sierlijke tuinen uit de 19de eeuw. Een groot contrast met de traditionele grachten. Hier liggen de Artis Zoo en de Botanische Tuin van de stad. Het Hermitage Amsterdam museum is ook een bezoek waard. © Hortus Botanicus Amsterdam

De Plantage: die ligt ten oosten van het stadscentrum en is de meest groene wijk van Amsterdam met beplante boulevards, elegante pleinen en sierlijke tuinen uit de 19de eeuw. Een groot contrast met de traditionele grachten. Hier liggen de Artis Zoo en de Botanische Tuin van de stad. Het Hermitage Amsterdam museum is ook een bezoek waard. © Hortus Botanicus Amsterdam

Oud-West: tegen de grens van het stadscentrum ligt deze speciale hoek van de stad. Ze wordt het vaakst beschreven als een populaire en dynamische buurt met tal van designwinkels, trendy cafés en bars en enkele van de beste restaurants van de stad. Meer eten en drinken vind je beslist in De Hallen, een voormalig tramdepot waar je onder andere eetstandjes, een boetiekhotel en een bioscoop tegenkomt. © Andra Stefan

Oud-West: tegen de grens van het stadscentrum ligt deze speciale hoek van de stad. Ze wordt het vaakst beschreven als een populaire en dynamische buurt met tal van designwinkels, trendy cafés en bars en enkele van de beste restaurants van de stad. Meer eten en drinken vind je beslist in De Hallen, een voormalig tramdepot waar je onder andere eetstandjes, een boetiekhotel en een bioscoop tegenkomt. © Andra Stefan

De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam met een kleurrijke mix van keukens, terrassen en gezellige cafés. De Pijp is een populair trefpunt voor creatievelingen, studenten en bohémiens. Een bezoekje waard: de Albert Cuypmarkt, Europa’s grootste straatmarkt met 260 standjes, het Heineken Experience museum en Sarphatipark. © Alphons Nieuwenhuis

De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam met een kleurrijke mix van keukens, terrassen en gezellige cafés. De Pijp is een populair trefpunt voor creatievelingen, studenten en bohémiens. Een bezoekje waard: de Albert Cuypmarkt, Europa’s grootste straatmarkt met 260 standjes, het Heineken Experience museum en Sarphatipark. © Alphons Nieuwenhuis

Oostelijke eilanden: omringd met water langs alle kanten zijn de Oostelijke eilanden een genot om er te vertoeven. In het Scheepsvaartmuseum kun je op zoek gaan naar het verleden van de zeelui, terwijl je de wetenschap van vandaag dan weer ontdekt in het NEMO Science Museum. Ook leuk: een concert meepikken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. © Kaan Sensoy

Oostelijke eilanden: omringd met water langs alle kanten zijn de Oostelijke eilanden een genot om er te vertoeven. In het Scheepsvaartmuseum kun je op zoek gaan naar het verleden van de zeelui, terwijl je de wetenschap van vandaag dan weer ontdekt in het NEMO Science Museum. Ook leuk: een concert meepikken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. © Kaan Sensoy

Oud-Zuid: hier liggen een paar van de beste kunstmusea van Amsterdam. Met name het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Uitrusten kan in het Vondelpark of flaneren langs de indrukwekkende landhuizen op met bomen versierde boulevards. Tip: van een klassiek concert genieten kan hier in het Royal Concertgebouw. © Laurent Meister

Oud-Zuid: hier liggen een paar van de beste kunstmusea van Amsterdam. Met name het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Uitrusten kan in het Vondelpark of flaneren langs de indrukwekkende landhuizen op met bomen versierde boulevards. Tip: van een klassiek concert genieten kan hier in het Royal Concertgebouw. © Laurent Meister

Westerpark: grenzend aan het centrum ligt de levende wijk Westerpak waar het gelijknamige park een aangename rustplek is voor het drukke reilen en zeilen rond het culturele Westergasfabriek. De wijk is de thuisbasis van een gevarieerde mix van onafhankelijke winkels, old-school straatmarkten, fonkelnieuwe restaurants en traditionele bruine cafés. © Dimitris Kritsilis

Westerpark: grenzend aan het centrum ligt de levende wijk Westerpak waar het gelijknamige park een aangename rustplek is voor het drukke reilen en zeilen rond het culturele Westergasfabriek. De wijk is de thuisbasis van een gevarieerde mix van onafhankelijke winkels, old-school straatmarkten, fonkelnieuwe restaurants en traditionele bruine cafés. © Dimitris Kritsilis

Bos en Lommer & De Baarsjes: in het westen van de stad liggen deze twee districten, die naar verluidt steeds hipper worden, sneller dan je ‘BoLo’ kan zeggen. Hier vind je veel frisse culturele instellingen, groene open ruimtes en een multicultureel jong publiek. Doen: chillen in het Rembrandtpark en feesten in de School, een voormalig schoolgebouw dat omgetoverd werd tot heuse nachtclub compleet met restaurant, café, bar en zelfs gymzaal. © Urban Garden

Bos en Lommer & De Baarsjes: in het westen van de stad liggen deze twee districten, die naar verluidt steeds hipper worden, sneller dan je ‘BoLo’ kan zeggen. Hier vind je veel frisse culturele instellingen, groene open ruimtes en een multicultureel jong publiek. Doen: chillen in het Rembrandtpark en feesten in de School, een voormalig schoolgebouw dat omgetoverd werd tot heuse nachtclub compleet met restaurant, café, bar en zelfs gymzaal. © Urban Garden

Zuidoost: hier vind je de woonwijk De Bijlmer, maar ook de Amsterdam ArenA, de Heineken Music Hall, de Ziggo Dome en tal van glimmende kantoorgebouwen. Deze wijk ligt het verst verwijderd van de idyllische Amsterdamse grachten en telt 100.000 inwoners met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Niet vergeten: een wandeling maken in het Nelson Mandelapark en deelnemen aan de World of Ajax Stadium Tour. © Jorrit Lousberg

Zuidoost: hier vind je de woonwijk De Bijlmer, maar ook de Amsterdam ArenA, de Heineken Music Hall, de Ziggo Dome en tal van glimmende kantoorgebouwen. Deze wijk ligt het verst verwijderd van de idyllische Amsterdamse grachten en telt 100.000 inwoners met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Niet vergeten: een wandeling maken in het Nelson Mandelapark en deelnemen aan de World of Ajax Stadium Tour. © Jorrit Lousberg

Centrum: de binnenstad van Amsterdam met de befaamde grachten en walletjes van de Kanaalring. Een bootje nemen en de stad op het water ontdekken mag je niet missen. Nog zeker doen: bezoek het Anne Frank Huis, ga shoppen in de Nieuwendijk en Kalverstraat of verdwaal in de Jordaan of de 9 straatjes. © Remo Scarfò

Centrum: de binnenstad van Amsterdam met de befaamde grachten en walletjes van de Kanaalring. Een bootje nemen en de stad op het water ontdekken mag je niet missen. Nog zeker doen: bezoek het Anne Frank Huis, ga shoppen in de Nieuwendijk en Kalverstraat of verdwaal in de Jordaan of de 9 straatjes. © Remo Scarfò

Noordelijke IJ-oever: gelegen net achter het Centraal Station waar contrasterende werelden samenkomen. Enerzijds liggen hier uitgestrekte groene vlaktes met charmante kleine dorpjes, maar je vind er ook de stads meest aparte architectuur, bruisende festivals en inspirerende kunststudio’s. Zeker bezoeken: de A’DAM Toren en het EYE Film Museum. © Dan Kamminga NDSM Werf: een voormalige scheepswerf gelegen aan de oevers van het IJ in Amsterdam Noord. De laatste jaren is de wijk uitgegroeid tot enorme culturele hotspot dankzij een levendige kunstenaarsgemeenschap en een steeds groeiende verscheidenheid aan bars en restaurants. Met terreinen zo groot als tien voetbalvelden gaan hier regelmatig festivals, optredens en tentoonstellingen door. Zeker bezoeken: de IJ-Hallen, een gigantische indoor vlooienmarkt en Pllek, een kunstmatig strand waar het heerlijk relaxen is. © Richard Perez van Hijum Oosterpark: gekend om z’n brede lanen met monumentale gebouwen uit de 19de eeuw. Hier snuif je bovendien verschillende culturen op dankzij Turkse bakkerijen, Surinaamse supermarkten en lunchadresjes uit het Midden-Oosten. Vergeet ook niet te stoppen bij het Oosterpark en het Tropenmuseum. © Christiaan Varkevisser De Plantage: die ligt ten oosten van het stadscentrum en is de meest groene wijk van Amsterdam met beplante boulevards, elegante pleinen en sierlijke tuinen uit de 19de eeuw. Een groot contrast met de traditionele grachten. Hier liggen de Artis Zoo en de Botanische Tuin van de stad. Het Hermitage Amsterdam museum is ook een bezoek waard. © Hortus Botanicus Amsterdam Oud-West: tegen de grens van het stadscentrum ligt deze speciale hoek van de stad. Ze wordt het vaakst beschreven als een populaire en dynamische buurt met tal van designwinkels, trendy cafés en bars en enkele van de beste restaurants van de stad. Meer eten en drinken vind je beslist in De Hallen, een voormalig tramdepot waar je onder andere eetstandjes, een boetiekhotel en een bioscoop tegenkomt. © Andra Stefan De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam met een kleurrijke mix van keukens, terrassen en gezellige cafés. De Pijp is een populair trefpunt voor creatievelingen, studenten en bohémiens. Een bezoekje waard: de Albert Cuypmarkt, Europa’s grootste straatmarkt met 260 standjes, het Heineken Experience museum en Sarphatipark. © Alphons Nieuwenhuis Oostelijke eilanden: omringd met water langs alle kanten zijn de Oostelijke eilanden een genot om er te vertoeven. In het Scheepsvaartmuseum kun je op zoek gaan naar het verleden van de zeelui, terwijl je de wetenschap van vandaag dan weer ontdekt in het NEMO Science Museum. Ook leuk: een concert meepikken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. © Kaan Sensoy Oud-Zuid: hier liggen een paar van de beste kunstmusea van Amsterdam. Met name het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Uitrusten kan in het Vondelpark of flaneren langs de indrukwekkende landhuizen op met bomen versierde boulevards. Tip: van een klassiek concert genieten kan hier in het Royal Concertgebouw. © Laurent Meister Westerpark: grenzend aan het centrum ligt de levende wijk Westerpak waar het gelijknamige park een aangename rustplek is voor het drukke reilen en zeilen rond het culturele Westergasfabriek. De wijk is de thuisbasis van een gevarieerde mix van onafhankelijke winkels, old-school straatmarkten, fonkelnieuwe restaurants en traditionele bruine cafés. © Dimitris Kritsilis Bos en Lommer & De Baarsjes: in het westen van de stad liggen deze twee districten, die naar verluidt steeds hipper worden, sneller dan je ‘BoLo’ kan zeggen. Hier vind je veel frisse culturele instellingen, groene open ruimtes en een multicultureel jong publiek. Doen: chillen in het Rembrandtpark en feesten in de School, een voormalig schoolgebouw dat omgetoverd werd tot heuse nachtclub compleet met restaurant, café, bar en zelfs gymzaal. © Urban Garden Zuidoost: hier vind je de woonwijk De Bijlmer, maar ook de Amsterdam ArenA, de Heineken Music Hall, de Ziggo Dome en tal van glimmende kantoorgebouwen. Deze wijk ligt het verst verwijderd van de idyllische Amsterdamse grachten en telt 100.000 inwoners met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Niet vergeten: een wandeling maken in het Nelson Mandelapark en deelnemen aan de World of Ajax Stadium Tour. © Jorrit Lousberg Centrum: de binnenstad van Amsterdam met de befaamde grachten en walletjes van de Kanaalring. Een bootje nemen en de stad op het water ontdekken mag je niet missen. Nog zeker doen: bezoek het Anne Frank Huis, ga shoppen in de Nieuwendijk en Kalverstraat of verdwaal in de Jordaan of de 9 straatjes. © Remo Scarfò

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *