Wat je moet weten als je wil fietsen op het Ierse eiland

Zowel Ierland als Noord-Ierland beschikken over zo’n gevarieerd landschap dat je je als fietser onmogelijk verveelt. Maar hoe bereid je je fietsvakantie richting Ieren het beste voor? Enkele praktische tips helpen je op weg!

2 grote fietsroutes
Ierland en Noord-Ierland bieden prachtige en soms zelfs spectaculaire fietsroutes geschikt voor ieder tempo en niveau. De twee bekendste zijn de Kingfisher Trail en de Great Western Greenway.

De Kingfischer Trail (370 km lang!) leidt je door de verschillende county’s in Ierland en steekt de grens over naar Noord-Ierland. De route is zo ontworpen dat je zowel korte als lange ritten kunt rijden.

De Great Western Greenway is de langste (42 km) off-road, verharde fietsroute van Ierland en loopt van Westport van Achill in county Mayo. Ze volgt de baan van een voormalige spoorweg, waardoor er nagenoeg geen hellingen zijn.

Helm niet verplicht
Wie in een ander land fietst, moet zich ook daar aan de regels houden. De verkeersregels voor fietsers verschillen niet zo heel erg met die van ons. Let er wel op dat het verkeer in Ierland en Noord-Ierland links rijdt. Een helm dragen is niet bij wet verplicht, maar wel aan te raden. Net zoals opvallend gekleurde kleding om je zichtbaarheid in het verkeer te verhogen.

Fietsen in Ierland en Noor-Ierland gaat op elk niveau.

Fietsen in Ierland en Noord-Ierland gaat op elk niveau.

Huur een fiets
Op het Ierse eiland kan je zonder problemen fietsen huren die je aan verschillende haltes ophaalt of terugzet. Je betaalt per week ongeveer 39 pond (50 euro). Een slot, pomp, reparatieset, bagagedrager en verzekering zitten in de prijs gerekend. Kinderfietsen zijn ook beschikbaar, maar reserveer best tijdig en informeer of er fietshelmen te krijgen zijn, zeker in het hoogseizoen.

Mee met de bezemwagen
Fiets je van slaapplaats naar slaapplaats, dan kunnen touroperators of fietsverhuurbedrijven er vaak voor zorgen dat je bagage op je wacht in het hotel, hostel of B&B zodat jij kan genieten van een zorgeloze fietstocht. Voel je je niet zo fit? Dan kan je met de bagagewagen meerijden en op het einde van de dag bij de overige fietsers aansluiten.

Fietsstad Dublin
Momenteel biedt alleen Dublin, via Dublin Bikes, de mogelijkheid om met een stadsfietsenplan aan de slag te gaan. De beste deal is een 3 Day Ticket te kopen van 5 euro. Je kan dan 3 volle dagen onbeperkt een fiets uit de stadsfietsenstalling halen. De eerste 30 minuten rijdt je gratis, duurt de rit langer dan betaal je per uur bij.

Je geniet op het Ierse eiland niet alleen van de heuvels, maar ook van de kustlijn.

Je geniet op het Ierse eiland niet alleen van de heuvels, maar ook van de kustlijn.

Machtig mountainbiken
Pak je het liever wat ruiger aan op onverharde wegen met steile klimmen en beangstigende afdalingen? Dan zijn de mountainbikeroutes iets voor jou. Noord-Ierland heeft een uitgebreid gamma voor elke mountainbiker met blauwe, kortere routes of langere, rode routes. Ierland pakt dan weer uit met stevige ritten waar je kuiten plezier van zullen hebben.

Multifunctionele dresscode
Wat de kleding betreft op het Ierse eiland, ben je beter op alles voorzien. Water- en winddicht materiaal is geen overbodige luxe. Bovendien draag je best extra lagen over elkaar zodat je je makkelijk kan aanpassen aan de wisselende temperaturen. Zonnebrandcrème meenemen is ook geen slecht idee, je weet maar nooit.

Foto’s: © Toerisme Ierland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *