9 bijzondere treinreizen door Spanje

Spanje ontdekken per trein, dat is een aparte beleving. Denk maar aan treinreizen zoals de Al-Andalus en de Transcantábrico. Dan spoor je koninklijk verwend in luxe en heerlijke gastronomie. En er is meer!

1. Luxe op rails met de Transcantábrico
Als ruige kusten aan de Golf van Biskaje regelmatig afwisselen met groene prachtige landschappen, dan ben je vast onderweg met de Transcantábrico. Afhankelijk van de gekozen formule spoor je enkele dagen tussen Santiago de Compostela en León (Clasico) of San Sebastián (Gran Lujo). Allemaal te vinden in de Noordelijke regio’s van Asturië, Cantabrië, Baskenland en Castilla y León. Onderweg geniet je de luxe van een vijfsterrenhotel en klasse gastronomie met regionale producten. Regelmatig stopt de trein voor gegidste uitstapjes naar musea, kathedralen, wijnhuizen en havens.

De luxetrein El Transcantábrico

De luxetrein El Transcantábrico

2. Reis in een paleis met de Al-Andalus
Hier ontdek je Spanje aan boord van een ‘Belle Epoque’ paleis. De ruime luxe wagonlounges gebouwd tussen 1928 en 1930 voerden destijds de Britse koninklijke familie in grandeur van Calais naar de Cote d’Azur. Aan boord van deze trein vormen high class gastronomie, exclusieve luxe en comfort het keurmerk. Vandaag heb je de keuze uit 3 trajecten:
– Andalusië reisroute: van Sevilla naar Granada in 4 dagen en 3 nachten
– Extramadura reisroute: van Sevilla naar Madrid in 6 dagen en 5 nachten
– Rondje Andalusië uitgebreide reisroute: van Sevilla naar Sevilla in 7 dagen en 6 nachten

Luxe in de Al-Andalus

Luxe in de Al-Andalus

3. Toeristisch treinen in Galicië
In noordwest Galicië maak je gegidste daguitstappen met de trein. Je koopt een Galicia Rail Pass en maakt de keuze uit 8 routes of onderwerpen. Met dit ticket spoor je gedurende 3 dagen naar believen. Ontdek de vuurtorens op de kliffen, leer meer over de Spaanse wijngaarden inclusief proeverij en neem een treintrip naar 3 indrukwekkende tuinen gehuld in romantiek en geschiedenis.

4. Authentieke treinreis met de La Robla Express
De formule voor de El Expreso de La Robla ontstond bij het idee alle charmes en comfort van een klassieke luxueuze treinreis aan te bieden tegen een betaalbare prijs. De gemeenschappelijke ruimtes bestaan uit 3 comfortabele loungewagons met airco die een permanente bar service aanbieden. Elke dag start met een exquis ontbijt terwijl het landschap langzaam langs je blikveld passeert. De treinreis duurt 4 dagen en 3 nachten. Je hebt keuze uit 2 verschillende routes:
– La Robla route: voert je door de regio Castilië en León. Beschikbaar in juni en september.
– Paraíso Verde route: een rondreis doorheen Cantabrië en Asturië tijdens de maand augustus.

De Tren Dels Llacs rijdt langs de meren van de Pyreneeën

De Tren Dels Llacs rijdt langs de meren van de Pyreneeën

5. Langs Pyreneese meren met een vintage trein
Een dagreis die je naar de spectaculaire meren in de Pyreneeën brengt. Sinds 1924 verbindt deze Tren Dels Llacs Lleida (Lerida) stad en La Pobla de Segur in provincie Lleida van de autonome regio Catalonië. Ooit bedoelt als Trans-Pyrenees project richting Saint Girons aan de Franse zijde van de Pyreneeën. Gekoppelde diesellocomotieven tjoeken naar een hoogte van 1.668 m boven de zeespiegel via 41 tunnels en 13 bruggen. Onderweg spot je prachtige bergpieken en majestueuze bergmeren.

Reis je met de aarbeitrein, dan krijg je onderweg aardbeien

Reis je met de aardbeitrein, dan krijg je onderweg aardbeien

6. Met de aardbeitrein naar het koninklijk buitenverblijf
Verblijf je in Madrid, neem dan deze klassieke toeristische trein richting Aranjuez. In 1561 liet Filipe II een collectie residentiële buitenverblijven optrekken waaronder het koninklijk paleis in Aranjuez dat met zijn tuinen behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Deze residentie gebruikte hij voor uitjes en vakanties in de lente. De streek, een rijke groente- en fruitregio, staat bekend voor zijn beroemde grote aardbeien. De verbinding, in dienst sinds 1861, functioneerde tevens als groente- en fruittransport. In het voor- en najaar hobbel je samen met locals, in kledij van weleer, voor een daguitstap in een trein daterend van begin jaren 1900.

7. Cervantes Trein voert je naar Don Quichot
In de ‘sporen’ van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes beleef je een daguitstap per trein met literaire personages zoals Don Quichot van La Mancha en Sancho Panza. Acteurs gekleed in zeventiende eeuwse klederdracht begeleiden je reis van Madrid naar Alcalá de Henares, de geboorteplaats van de alom vermaarde schrijver. Onderweg vertellen ze je over zijn leven en in de stad gidst men je naar voor de schrijver belangrijke plaatsen: Calle Mayor, de Cisnerian Universiteit, de Kathedraal, Plaza de Cervantes en het huis van Cervantes.

Actuers kruipen in hun personage op de Cervantes Trein

Acteurs kruipen in hun personage op de Cervantes Trein

8. Treinen richting de middeleeuwen in Sigüenza
De ‘middeleeuwse trein’ voert je in 90 minuten van Madrid naar de prachtige stad die bekend staat als ‘de stad van de jonge ridder’. Onderweg vertolken acteurs de bekendste middeleeuwse personages van die tijd. Het is een originele verkenningstocht naar en in de historische stad Sigüenza die bulkt onder een rijke geschiedenis, theaters, gastronomie en ambachten.

9. Plattelandstrein van Castilië
Soria, de minst dichtbevolkte Spaanse provincie, schreeuwt om ontdekt te worden. Dit kan perfect met het toeristisch treintje Campos de Castilla Train. Op een originele manier, in de voetsporen van de schrijver Antonio Machado, ontdek je de natuurlijke schoonheid en geschiedenis van Soria. Tijdens deze weekendtrip geniet je van heerlijke lokale wijnen en gerechten. Op de terugweg naar Madrid stopt de trein bij de Zwarte Lagune.

Foto’s: © Renfe | Regionale Toeristische diensten | Marc Solernou | Luis Miguel | Manuel Alonso | The STB

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *