Waarom het zalig wandelen is in Zweedse Skåne

Het zuiden van Zweden verandert in de zomer in een waar wandelparadijs. Met uitgebreide netwerken en het grootste evenement van Europa dit jaar behoort Skåne tot een van de favorieten bij wandelaars. De groene natuur en authentieke kustlijn krijg je er gratis bij.

Skåneleden
Geen betere manier om het glooiende landschap van Skåne, helemaal in het zuiden van Zweden, te ontdekken door er te gaan wandelen. Het netwerk van wandelpaden, de Skåneleden, voert je door de mooiste delen van dit gebied. De Skånewandelroute, een lange-afstandspad van meer dan 1000 km, bestaat uit vijf deeltrajecten, zowel langs de kust als in het binnenland. Die zijn op hun beurt nog eens onderverdeeld in 89 dagetappes. Keuze genoeg dus.

Onderweg kom je voldoende rustplaatsen en overnachtingsmogelijkheden tegen zoals comfortabele campings, hotels of B&B’s. Je mag ook in de vrije natuur slapen. Dankzij het Allemansrecht mag je ‘s nachts een tent opzetten, maar uiteraard met respect voor de natuur. Verdwalen is overigens haast onmogelijk dankzij de oranjekleurige wegmarkeringen. Elk etappe werd ook in kaart gebracht, met handige tips en bezienswaardigheden.

Skåneleden: meer dan 1000 km aan wandelroutes

Skåneleden: meer dan 1000 km aan wandelroutes

Eurorando
Eurorando is het grootste wandelevenement in Europa dat om de 5 jaar troepen wandelliefhebbers samenbrengt in een bepaald land. In 2016 host het Zuid-Zweedse Skåne het evenement. Van 10 tot 17 september heet Skåne zo’n 5000 à 7000 wandelaars welkom in de stad Helsingborg, het centrum van het event, van waaruit je prachtige tochten kan maken.

6 pakketten
Zeven dagen lang kun je zes verschillende wandelprogramma’s volgen die elk hun eigen wandelingen (6 per programma), activiteiten en uitstapjes bevatten. 3 wandelingen zijn altijd in de buurt van de slaapplaats, terwijl de andere 3 toelaten de rest van het gebied beter te leren kennen. In het aanbod:

1. Bergen en zee: wandel door pittoreske vissersdorpjes of langs dramatische kliffen
2. Skåne’s Grand Canyons: verdwijn diep in het woud waar de stiltes oorverdovend zijn, de valleien diep en de geologie met fauna en flora spannend.
3. Adembenemende uitzichten: ontdek hier overblijfselen van vulkanen, panoramische vergezichten, levendige culturele landschappen en spot misschien wel een eland.
4. De wilde kant van Skåne: wandel door mysterieuze wouden en langs meren waar je kan kanoën en vissen.
5. Van vroeger tot nu: oude pelgrimsroutes leiden je langs bruisende stadjes met een groene focus, unieke vogels en bruglandschappen met de nodige architectuur.
6. Open landschappen: dit zijn de routes langs kastelen en de exotische kustlijnen

Euroranda: 6 wandelprogramma's laten je heel Skåne ontdekken

Euroranda: 6 wandelprogramma’s laten je heel Skåne ontdekken

Goed om te weten:
– Boeken gebeurt via de website van Eurorando en kan in groep tot 15 juni. Voor minder dan 10 personen kan je boeken tot 1 augustus.
– Registreren kost 200 SEK of ongeveer 20 euro.
– Kies op voorhand goed welke wandelingen, uitstapjes en activiteiten je wil doen, want je moet die gegevens al invullen op het boekingsformulier.
– Tijdens het boeken kun je nog aanvullende extra’s kiezen zoals accommodatie, gidsen, lunch en transport.
– Er zijn ook wandelroutes beschikbaar om met de kinderen of een kinderwagen te doen.

Meer info: www.eurorando2016.com

Foto’s en kaarten: © Toerisme Zweden | Coverfoto: © Mickael Tannus

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *