Zomerse fiets- en wandeltips uit Zwitserland

Zwitserland vormt in de zomer het ideale decor om je wandelschoenen en koersfiets uit te testen. Knappe fiets- en wandelroutes, gebundeld in mobiele apps, leiden je rond in het berglandschap. Overnachten gaat in aangepaste Zwitserse fietshotels.

Elektrisch fietsen
In Gstaad Saanenland heeft zowel de doorgewinterde als de beginnende mountainbiker, fietser en zelfs e-biker keuze uit wel 500 km gps-tracks. Uitgestrekte vlakken stukken wisselen af met uitdagende klims en afdalingen in een prachtig berglandschap. Ook e-bikers komen er volop aan hun trekken. De bewegwijzerde routes hebben verschillende niveaus en je kan je fietsbatterij makkelijk opladen aan de stations in meerdere dorpjes.

Fiets en golf in één tocht
Origineel en uniek is ongetwijfeld het fiets-golfparcours rond de Murtensee. De fietsroute leidt voorbij 18 holes, steeds langs het meer, en is goed bewegwijzerd. Reken voor het hele traject inclusief golf op 7 uren. Wie dit een te zware uitdaging vindt, kan kiezen uit nog vier varianten. Het gezinsparcours is een echte aanrader. Dat leidt over een vlak parcours langs de eerste zeven holes en wie achteraf te moe is, kan terug naar het vertrekpunt met de rondvaartboot.

Langzaam stijgen naar de top
De Kolenbrandersweg, een vier uur durende wandeltocht, loopt om de Mont Noble heen, door de Vallon de Réchy en de Ar du Tsan met hun opmerkelijke fauna en flora. De tocht begint 50 m boven de Alpage du Chiesso en stijgt langzaam. Op 2300 m hoogte loop je langs de oostelijke flank van de berg naar de waterval in de Vallon de Réchy. Een prachtige vallei die verscholen ligt tussen Val d’Hérens en Val d’Anniviers.

Met de kinderen de bergen in
Intersoc Active biedt een avontuurlijke upgrade aan van je familievakantie in Zinal en St. Moritz. Trek er voor een paar dagen op uit met de kinderen in de bergen voor een meerdaagse tocht en overnacht in authentieke berghutten. De tochten richten zich op kinderen van 7 tot 13 jaar en duren maximaal 4 u. In de namiddag spelen ze onder begeleiding rond de berghut en kunnen de ouders nog een extra top meepikken.

Voor de wielerfans
Als je de Tour de France live wil meemaken in Zwitserland, zak je best van 18 tot en met 20 juli af naar het land. Op 18 juli rijdt het peloton van Moirans-en-Montagne via het Franse Juragebergte het land binnen, om direct door te gaan naar Bern. Na een rustdag in de Zwitserse bondsstad vervolgen de wielrenners hun tocht op 20 juli met een spectaculaire etappe. De 184 km lange rit gaat via Simmertal, Saanenmöser, de Col des Mosses en de Col de la Forclaz verder richting Unterwallis en Finhaut. De stuwdam bij Lac d’Emosson vormt het indrukwekkende decor van de finish.

Overnachten in fietshotels
Voor wie meerdere dagen gaat fietsen is een mooie kamer alleen niet genoeg. Wat dacht je van een afsluitbare ruimte om de fiets te stallen, schoonmaak- en reparatiemogelijkheden, een sportersontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden? De Swiss Bike Hotels zijn volledig uitgerust voor fanatieke fietsers. Of je overnacht in een afgelegen berghut, een wellnesshotel, een stads- of familiehotel, de gecertifieerde Swiss Bike Hotels kennen de wensen van hun gasten.

Up to date via apps
Ticino Toerisme ontwikkelde een nieuwe app voor smartphones. Die bezorgt je nuttige informatie over 128 geselecteerde wandelingen. Naast een gedetailleerde beschrijving van de tochten komen alle belangrijke plekken die je langs het parcours niet mag missen aan bod. Je vindt er ook foto’s en de afstand van elke wandeling, de wandelduur en de moeilijkheidsgraad naast het hoogteprofiel en een interactieve kaart. De Swiss hike app bundelt dan weer 32 attractieve wandelingen en tal van tips. Informatie over ruim 700 wandel-, fiets-, mtb-, skating- en kanotochten vind je ook op de gratis app van Schweiz Mobil.

Foto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *