Deze 7 adrenalinekicks vind je alleen in Oman

In Oman, een betoverend sultanaat dat deel uitmaakt van het Arabisch schiereiland, kan je tot rust komen of net het tegenovergestelde. Het gevarieerde landschap staat garant voor een avontuurlijke bergvakantie die je niet snel zal vergeten.

Op twee uur rijden van hoofdstad Muscat, ligt een uitstekend terrein voor de actieve vakantieganger: drieduizend meter hoge bergen, diepe canyons, steile kliffen, grotten en vruchtbare oases. 7 niet te missen avonturen:

1. Rijden met 4X4
Oman telt ruim 100 wadi’s. Dat zijn rivierbeddingen waarin het achtergebleven water natuurzwembaden vormt. Deze valleien dagen uit door het moeilijke parcours, bezaaid met rotsblokken, om het met een 4X4 terreinwagen te verkennen.

2. Trekking
Voor spectaculaire wandeltochten moet je naar het Hadjar-bergmassief, een hooggebergte met meer dan 100 km bewegwijzerde routes. Je kan zowel dagtochten, langs oude ezelspaden, of een meerdaagse tocht plannen, bijvoorbeeld in het gebied rond de 3000 meter hoge Jebel Shams. De vergezichten zijn indrukwekkend, zeker als je kiest voor de Rim Walk, beter gekend als ‘Balcony Walk’, een pad langs de 1000 meter diepe Al Nakhurkloof. Tijdens deze 4 uur durende trekking langs smalle paden in de canyon, passeer je verlaten dorpjes en watervallen. Het uitzicht is adembenemend, tenminste als je geen hoogtevrees hebt.

3. Mountainbike
In Oman haalt de mountainbiker zijn hart op. Fervente bikers reizen naar Al Hamra, een 400 jaar oude oase van waaruit je onvergetelijke tochten kunt maken door steegjes van traditionele dorpen, langs groene oases met palmbomen, langs eeuwenoude forten of langs off-road bergpaden en dit alles op 2.000 meter hoogte. Er zijn tours voor zowel beginners als gevorderden, gemiddeld tussen de 20 en 30 km lang. Bergaccommodaties als ‘The View’ of ‘Jebel Shams Resort’ verhuren fietsen met professionele begeleiders.

4. Ezeltochten
Voor zij die het wat rustiger willen doen of met minder inspanning willen genieten van de natuur, kruipt best op de rug van een ezel. Reis hiervoor naar het Sabah Hotel, op 2500 meter hoogte in het Jebel Al Akhbar gebergte, waar ze ezeltochten organiseren. Onderweg ga je op zoek naar fossielen en bewonder je de lokale bloemen en planten zoals rozenstruiken en granaatappelbomen. Een aanrader voor families.

5. Rotsklimmen
Met meer dan 160 sites lokt Oman steeds meer de rotsklimmers aan. Een toplocatie is de 300 meter hoge rots Wadi Ghul. Of nog spectaculairder: Jabal Misht, een rotswand van 850 meter hoog en maar liefst 6 km lang. Je hoeft niet per se naar de bergen om te rotsklimmen want zelfs nabij Muscat aan de kust zijn er rotswanden met via ferrata mogelijkheden.

6. Canyoning
Een andere uitdagende outdoor activiteit is canyoning. De talrijke wadi’s vormen het decor voor verschillende verfrissende waterwandelingen. Wadi Daqiyah en Wadi bani Khalid zijn de bekendste, maar hoogtepunt is de Snake Canyon (Wadi Binmah). Daar maak je een afdaling door een nauwe kloof met verschillende fantastische jumps, goed voor een stevige adrenalinekick.

7. Speleologie
Speleologen kunnen onderaardse rivieren volgen, langs makkelijke of lastige trajecten in het Hajar-gebergte. Echte professionals en diehards verzamelen op het Selma plateau, voor Majlis Aj Jinn, de tweede grootste grot ter wereld. De meest gekende is Al Hoota Cave’, die je in groep en onder begeleiding kan bezoeken om stalagmieten en –tieten te bewonderen.

Meer info: www.visitoman.be

Foto: © VisitOman

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *