Tijdreizen in Jurassic Zwitserland

Doet Zwitserland je vooral denken aan prachtige berglandschappen en mondaine skioorden? Zo dachten we ook! Tot we hoorden van de Grand Tour of Switzerland die een ongezien variatie biedt aan bezienswaardigheden van afgesloten bergdorpjes, decadente badplaatsen en tijdreizen. Reisreporter Jan focust op geschiedenis en cultuur weg van de platgetreden paden.

De stops tegen het Juragebergte en aan het meer van Neuchâtel

De stops tegen het Juragebergte en aan het meer van Neuchâtel © Google Maps

Tijdreizen in de Jura
In dit deel van Zwitserland staat cultuur haast gelijk met handwerk. Vroeger sneden de lange winters in de Jura de mensen in de dorpen maandenlang van de wereld af. De Jurassiens waren op zichzelf aangewezen en hadden veel tijd te doden, zodat ze zich volop aan de ambachtskunsten wijdden.

Eerst muziekdozen…
Het Centre International de la Mécanique d’Art (CIMA) in Sainte-Croix draait helemaal om fijn handwerk. Sainte-Croix was ooit het wereldcentrum van de muziekdoos. Dat lijkt een prul, maar vooraleer de radio bestond, waren muziekdozen de gadgets bij uitstek voor wie ze kon betalen.

Automatons in het Centre International de la Mécanique d'Art (CIMA)

Automatons in het Centre International de la Mécanique d’Art (CIMA) © Jan Roobrouck | © Wikimedia Commons

…dan poppen…
De eindeloze rijkdom van het CIMA overtreft alle verwachtingen. Ook mechanische poppen (robots eigenlijk), met hun ingenieuze radertjes, werden in Sainte-Croix tot leven gewekt. Wie de film Hugo heeft gezien, weet hoe verbazingwekkend zulk een ‘automaton’ kan zijn: dit museum voelt aan als een kinderdroom en brengt de verbeelding aan de macht.

…nu Oosterse cadeaus
Vanaf de opkomst van de CD ging het razendsnel bergaf met de business in Sainte-Croix, dat elektronica koppig afzwoer en hardnekkig platenspelers bleef fabriceren. Nu overleeft de lokale industrie door Sjeiks en Oosterse prinsen te verleiden tot de aankoop luxueuze geschenkartikelen, zoals in het verhaal van de Chinese nachtegaal, die in dit museum zijn vrolijke deuntjes fluit.

Een mini-automaton in het CIMA in Sainte-Croix, dat de werklieden en machines weergeeft die dit soort mechanische kunstwerkjes vervaardigden.

Een mini-automaton in het CIMA in Sainte-Croix, dat de werklieden en machines weergeeft die dit soort mechanische kunstwerkjes vervaardigden. © Jan Roobrouck

Jurassic pretpark
Het uitzicht vanaf de rand van het Juramassief sterkt mij in de overtuiging dat deze streek een paradijs is voor kleine én grote kinderen. In gedachten ben ik nu een reus: ik stoot af op het Juraplateau om te springen tot bij de eindeloze ketting van fonkelwitte vierduizenders die zich aftekent aan de horizon.

Aan de oevers van het meer Neuchâtel in Concise

Aan de oevers van het meer Neuchâtel in Concise © Paolo Mazzl

Duikje nemen
De werkelijkheid is bijna even spectaculair als mijn fantasie. In Concise, aan de oevers van het meer van Neuchâtel, maken we een koetstocht, waarin we ons te goed doen aan kaas, lokale vis en charcuterie. En veel witte wijn. Een beetje teveel blijkbaar: ik sukkel in het verkwikkende en glasheldere water van het meer. Zwemmend tussen de visjes staat de zon als een kaasbol boven mijn hoofd.

De stops aan het Lac Léman

De stops aan het Lac Léman © Google Maps

Het échte Zwitserlandgevoel
Op de slotdag van mijn Grand Tour of Switzerland ga ik op zoek naar het Zwitserland van de ansichtkaartjes. In de elegante wagons van de Golden Pass Line zet ik koers naar Chateau d’Oex, waar de Alpen met een dikke viltstift op de horizon zijn aangebracht. Mensenhanden maakten dit landschap. Eeuwenlange houtkap leverde een lieflijke afwisseling op van bos, grasland en chalets. Vanaf de trein zien we het Grand Maison de Rossinière, bewoond door een Japanse gravin.

Het oude kerkje van Rougemont bevindt zich wat afgezonderd van het dorp

Het oude kerkje van Rougemont bevindt zich wat afgezonderd van het dorp © Jan Roobrouck

Papier snijden met tweelingzussen
Ik bezoek in Chateau d’Oex een museum voor papiersnijkunst en krijg de kans om zelf deze knip-en plaktechniek te oefenen. Later, na een hartige kaasfondue, neemt een gids ons mee naar Rougemont. Het kerkje ligt wat afgezonderd van de eeuwenoude chalets in het dorp. Bij toeval ontmoeten we in Rougemont een stel bejaarde tweelingzussen. Ze beoefenen zelf de papiersnijkunst en stammen af van de illustere meester Saugy, die tijdens de Belle Epoque de découpage tot een hoger niveau tilde.

Alles für La Dolce Vita
Mijn reis sluit af in het wonderlijke kader van Montreux. De badplaats van Freddy Mercury baadt in een luxe die nooit decadent lijkt. Ik geniet hier mateloos van de subtropische bloemenpracht en de sierlijke beeldhouwkunst. Ik zou uren kunnen zwemmen in het glimmende meer, tussen de witte zwanen, met de besneeuwde toppen op de achtergrond. ’s Avonds trakteer ik mijn gezelschap op een zottigheid in het Montreux Jazz Cafe. De Prosecco met gember, tijm en honing die men er serveert, is de reis tot hier helemaal waard.

De oevers van het Lac Léman in Montreux staan vol prachtige kunstwerken, inclusief een beeld van Freddy Mercury

De oevers van het Lac Léman in Montreux staan vol prachtige kunstwerken, inclusief een beeld van Freddy Mercury © Jan Roobrouck

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Zwitserland Toerisme | Tel. +32 (0) 0800 100 200 29 | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/home.html
Grand Tour of Switzerland | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/grand-tour-of-switzerland.html
Regio Meer van Genève (Vaud) | Internet: www.lake-geneva-region.ch en www.genferseegebiet.ch
Regio Sainte Croix Les Rasses | www.sainte-croix-les-rasses-tourisme.ch/fr
Toerisme Chateau d’Oex
| Internet: www.chateau-doex.ch/fr
Montreux Riviera | Internet: www.montreuxriviera.com
Bereikbaarheid
Vliegen | Vanuit Zaventem vertrekken er elke dag 6 vluchten naar Zurich | Internet: www.swiss.com
Per trein | Internet: www.swisstravelsystem.com | Kinderen tot 16 jaar reizen gratis mee met een Swiss Travel Pass.
Bezienswaardigheden
Musée CIMA | Internet: www.musees.ch
Musée du Découpage | Internet: www.musee-chateau-doex.ch/en

Lees ook: Voor anker in Lausanne tijdens rondje Zwitserland

Coverfoto: © Jan Roobrouck

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *