Met een geitje door de Franse Ardennen

De beste, de mooiste, de snelste auto? Nee, dat past niet bij de Citroen 2CV. Maar het is wel een van de sympathiekste autootjes ooit gemaakt. Wij verkenden de Franse Ardennen aan boord van een pastelblauw 2PK’tje. Een aparte ervaring.

In Signy-le-Petit, iets onder Chimay en op Frans grondgebied, kan je bij Rétroscapade een 2CV huren. De 2CV, of 2PK, eend of geit, is een van de meest mythische Franse auto’s ooit. Wel even wennen, zonder servostuur en met een staakje als versnellingshendel. Ik was vergeten dat zoiets bestond! Als je hier een 2CV huurt, krijg je een handig roadbook mee en met opengeklapt dak rijd je Signy-le-Petit uit. Mensen glimlachen, steken hun duim omhoog of zwaaien als ik in mijn eendje voorbijzoef.

Franse Ardennen: links het kasteel van l'Echelle en rechts de vesting van Sedan

Franse Ardennen: links het kasteel van l’Echelle en rechts de vesting van Sedan © Wikimedia Commons | © Daniel Stillen

Kerken beschermen
De eerste dag rijd ik van Signy-le-Petit naar Sedan. Ik tuf door dorpjes en langs godvergeten Ardeense wegjes en geniet van het mooie weer, de velden vol felgeel koolzaad en de kloeke kerktorens in deze streek, de Thiérarche. De tijden waren hier niet altijd even vredevol en 15 versterkte kerken gaven de dorpsbewoners een minimale vorm van bescherming tegen roversbenden, Engelse legers (tijdens de Honderdjarige Oorlog) of krijgsbaronnen met minder goede bedoelingen.

Grommende Jaguars
In het 15e-eeuwse kasteel van L’Echelle was lang een schooltje ondergebracht. Nu is er het sympathieke Musée de l’Ecole d’Hier en mijn slaapplaats voor vanavond. Ik rij met mijn 2CV de binnenkoer op, maar ben niet de enige met een opvallende auto. Er staan tientallen Jaguars met Britse nummerplaat, exemplaren uit de jaren vijftig en de allernieuwste sportmodellen. Entente Alsace, een gezapige autotocht georganiseerd door een Britse club van Jaguarbezitters, houdt hier dan ook zijn laatste halte.

Franse Ardennen: het standbeeld van de Vier Heemskinderen

Franse Ardennen: het standbeeld van de Vier Heemskinderen © Carbeos

Grootste vesting van Europa
Na een rustige nacht bezoek ik het kasteel en de vesting van Sedan, met zijn 35.000 m² de grootste van Europa. Die omvang is niet toevallig: door zijn ligging speelde Sedan eeuwenlang een belangrijke militaire rol. In de loop van de ochtend verdwijnt de ene Jaguar na de andere van de binnenkoer van het kasteel en ook ik laad de bagage weer in. Op naar de Maas!

De Vier Heemskinderen
Ik rijd van Sedan naar Charleville-Mézières en betreed het land van vele legendes zoals dat van de Vier Heemskinderen, les frères Aymon. Het is even klimmen, want de auto moet je achterlaten op een parkeerterrein in Bogny-sur-Meuse. Sinds 1950 staat hier ook een standbeeld van de broers met hun trouw paard. Lunchen doe ik aan de oevers van de Maas in Monthermé, daarna vervolgt de weg via de Roche à 7 heures naar de Longue Roche. Daar wacht me een panorama om u tegen te zeggen.

Franse Ardennen: panorama met de Maas

Franse Ardennen: panorama met de Maas © Wim De Mont

Laatste rustplaats
Zeker één keer per jaar trekken veel streekbewoners naar de Mont Malgré-Tout. Hier executeerde het Duitse leger op 13 juni 1944 105 (vooral jonge) verzetsstrijders, het Maquis des Manises. De jongelui werden als vuil achtergelaten in enkele massagraven in het midden van het bos waar nu een monument staat. Verderop ligt de Rocher de la Faligeotte waar je een mooi uitzicht hebt over Revin en de Maas. In Charleville-Mézières ligt de Thor: een tot bed & breakfast verbouwd binnenschip.

Marionetten en Arthur Rimbaud
De nacht op de Thor verloopt allerbest en ’s ochtends bezoek ik Charleville en Mézières, de twee delen van de stad waarvan Mézières het oudst is en Charleville, met winkels, restaurants, de Place Ducale, het Musée d’Ardenne en het Musée Rimbaud het drukst. Aan de achterkant van het Musée d’Ardenne ligt een bedevaartsoord voor liefhebbers van marionettentheater. Hier bevindt zich het Horloge du Grand Marionnettiste. Mijn bezoek aan de stad sluit ik af door een kijkje te nemen bij het Musée Rimbaud en het Maison d’Ailleurs.

Franse Ardennen: het Horloge du Grand Marionnettiste

Franse Ardennen: het Horloge du Grand Marionnettiste © Annelise Le Bian

Le Grand Condé
Rocroi heeft een stervormige plattegrond en dat dankt de stad aan de vestingwerken. Het speelde namelijk een grote rol in de oorlog tussen Frankrijk en Spanje. 19 mei 1643 was een belangrijke dag voor Rocroi. Die dag versloeg het Franse leger onder aanvoering van de Prins van Condé (‘le Grand Condé’) de Spaanse troepen. Enkele cruciale fases van die veldslag zijn uitgebeeld in het Musée de la Bataille de Rocroy, aan de hand van maquettes met daarop duizenden kleine soldaatjes.

De kracht van Ferrari
Al is mijn 2PK geen race-auto, de neus van het autootje glundert wanneer ik de Pôle Mécanique des Ardennes bereik. Op een voormalig militair vliegveld legde oud-racepiloot Pascal Michel circuits aan voor karts, quads, dragsters, rallycrossauto’s en andere snelle wagens. Met Pascal aan het stuur ondervind ik wat een Ferrari  F458 aankan. Na de rit in de rode bolide rijd ik met mijn autootje naar de plek waar deze driedaagse begon: Signy-le-Petit. En met weemoed geef ik de autosleutels van ‘mijn’ 2PK’tje terug.

Franse Ardennen: Charleville-Mézières

Franse Ardennen: Charleville-Mézières © surreydock

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Frankrijk | Internet: www.rendezvousenfrance.com
Toerisme Franse Ardennen | Internet: www.ardennes.com
Verhuur 2PK | Internet: www.retroscapade.com
Bezienswaardigheden
Musée de l’Ecole d’Hier, L’Echelle | Internet: www.musee-lecole-dhier-08.com
Château Fort de Sedan | Place du Château | 08200 Sedan | Internet: www.chateau-fort-sedan.fr
Le Musée d’Ardenne | Place Ducale 31 | 08000 Charleville-Mézières
Internet: www.charleville-mezieres.fr
Le Musée Arthur Rimbaud en la Maison d’Ailleurs | Quai Arthur Rimbaud | 08000 Charleville-Mézières | Internet: www.charleville-mezieres.fr
Le Musée de la Fôret | Route Sécheval | 08150 Renwez | Internet: www.renwez.fr
Musée de la Bataille de Rocroy et de la guerre de 30 ans | Place du Luxembourg | 08230 Rocroi | Internet: www.otrocroi.com
Pôle mécanique des Ardennes | Route de Gros Caillou 25 | 08230 Regniowez | Internet: www.pmardennes.fr
Eten en drinken
Restaurant du Domaine de la Motte | Base de loisirs Le Pré Hugon | 08380 Signy-le-Petit
La Tour d’Auvergne | Château Fort de Sedan | 08200 Sedan
Aux Boucles de Meuse | Quai Aristide Briand 1 | 08800 Monthermé
La Table d’Arthur | Rue Bérégovoy 9 | 08000 Charleville-Mézières
iCroc Café | Lac des Vieilles Forges | 08500 Les Mazures
Overnachten
Château Fort de Sedan | Internet: www.chateau-fort-sedan.fr
Chambres d’hôtes Péniche Thor | Internet: www.penichethor.eu

Coverfoto: © Wim De Mont via Retroscapade

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *