Noorwegen legt 10 brede fietssnelwegen aan

850 miljoen. Zo veel wil de Noorse overheid besteden aan het aanleggen van nieuwe fietssnelwegen in en rond negen grote steden. Het plan moet de uitstoot van het Noorse verkeer verminderen.

5 procent
Een echt fietsland is Noorwegen niet, in tegenstelling tot andere Scandinavische landen. In Zweden en Denemarken worden respectievelijk 12 en 17 procent van de verplaatsingen met de fiets gedaan, in Noorwegen is dat amper 5 procent. De Noorse regering wil dat aantal minstens verdubbeld zien. Geen gemakkelijke klus in een bergachtig land waar het grote delen van het jaar koud en donker is.

8 miljard kronen
Om hun plannen waar te maken, zet Oslo daarom 8 miljard kronen of 850 miljoen euro opzij  om tien brede fietssnelwegen aan te leggen die de negen grootste steden van het land en hun voorsteden met elkaar moeten verbinden.

40 kilometer per uur
Op die manier leggen fietsers veel sneller en veiliger grote afstanden af. De bedoeling is om op een veilige manier tot 40 kilometer per uur te rijden. Ritten worden daardoor aantrekkelijker, zeker met elektronisch ondersteunde fietsen.

Nationale Verkeersplan
De aanleg van de nieuwe fietspaden maken deel uit van het Nationale Verkeersplan dat de uitstoot van het Noorse verkeer tegen 2030 drastisch wil verlagen. Tegen dan wil de Noorse regering de uitstoot van bussen met driekwart doen dalen en de helft van het vrachtwagenpark milieuvriendelijk maken. Ook de ferry’s moeten 40 procent zuiniger zijn of overschakelen op biobrandstoffen.

Foto: © Adrian Popan

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

Fietsen in Castellon

Fietsen in Castellon: de prachtige Spaanse kustroute

De Spaanse kustprovincie Castellon, ten zuiden van Catalonië, maakte indruk op reisreporter Tom. Hij ging er fietsen in een nog onbebouwde en licht heuvelachtige groene kuststrook. Fietsen doorheen geschiedenis, natuurpracht en rust, een absolute aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *