7 treinreizen die je dit jaar moet maken

De kortste spoorlijn en de langste tunnel ter wereld kun je vanaf dit jaar uitproberen met de trein. Bestaande treinroutes worden vernieuwd en wagons opgefrist. Dit zijn de treinreizen die je moet maken in 2016.

1. De nieuwe luxetrein van Ierland
Wie dit jaar een exclusieve treinreis wil meemaken, moet vanaf augustus aan boord gaan van de Grand Hibernian. Deze particuliere trein van Belmond, het bedrijf dat ook de VSOE bestuurt, voert je langs enkele prachtige groene routes door Ierland. Op de trein kunnen zo’n 40 passagiers mee in 20 luxueuze coupés. Twee eetcoupés zijn aanwezig waar de Ierse whisky rijkelijk vloeit en ook een Observation Carriage van waaruit je ten volle kunt genieten van de fascinerende Ierse natuur.
Meer info: www.belmond.com/grand-hibernian-train/

Treinreizen 2016: de Grand Hibernian

Treinreizen 2016: de Grand Hibernian © Grand Hibernian

2. De nachttrein van Moskou
Terwijl veel treinbedrijven in deze tijden bezuinigen op nachtdiensten, denken ze daar bij de Russische spoorwegen (RZD) gelukkig anders over. Zij verhogen de ritten van hun twee nachten durende treinrit Moskou-Berlijn-Parijs tot 3 keer per week. De route vertrekt vanuit het Parijse station Gare de l’Est op woensdag, zaterdag en zondag om iets voor zeven uur ’s avonds en komt twee dagen later aan in Moskou omstreeks 10 uur in de ochtend. Terugkeren gaat op maandag, donderdag en vrijdag. Als meer dan 35 uur op de trein zitten te veel van het goede is, kun je ook gewoon reizen tussen Parijs en Berlijn (12 uur). Boeken kan via Loco2.com

3. Sneller en verder door Japan
De Shinkansen, het Japanse netwerk van hogesnelheidstreinen waar de beroemde kogeltreinen over zoeven, zijn sinds vorige maand uitgebreid naar het noorden van Hokkaido. Een eiland geliefd bij skiërs omwille van de zachte poedersneeuw en waar natuurliefhebbers aan hun trekken komen dankzij verschillende diersoorten en vogels. Om nog maar te zwijgen van de wandelpaden en de Fuji-achtige bergen. Hokkaido bereik je vanaf nu vanuit Tokio in slechts vier uur. Meer info: www.japanrailpass.net/en/

Treinreizen 2016: van Tokio naar Hokkaido reis je in slechts 4 uur

Treinreizen 2016: van Tokio naar Hokkaido reis je in slechts 4 uur © Poomillust Photography

4. Stoomtrein 2.0 in Groot-Brittannië
Na een renovatie van meer dan 5 miljoen euro en verschillende testritten staat de Flying Scotsman weer klaar voor gebruik. Sinds dit jaar vertrekt ’s werelds bekendste stoomtrein terug vanop het perron van London King’s Cross naar York. Andere routes door het hele land volgen nog, inclusief die van Londen naar Edinburgh, waar de stoomtrein zijn naam aan te danken heeft. Je kan de groene stoomlocomotief ook bewonderen in het National Railway Museum in York. Meer info over de ritten en andere evenementen: www.flyingscotsman.org.uk/events/#nf

5. Langste tunnel ter wereld in Zwitserland
Reizigers die sneller van Zuid-Duitsland naar Noord-Italië willen treinen hebben geluk. Vanaf juni dit jaar opent in Zwitserland de Gotthard-basistunnel die met z’n 57 km de langste tunnel ter wereld zal zijn. De rit van Zurich naar Milaan zal hierdoor met een uur verkorten, wat al meteen een interessant alternatief biedt voor de auto of het vliegtuig. Enige minpuntje: reizen door deze snellere tunnel levert minder mooie landschappen op dan de trein te nemen via de huidige Gotthardtunnel die meer spectaculaire bergvalleien passeert. Meer info: www.sbb.ch/home.html

Treinreizen 2016: de Flying Scotsman

Treinreizen 2016: de Flying Scotsman © Martin Tyson

6. Dwars door Australië
Sinds zijn eerste reis in 2004 behoort de Ghan, die Australië helemaal doorkruist vanaf het noorden in Darwin tot aan het zuidelijke Adelaine en terug, tot een van de meest legendarische treinen ter wereld. De rit van maar liefst 2.979 km trakteert je op prachtige uitzichten, van de rode woestijnen en spectaculaire bergketens tot een semitropisch woud. Nieuw dit jaar zijn de luxueuze Platinum Club wagons die overdag dienst doen als ontspannende lounge en ’s avonds veranderen in een verfijnde omgeving waar je kan proeven van regionaal geïnspireerde menu’s met aangepaste wijnen. Meer info: https://journeybeyondrail.com.au/journeys/the-ghan/

7. Treinen door het Vaticaan
De bijzondere trip die een bezoek aan het Vaticaan combineert met een treinreis naar het zomerverblijf van de Paus in Castel Gandolfo was al in september vorig jaar operationeel, maar wil vanaf dit jaar echt op gang geraken. De één uur durende treinrit rijdt alleen op zaterdag, start in het witte marmeren station in Vaticaanstad en volgt de spoorlijn van de stad. Die is amper 300 meter lang en zo de kortste ter wereld. Van daaruit gaat het over de rivier Tiber naar het weelderige Castel Gandolfo. Onderweg verken je het Vaticaanse museum met de Sixtijnse kapel en de zomerse paleistuinen. Meer info: the Vatican by train

Treinreizen 2016: in bijna 3.000 km doorkruist de Ghan Australië van noord naar zuid

Treinreizen 2016: in bijna 3.000 km doorkruist de Ghan Australië van noord naar zuid © Mark Huggenberger

Coverfoto: © Petr Malyshev

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *