10 handige reistips voor Vietnam

Een Aziatische parel die je absoluut ooit bezoeken moet, is Vietnam. Sinds 1986 verwelkomt het land opnieuw buitenlandse toeristen. Om je reis zo vlot en aangenaam te maken, komen deze 10 tips goed van pas.

1. Bereid je voor
Reizen in Vietnam kan je in groep, individueel of met zijn tweetjes. Wie risico’s vermijdt, is in dit zuidoostelijk gelegen land veilig. Wil je een vlotte trip er naartoe, zorg dan best op voorhand voor een visum. Het kan via touroperators maar het scheelt enkele tientallen dollars wanneer je via de elektronische weg een autorisatieformulier aanvraagt. Daarmee krijg je op de luchthaven van Hanoi een visum na het betalen van een bijkomend bedrag. Een internationaal paspoort is vereist. Neem voor de zekerheid ook een pasfoto mee.

2. Loop niet rond met te veel geld
De Vietnamese munt is de dong. In- en uitvoer van de dong is verboden! 1 euro wissel je in de banken en de wisselkantoren om voor ongeveer 24.000 dong. Wanneer je bij aankomst zo’n 50 euro inwisselt, heb je een heel pak geld op zak. Het is daarom niet onverstandig ook een bankkaart mee te nemen. Bankautomaten verschijnen steeds meer in het straatbeeld en hotels en restaurants aanvaarden steeds vaker Visa.

3. Let op met vals geld
Wees in Vietnam op je hoede voor zogenaamde ‘geldwisselaars’. Die verzoeken om je euromuntstukken om te zetten in dollarbiljetten. Maar die zijn zo goed als zeker vals! Op de openbare markten mijd je best opdringerige en vlot Frans- of Engelssprekende contactpersonen die je naar souvenirshops lokken. En van vals geld dat je bij bosjes op de grond ziet liggen, blijf je ook maar beter af.

4. Wees geen heer in het verkeer
Alleen al in de hoofdstad Hanoi rijden 3 miljoen bromfietsen kriskras tussen auto’s, bussen en riksja’s. Sta dus je mannetje als je een poging waagt de straat over te steken. Doe dit best in één langzame vloeiende beweging zonder stil te staan. Terug stappen of te snel reageren wordt bestraft met verwarde bromfietsers en een eventuele aanrijding. Let zeker op met bussen en auto’s. Die hebben altijd voorrang en nemen die ook!

5. Check de nodige vaccinaties
Wie richting het oosten reist, riskeert tropische ziektes op te lopen. Ga dus zeker na bij de huisarts of het ziekenfonds welke vaccinaties nuttig zijn voor Vietnam. Algemeen raadt men aan om de vaccins tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Malaria vormt in Vietnam geen probleem, behalve op het eiland Phu Quoc.

6. Drink geen kraantjeswater
Een belangrijke regel die voor zowat heel Azië geldt. Wie zondigt, kan dagen met diarree rondlopen. Drink beter water uit afgesloten flessen of gekookt water zoals in koffie en thee. Vermijd salades of was ze zelf met flessenwater. Probeer ook tijdens het douchen zo weinig mogelijk water binnen te krijgen en poets je tanden eveneens met flessenwater.

7. Doe vooraf de juiste boodschappen
Hoewel Vietnam, samen met Cambodja en Laos, in de negentiende eeuw gekoloniseerd werd door Frankrijk hoorden ze er bijgevolg al van de Franse baguette. Maar, niet alle Westerse spullen geraken de grens over. Om er zeker van te zijn dat je niet in hekelige situaties terecht komt, breng je best zelf noodzakelijke spullen mee als: zonnecrème, tampons en oordopjes.

8. Overweeg ook een trip naar Cambodja
Als je toch al in Vietnam bent, laat dan de gelegenheid om naar buurland Cambodja te reizen niet liggen. Beslis dit wel al op het thuisfront omdat je hier een voordeligere prijs krijgt voor je vliegtuigticket. Een visum koop je gemakkelijk in de luchthaven in Cambodja. Vergeet ook hier weer geen extra pasfoto.

9. Laat je kleren daar maken
Niets zo vervelend om een koffer vol kleren mee te sleuren naar je eindbestemming. Wees daarom creatief, steun de lokale bevolking en laat je kleding in Vietnam maken. Hoi An, een gezellig stadje aan het water, staat bekend om zijn kleermakers die in geen tijd en voor weinig geld een hele garderobe op maat maken. Zo heb je er ineens een origineel souvenir bij.

10. Reis in april, mei of oktober
Vietnam heeft een erg wisselend klimaat. In het hoge noorden heb je koude winters terwijl in het zuiden de temperaturen tot 40 graden kunnen oplopen. April, mei en oktober zijn de beste periodes om het hele land te ontdekken. Dan is het heet, maar blijft het droog in tegenstelling tot de periode oktober tot en met maart. Dan lijdt het noordoosten onder de regentijd. Ook in de maanden juli en augustus en rond Kerstmis en Nieuwjaar blijf je beter thuis. Het hoogseizoen doet dan de boekingsprijzen uit de pan zwieren.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemene info
Toerisme Vietnam | Internet: www.vietnamtourism.com
Buitenlandse zaken België | Reisadvies en praktische info:  diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/azie/vietnam/ra_vietnam.jsp
Zeker bezoeken
1. Hanoi
2. De Baai van Halong
3. Hoi An
4. Hué
5. Ho Chi Minh stad

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *