6 x Småland met de kinderen

Geen regio in Zweden die beter te bezoeken valt met de kinderen. Een zuurstokfabriek, elanden, avontuur in de bossen en een ontmoeting met Pippi Langkous. Je zou voor minder het kind in je naar boven halen.

1. De wereld van Astrid Lindgren
Niet voor niets wordt Småland een sprookjesland genoemd. De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren heeft daar veel mee te maken. In het sprookjespark de Wereld van Astrid Lindgren in haar geboortedorp Vimmerby kom je alle wereldberoemde figuren uit haar fantasiewereld tegen in hun eigen omgeving: Pippi Langkous, Karlsson op het dak, Emil, Ronja, de gebroeders Leeuwenhart en alle andere personages.

2. Glasriket
In de bossen tussen Växjö en Kalmar ligt het koninkrijk van het Zweeds glasdesign ofwel Glasriket. Hier liggen nog enkelen van de 45 glasfabrieken die sinds 1742 actief waren. Kom te weten hoe glas gemaakt wordt en koop er je favoriete stuk tegen fabrieksprijs.

3. Wildlife safari
Enkel het elandenpark van Småland is zo opgebouwd dat je naar hartenlust elanden kunt spotten van dichtbij in hun natuurlijke habitat. Spring op de safaritrein of rij in je eigen auto het 3 km lange bospad af op zoek naar de koning van het Zweedse bos of een Amerikaanse bizon.

4. Langste zipline
Spanning verzekerd in de diepe wouden van Småland. De langste zipline van Noord-Europa, 1.750 meter lang, ligt er verscholen in avontuurpark Sågebäckens Kronopark. Van klimpaal naar klimpaal zweef je aan een maximale snelheid van 70 km per uur over de bomen en meren.

5. Zuurstokfabriek
Benieuwd waar de typische rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van wandelstokjes vandaan komen? Bezoek dan Gränna, en in het bijzonder de winkel van Polkapojkarna. Dat is een schitterende snoepwinkel met een zuurstokkenfabriek.

6. Eerste IKEA-winkel
Geen Zweden, en zelfs geen Småland zonder IKEA. Wist je dat de oprichter van het meubelconcern, Ingvar Kamprad, uit Småland komt? De allereerste IKEA-winkel opende er in 1958 en kun je nu nog altijd bezoeken.

Meer info: www.visitsmaland.se/en

Foto: © Marc Tremblay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *