6 iconische rivieren die een cruise waard zijn

Hoe reis je ontspannen en zie je tegelijkertijd heel veel in relatief weinig tijd? Maak een cruise! Een andere manier van reizen, maar daarom niet minder mooi. Geen idee waar te beginnen? Op een van deze 6 legendarische rivieren beleef je gegarandeerd de reis van je leven.

Cruisen zit in de lift. Volgens Cruise Lines International Association (CLIA) is de vraag naar cruisereizen hoger dan ooit. In 2015 voeren er 169 sschepen van CLIA op het water en dat aantal wordt in 2016 nog verhoogd met 18 extra schepen.

Snel veel zien
De troef zit hem vooral in het feit dat je op korte tijd veel bestemmingen bezoekt langs historische rivieren. De stijgende vraag naar cruisereizen wordt beantwoord met onnoemelijk veel mogelijkheden. Tegenwoordig volstaat niet enkel een toertje door Europa via de Rijn of de Donau, je kan de hele wereld van Amerika tot Afrika en Azië ontdekken vanop het dek.

Dit zijn alvast zes iconische rivieren die, cruisemens of niet, het bevaren waard zijn.

Tijdens een cruise op de Nijl bezoek je de bekende piramides van Gizeh

Tijdens een cruise op de Nijl bezoek je de bekende piramides van Gizeh © Syph Mastrona

De magische en mysterieuze Nijl
Een van de meest bekende waterwegen met een lengte van bijna 6.500 km. Ze gunt je uitzichten van oude tempels, weelderige regenwouden en indrukwekkende bergen. 9 dagen cruisen op de Nijl levert je een reis door 5.000 jaar geschiedenis op met hoogtepunten in Caïro, aan de befaamde Sfinx en bij de tempels van Gizeh.

Laat je betoveren door de rijstterrassen tijdens een cruise op de Mekong

Laat je betoveren door de rijstterrassen tijdens een cruise op de Mekong © Cristal Tran

Schoonheid ten over op de Mekong
Deze rivier kronkelt tussen authentieke Aziatische rijstvelden en visboerderijen. Haar delta’s maakten lange tijd deel uit van het decor van de gevechten tijdens de Vietnam oorlog. Nu is het vooral een rustgevende plek. Cruisen op de Mekong betekent plattelandsdorpen, drijvende markten en een boeddhistisch klooster ontdekken. Sommige routes houden halt in Ho Chi Minhstad met extra stops in Siem Reap, Hanoi en Ha Long Bay.

De jungle trotseer je op de Amazone

De jungle trotseer je op de Amazone © Goran Šafarek

De zuiverheid van de Amazone
De Amazone, de langste rivier van Zuid-Amerika en ’s wereld grootste bron van zuiver water, leidt je door duizenden jaren van tropische geschiedenis en schoonheid. Seabourn biedt een 15-daagse cruise aan die zowel de rivier als de oceaan aandoen tijdens de Amazon & Caribbean Island Cruise. Tijdens deze luxueuze reis maak je excursies in de jungle en daarbuiten.

Cruisen op de Mississippi betekent stoppen bij de Gateway Arch in St. Louis

Cruisen op de Mississippi betekent stoppen bij de Gateway Arch in St. Louis © Rudy Balasko

De Amerikaanse geschiedenis ontdekt via de Mississippi
Op de Missouri na is de Mississippi de langste rivier van Noord-Amerika. Ze stroomt door 10 verschillende staten over een oppervlakte van meer dan 3,1 miljoen m² en komt uit in de Golf van Mexico. Gasten die deze cruise maken genieten van de jazz van New Orleans, de op Frankrijk geïnspireerde schoonheid in Natchez en de Gateway Arch in St. Louis.

Groene landschappen en kastelen kom je tegen vanop de Rijn

Groene landschappen en kastelen kom je tegen vanop de Rijn © Ole Steffensen

De vertrouwdheid van de Rijn
Een rivier die je misschien al bent tegengekomen maar die toch weer anders verrast op cruisereis. Bekend om zijn sprookjesachtige kastelen en dramatische landschappen en befaamd door onder meer Julius Caesar. Tijdens Kerst kun je zelfs cruisen naar de gezelligste kerstmarkten in Straatsburg, Neurenberg en Rüdesheim. Andere cruises combineren de Rijn en de Moezel en varen van Nederland naar Zwitserland via Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

De Ganges leidt je door het kleurrijke India

De Ganges leidt je door het kleurrijke India © Aman Chotani

De kleurrijke Ganges
Haar stroomgebied, door India en Bangladesh, telt de hoogste populatie ter wereld en verandert voortdurend. Sinds 1990 verschoof de rivier al 2,5 kilometer waardoor een cruise op de heilige Ganges een unieke ervaring blijft. Hoogtepunten tijdens een reis op deze waterweg zijn de Humayuns tombe in Delhi, de Taj Mahal, het fort van Agra, het stadspaleis van Jaipur, het huis en de graftombe van Moeder Theresa in Kolkata, de Temple of Vedic Planetarium in Mayapur en de tempels van Rajbari in Kalna.

Coverfoto: © Kevin Nirsimloo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *