De vele gezichten van phở

Hét gerecht in Vietnam, niet nationaal erkend maar wel wereldberoemd, blijft nog steeds phở. Het stomend kommetje noedelsoep zou ziektes genezen, katers draaglijker maken en het lichaam terug in balans brengen. De Vietnamezen genieten er alvast van in alle geuren en kleuren.

Familiegevoel
Voor vele inwoners in Vietnam staat phở gelijk aan comfort food en dan vooral op zondagochtend wanneer families samenkomen om grote kommen vol naar kaneel en steranijs geurende bouillon, zachte rijstnoedels, plakjes vlees, uien, sjalotten en knapperige taugé te verorberen.

Franse invloed
Phở is origineel afkomstig uit het noorden van Vietnam en werd voor het eerst gegeten in de vroege jaren 1900 toen Vietnam nog deel uitmaakte van Frans-Indochina. De oorsprong van de soep kent, net zoals het gerecht, verschillende versies.

Rundvlees luxe-eten
Voordat de Fransen arriveerden in Vietnam werd er nauwelijks rund gegeten. Waterbuffel stond vaker op het menu omdat het ook goedkoper was. Een versie van het verhaal was dat een Chinese leverancier op de dool weggegooide runderbotten verzamelde van Franse huishoudens en ze hergebruikte om de noedelsoep van te maken. Die verkocht hij dan in manden die om zijn schouders hingen, ook wel gánh phở genoemd.

Etymologie
Sommigen zeggen dat het woord phở is afgeleid van de Chinese naam van de noedels of de Chinese noedelsoep met rundsvlees genaamd ngưu nhục phấn, populair in Noord-Vietnam. Nog andere stellen dat phở een verbastering is van het Franse woord ‘feu’, of dat het een lokale versie is van de Franse hutsepot met groenten en rundsvlees genaamd ‘pot-au-feu’.

Waar het ook vandaan komt, het gerecht heeft alleszins een redelijk traject afgelegd. Doorheen de tijd zijn er verschillende versies van de soep ontstaan. Bekijk de fotoreeks voor een overzicht.

Leave a Comment