Tahiti en haar eilanden anders bekeken

Tahiti behoort tot een van de droombestemmingen bij uitstek. Bijzondere vulkaankraters, hagelwitte of net zwarte lavastranden en atollen met appelblauwzeegroene lagunes en koraalriffen. En toch, wie naar dit paradijs reist, laat zich maar beter verrassen.

Frans-Polynesië in de Stille Oceaan bestaat uit 118 eilanden verdeeld over vijf archipels en verspreid over een gebied zo groot als Europa. De bekendste eilanden Tahiti en Bora Bora maken deel uit van de Genootschapsarchipel, Rangiroa vind je in de Tuamotuarchipel, Hiva Oa is dankzij Jacques Brel en Paul Gauguin het bekendste eiland van de Markiezen en tot slot zijn er nog de Gambier-en de Australarchipel.

De paradijselijke postkaartuitzichten krijg je gratis, maar voor de activiteiten doe je best wat meer moeite. Stap eens af van een traditionele strandvakantie en ontdek de verschillende karakters van de eilanden met de hulp van deze originele ideeën:

Op Rangiroa kun je zwemmen tussen de vissen

Op Rangiroa kun je zwemmen tussen de vissen © Antonio Fernando Sontuoso

Zwem tussen haaien
Ongetwijfeld vind je op Tahiti en haar eilanden een erg indrukwekkende onderwaterwereld. Snorkelen tussen vissen die lijken op Nemo of roggen is overal mogelijk. Maar wat je zeker niet mag missen is de Tiputa Pass op het eiland Rangiroa in de Tuamotuarchipel. Door de stroming vind je er de ‘muur van de 100 haaien’. Geen nood: deze exemplaren mogen dan goed lijken op hun dreigende soort- en naamgenoten, ze zijn compleet ongevaarlijk.

Logeer op Maupiti
Het eiland Bora Bora, met z’n 50 tinten blauw van het water in de lagune, staat hoog in de ranglijst van bekendste eiland van Frans-Polynesië. Maar op het zustereiland Maupiti, wat verder in de Genootschapsarchipel, is het zeker even mooi. Amper 13 km² groot, en een even indrukwekkende natuur, nog helemaal ongerept.

De parelkwekerij in de Gambierarchipel

Een parelkwekerij in de Gambierarchipel © Toerisme Tahiti

Vis je eigen parel op
De 14 eilanden in de Gambierarchipel bevinden zich het verst verwijderd van Tahiti. Daardoor is het toerisme hier, vooral gekend voor hun parelkwekerijen, nog redelijk rustig. Bezoek er zeker Mangareva, een atol bestaande uit vijf eilanden en een tiental motu’s die de azuurblauwe lagune en haar koraalriffen omringen. Opmerkelijk: het koraal hoef je niet alleen in het water te bewonderen. De eilandbewoners gebruikten het in de 19de eeuw om mee te bouwen. Zo is de gerestaureerde kathedraal volledig opgetrokken uit hout en koraal met een altaar uit parelmoer. Wat parels betreft, vis er hier zeker een uit het water als aandenken.

Bezoek de eerste aanlegplaats van Brel
Als eerbetoon een steen leggen op het graf van Jacques Brel mag niet ontbreken voor wie naar de Markiezenarchipel reist. Maar denk ook eens aan Tahuata, een eiland enkel bewoond door kunstenaars en dat bekend staat om zijn kalmte, sereniteit en creativiteit.

Op Rurutu spot je bultrugwalvissen van heel dichtbij

Op Rurutu spot je bultrugwalvissen van heel dichtbij © Toerisme Tahiti

Ontdek walvissen in actie
Het eiland Rurutu, zo’n 500 km ten zuiden van Tahiti, is de plek om bultrugwalvissen te observeren. Deze zeereuzen, tot 20 meter lang en de grootste levende zoogdieren, passeren op hun jaarlijkse trek in grote groepen pal aan het eiland. Ga mee op een duik- of snorkelexcursie om deze mastodonten al duikend en dollend van vlakbij te bekijken.

Goddelijke baai
Fatu Hiva is een van de kleinere eilanden in de Markiezenarchipel. De 1125 meter hoge voormalige vulkaan Mont Touaouoho domineert de plek dankzij z’n steil afdalende en weelderig begroeide flanken richting de oceaan. De natuur creëerde hier de Baie des vierges, de Maagdenbaai die bekend staat als een van de mooiste ter wereld. Geen wonder dat, volgens een plaatselijke legende, de oorspronkelijke bevolking overtuigd was dat hier de goden woonden.

De Tuamotuarchipel

De Tuamotuarchipel © Toerisme Tahiti | © Yann Hubert

Zwarte parels
In de Tuamotuarchipel, meer bepaald op het atol Takapoto zijn appelblauwzeegroene lagunes en uitgestrekte spierwitte stranden met palmbomen dagelijkse kost. Het water daar beschikt over een bijzondere minerale samenstelling zodat het uiterst geschikt is om de befaamde zwarte parel te kweken. Bovendien legde recent archeologisch onderzoek eeuwenoude marea’s, plaatsen voor religieuze ceremonies, bloot.

Biosfeerreservaat
We blijven in de Tuamotuarchipel met het eiland Kauehi. Dat bestaat uit een reeks piepkleine motu’s die zijn ontstaan door koraalafzetting. Als kralen aan een ketting vormen deze eilandjes in de oceaan samen een grote cirkel van 28 km lang met daarbinnen de lagune. Het geheel is zo uitzonderlijk dat het door UNESCO werd erkend als biosfeerreservaat.

Voel je thuis tussen de locals

Voel je thuis tussen de lokale bevolking © Toerisme Tahiti

Doe zoals de locals
Polynesiërs kunnen als de beste dansen, zingen en muziek maken met de ukelele. Het bewonderen van zo’n Polynesische show staat meestal standaard op het programma. Maar hou het niet bij kijken alleen. Dans mee, doe je schoenen uit, bindt een pareo rond je middel en laat je heupen wiegen en handen sierlijk rollen.

Het tijdsverschil tussen Tahiti en België bedraagt elf uur in de winter en twaalf uur in de zomer. Reken voor de vlucht op ruim twintig uur. De voertaal is er Frans en de munteenheid de XPF, de Franc Pacifique met een wisselkoers van ongeveer 119,33 XPF voor 1 euro.

Meer info: www.tahiti-tourisme.be

Coverfoto: © Toerisme Tahiti

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *