weekendje weg dichtbij engeland

12 redenen om met de boot naar Zuid-Engeland te gaan

Vanuit Calais of Duinkerke ben je zo in Dover, de poort naar het groene Zuid-Engeland. Neem de auto mee en plan een roadtrip of steek stevige stappers in de koffer en verken het gebied al wandelend. Wedden dat je verlengd weekend zo om is?

Of je nu gaat om te wandelen of om de omgeving met de auto te verkennen, in Zuid-Engeland heb je tijd te kort om zowel de klassiekers als de onbekendere paden te ontdekken. Dit is alvast een overzicht van plekjes die je niet mag missen.

1. Canterbury
Ook wel ‘Foodie Centre’ van de regio Kent genoemd, omdat het zich onderscheidt door de wereldse keuken en de Daily Farmers Market. Bezoek ook de historische kathedralen Canterbury Church of St. Augustine Abbey (UNESCO werelderfgoed) en moedig Canterbury aan op de mooiste cricketbaan van Groot-Brittannië. Vanuit Canterbury bereik je ook de North Downs Way, een bewegwijzerd wandelpad van maar liefst 246 km.

2. Whitstable
Op ongeveer 13 kilometer boven Canterbury ligt Whitstable. Deze bohémian stad aan zee staat bekend om zijn oesters en wordt daarom ook wel de Parel van Kent genoemd. Bezoek het Whitstable Castle of leer kitesurfen en bestel daarna een drankje mét verse oesters bij strandbar Old Neptune.

3. Stonehenge
Een trip naar Zuid-Engeland betekent een bezoek aan het wereldberoemde monument Stonehenge in Amesbury. Ga 4.500 jaar terug in de tijd en vind uit wat het monument voor jou betekent. Deze stenen cirkel heeft namelijk voor iedereen een andere betekenis: van een wonderlijk, antiek bouwwerk tot een spirituele plaats.

Zuid-Engeland: de Canterbury Cathedral

Zuid-Engeland: de Canterbury Cathedral

4. Exmoor
In een van zonnigste streken van Engeland, Devon, ligt het National Park Exmoor aan de kust. Wandel door ruige natuur, kayak over de River Barle of trotseer de rotsen in de Valley of Rocks. Een overnachting in Exmoors International Dark Sky Reserve biedt zicht op een prachtige sterrenhemel.

5. Seven Sisters kliffen
Een ander, meer oostelijk gelegen National Park met ruige natuur is South Downs. Bezoek Devil’s Dyke voor de langste, diepste en breedste ‘droge vallei’ in Groot-Brittannië en tel de zeven witte kliffen van de Seven Sisters. Je kunt hier ook paragliden, wandelen langs de 160 kilometer lange South Downs Way National Trail en kayakken.

6. Bath
Bath dankt zijn naam aan de natuurlijke hotsprings die door de Romeinen zijn omgetoverd tot thermen. Wandel over de historische Pulteney Bridge, eet een Sugary Bath Bun bij een van de vele tearooms en voel de koninklijke invloeden in de Bath Abbey kerk waar de eerste koning van Engeland werd gekroond. Shopliefhebbers komen aan hun trekken in Upper Town met diverse boetiekjes en vintage winkels.

Zuid-Engeland: Stonehenge

Zuid-Engeland: Stonehenge

7. Portsmouth
Met zijn 170 meter hoge Spinnacle Tower met Europa’s grootste glazen vloer, heb je een perfect uitzicht over de havenstad. De 11 musea die de geboortestad van Charles Dickens rijk is, zorgen voor voldoende culturele mogelijkheden. Houd je meer van live muziek? Vergeet dan Wedgewood Rooms niet.

8. Jurassic Coast
De Jurassic Coast staat met zijn 150 kilometer lange kustlijn op de Werelderfgoedlijst. Ga op zoek naar oude fossielen en bewonder de mooiste landschappen die door de natuur zelf zijn gecreëerd zoals Durdle Door of Isle of Portland. De Jurassic Coast biedt verschillende paden en routes voor een ontdekkingsreis door de tijd.

9. Devon
De westelijke streek Devon, een van Engelands zonnigste gebieden, is de thuis van surflessen op lange zandstranden, verborgen baaien, clotted cream en chili boerderijen zoals de South Devon Chili Farm. Café Tunnels Beach in Ilfracombe kun je alleen bezoeken via een tunnel!

Zuid-Engeland: Jurassic Coast met de Durdle Door

Zuid-Engeland: Jurassic Coast met de Durdle Door

10. Dorset
Leer zeilen in een van de meest ondiepe havens ter wereld, bezoek het restant van de duizend jaar oude Corfe Castle of drink een biertje in Dorsets eigen bierbrouwerij ‘Brewers Quay’. Wandelen kan langs het South West Coast Path die je van Minehead (Somerset) naar Poole (Dorset) voert in zo’n 1014 km over schitterende voetpaden langs de zee.

11. Samphire
Ook in het zuidoosten is er een keuze aan wandelmogelijkheden zoals in het vrij onbekende Samphire Hoe Country Park. Een stuk land, gewonnen op de zee toen de tunnel onder het Kanaal werd gebouwd. Naast wandelen en fietsen kun je er vissen en vogels spotten. Samphire is een unieke biotoop met zeldzame planten en orchideeën.

12. Dover
En natuurlijk zijn er ook de White Cliffs of Dover, overbekend maar ze blijven een topper. Je kunt er wandelen langs de zee, hoog op de klippen, neus in de wind. Ook voor fietsers is de kustroute tussen Deal en Sandwich super aantrekkelijk. Geniet van de panorama’s over de zee, van de bijzondere plantengroei, de zeevogels en van een heerlijke picknick op het strand.

Zuid-Engeland: varen met DFDS

Zuid-Engeland: varen met DFDS © DFDS

Bereikbaarheid
P&O Ferries biedt maar liefst 23 afvaarten per dag aan vanuit Calais naar Dover en terug vanaf 50 euro, enkele reis, voor auto en alle inzittenden. Info en reservaties: www.poferries.com en 028/085 020.

DFDS is de grootste ferryaanbieder op het Kanaal en vaart de hele dag door om de twee à drie uur vanuit Calais en Duinkerke naar Dover. Aan boord vind je cafés en restaurants, een ‘seashop’, een fijne lounge en een Kidz Club. Je boekt al een overtocht met eigen auto vanaf 39 euro (4 personen). Meer info: www.dfdsseaways.nl

Foto’s: © Cherry Picker
Coverfoto: © Wide Wallpapers

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *