Europa’s 16 meest schilderachtige havens

Wie op cruisevakantie gaat, ziet er ongetwijfeld een hele hoop, maar ook als je op citytrip bent, stuit je er regelmatig op: de haven van de stad. Nooit beter dan vanop het dek zie je de skyline van je nieuwe bestemming, maar ook vanop de kade geven de af en aan varende boten een rustgevend gevoel.

 • Stockholm, Zweden: de Zweedse hoofdstad strekt zich uit op 14 verschillende eilanden. Wie hier per schip aankomt vanaf de Oostzee moet zich eerst nog een weg banen tussen de vaak smalle stromen van de Zweedse archipel. Dat levert kilometerslange uitzichten op van gekleurde huisjes op de hellingen. Het echte Zweden! © Pixabay
  Stockholm, Zweden: de Zweedse hoofdstad strekt zich uit op 14 verschillende eilanden. Wie hier per schip aankomt vanaf de Oostzee moet zich eerst nog een weg banen tussen de vaak smalle stromen van de Zweedse archipel. Dat levert kilometerslange uitzichten op van gekleurde huisjes op de hellingen. Het echte Zweden! © Pixabay
 • Venetië, Italië: geen haven die zo’n pittoresk beeld geeft bij het aankomen of vertrekken dan die van het Italiaanse Venetië. Meestal meren bezoekende cruiseschepen aan in minder fraaie wijken van de oude stad. Maar vanaf het dek geniet je vaak al van de elegante paleizen, kleine kanalen en vang je een glimp op van het bekende San Marcoplein. © Pixabay
  Venetië, Italië: geen haven die zo’n pittoresk beeld geeft bij het aankomen of vertrekken dan die van het Italiaanse Venetië. Meestal meren bezoekende cruiseschepen aan in minder fraaie wijken van de oude stad. Maar vanaf het dek geniet je vaak al van de elegante paleizen, kleine kanalen en vang je een glimp op van het bekende San Marcoplein. © Pixabay
 • Santorini, Griekenland: nog zo’n fotogenieke haven ligt in het Griekse Santorini. Met zijn witgekalkte huisjes op de steile kliffen is het stadje zelfs mooier van ver dan het van bovenaf te zien is. Wist je dat de baai van Santorini eigenlijk een caldera is? De komvormige krater ontstond bij een vulkaanuitbarsting rond 1500 v.Chr. © Pixabay
  Santorini, Griekenland: nog zo’n fotogenieke haven ligt in het Griekse Santorini. Met zijn witgekalkte huisjes op de steile kliffen is het stadje zelfs mooier van ver dan het van bovenaf te zien is. Wist je dat de baai van Santorini eigenlijk een caldera is? De komvormige krater ontstond bij een vulkaanuitbarsting rond 1500 v.Chr. © Pixabay
 • Napels, Italië: hoewel Napels heel wat te bieden heeft, beweren velen dat de weg ernaartoe over het water impressionanter is dan de stad zelf. Veel cruisereizigers slaan bij het aanmeren de plek zelfs over om de nabijgelegen Amalfikust, Pompeii en Sorrento te bezoeken. Als je kan, hou dan toch nog even halt in Napels zelf. Verschillende volkeren zoals de oude Grieken, Romeinen, Arabieren, Duitsers en Noormannen hebben hier ooit de scepter gezwaaid en dat laat zijn sporen na. © Pixabay
  Napels, Italië: hoewel Napels heel wat te bieden heeft, beweren velen dat de weg ernaartoe over het water impressionanter is dan de stad zelf. Veel cruisereizigers slaan bij het aanmeren de plek zelfs over om de nabijgelegen Amalfikust, Pompeii en Sorrento te bezoeken. Als je kan, hou dan toch nog even halt in Napels zelf. Verschillende volkeren zoals de oude Grieken, Romeinen, Arabieren, Duitsers en Noormannen hebben hier ooit de scepter gezwaaid en dat laat zijn sporen na. © Pixabay
 • Dubrovnik, Kroatië: of het komt door haar plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst weten we niet, maar feit is dat het Kroatische havenstadje Dubrovnik een van de meest bezochte bestemmingen is aan de Adriatische Zee. Dankzij de maritieme handel sinds de middeleeuwen, is het de enige Oost-Adriatische stadstaat die Venetië weet te evenaren. De oude binnenstad ligt zo’n 2,5 km ten noordwesten van de haven. © Pixabay
  Dubrovnik, Kroatië: of het komt door haar plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst weten we niet, maar feit is dat het Kroatische havenstadje Dubrovnik een van de meest bezochte bestemmingen is aan de Adriatische Zee. Dankzij de maritieme handel sinds de middeleeuwen, is het de enige Oost-Adriatische stadstaat die Venetië weet te evenaren. De oude binnenstad ligt zo’n 2,5 km ten noordwesten van de haven. © Pixabay
 • Barcelona, Spanje: de haven van Barcelona vormde in de tijd van de Romeinen het economisch centrum van de Middellandse Zee, zowel voor goederen- als voor passagiersschepen. Tot op vandaag blijft het een van de meest populaire Mediterrane aanlegplaatsen. De Spaanse haven en dan vooral de stad beschikt dan ook over een benijdenswaardige combinatie tussen grimmige bergen, uitgestrekte zandstranden en een bruisende metropool met een uitgesproken architectuur. © Pixabay
  Barcelona, Spanje: de haven van Barcelona vormde in de tijd van de Romeinen het economisch centrum van de Middellandse Zee, zowel voor goederen- als voor passagiersschepen. Tot op vandaag blijft het een van de meest populaire Mediterrane aanlegplaatsen. De Spaanse haven en dan vooral de stad beschikt dan ook over een benijdenswaardige combinatie tussen grimmige bergen, uitgestrekte zandstranden en een bruisende metropool met een uitgesproken architectuur. © Pixabay
 • Istanboel, Turkije: wanneer je de haven van Istanboel binnenvaart via de Gouden Hoorn valt je al meteen een paar architecturale pareltjes op zoals de Blauwe Moskee uit de 17de eeuw, Hagia Sophia uit de 6de eeuw en het Topkapipaleis. Istanboel staat gelijk aan een kakafonie van kleuren, smaken en geluiden. De moeite om je er in mee te laten slepen! © Pixabay
  Istanboel, Turkije: wanneer je de haven van Istanboel binnenvaart via de Gouden Hoorn valt je al meteen een paar architecturale pareltjes op zoals de Blauwe Moskee uit de 17de eeuw, Hagia Sophia uit de 6de eeuw en het Topkapipaleis. Istanboel staat gelijk aan een kakafonie van kleuren, smaken en geluiden. De moeite om je er in mee te laten slepen! © Pixabay
 • Lissabon, Portugal: de haven van Lissabon is een van de meest vooraanstaande havens van Europa omwille van haar rijke cultuur, kunst, internationale handel en bloeiend toerisme. De stad is ook erg veelzijdig. Sommige delen doen je denken aan Parijs, in andere waan je je dan weer in het heuvelachtige San Francisco. Zeker bezoeken: de Belémtoren aan de monding van de Taag. © Pixabay
  Lissabon, Portugal: de haven van Lissabon is een van de meest vooraanstaande havens van Europa omwille van haar rijke cultuur, kunst, internationale handel en bloeiend toerisme. De stad is ook erg veelzijdig. Sommige delen doen je denken aan Parijs, in andere waan je je dan weer in het heuvelachtige San Francisco. Zeker bezoeken: de Belémtoren aan de monding van de Taag. © Pixabay
 • Valletta, Malta: Malta ligt op 97 km van Sicilië en 290 km van Noord-Afrika wat van het eiland een strategisch interessante plek maakt. De geschiedenis bewijst namelijk dat de Romeinen, Arabieren, Noormannen, de Fransen en uiteindelijk de Britten er de plak zwaaiden. Malta werd in 1974 een onafhankelijke republiek maar de sporen uit het verleden vertalen zich in indrukwekkende kathedralen en pleinen. © Pixabay
  Valletta, Malta: Malta ligt op 97 km van Sicilië en 290 km van Noord-Afrika wat van het eiland een strategisch interessante plek maakt. De geschiedenis bewijst namelijk dat de Romeinen, Arabieren, Noormannen, de Fransen en uiteindelijk de Britten er de plak zwaaiden. Malta werd in 1974 een onafhankelijke republiek maar de sporen uit het verleden vertalen zich in indrukwekkende kathedralen en pleinen. © Pixabay
 • Villefranche-sur-Mer, Frankrijk: de voornaamste reden waarom deze haven in het lijstje staat is omwille van haar charme. Dit Franse kuststadje strekt zich uit tussen de zee en het kustgebergte van Zuid-Frankrijk. Bovendien geniet de Franse Rivièra, ook wel Côte d’Azur genoemd, een onberispelijke reputatie. Niet alleen voor de ‘rich and famous’, maar ook voor de bon vivant die op zoek is naar een stukje ongerepte natuur. © Pixabay
  Villefranche-sur-Mer, Frankrijk: de voornaamste reden waarom deze haven in het lijstje staat is omwille van haar charme. Dit Franse kuststadje strekt zich uit tussen de zee en het kustgebergte van Zuid-Frankrijk. Bovendien geniet de Franse Rivièra, ook wel Côte d’Azur genoemd, een onberispelijke reputatie. Niet alleen voor de ‘rich and famous’, maar ook voor de bon vivant die op zoek is naar een stukje ongerepte natuur. © Pixabay
 • Athene, Griekenland: de haven van de Griekse hoofdstad Athene moet haast een van de oudste ter wereld zijn. Athene was al een bestemming nog voor andere landen het levenslicht zagen. De 3400 jaar oude stad is het culturele, politieke, financiële en industriële hart van Griekenland. Oude monumenten en kunstwerken, met nu en dan Romeinse en Byzantijnse invloeden, versieren er het straatbeeld. Erfgoed dat al eeuwen mee gaat! © Pixabay
  Athene, Griekenland: de haven van de Griekse hoofdstad Athene moet haast een van de oudste ter wereld zijn. Athene was al een bestemming nog voor andere landen het levenslicht zagen. De 3400 jaar oude stad is het culturele, politieke, financiële en industriële hart van Griekenland. Oude monumenten en kunstwerken, met nu en dan Romeinse en Byzantijnse invloeden, versieren er het straatbeeld. Erfgoed dat al eeuwen mee gaat! © Pixabay
 • Kotor, Montenegro: de gezonken vallei van de baai van Kotor is het equivalent van een fjord aan de Middellandse Zee. Het mooiste moment om deze haven binnen te varen is bij het ochtendgloren wanneer de eerste zonnestralen de rotsen kleuren met warme tinten. De schepen komen samen aan de muren van de oude stad. De skyline van Kotor wordt bepaald door twee prachtige kerken in de oude stad en het fort van St. John bovenop de heuvels. © Pixabay
  Kotor, Montenegro: de gezonken vallei van de baai van Kotor is het equivalent van een fjord aan de Middellandse Zee. Het mooiste moment om deze haven binnen te varen is bij het ochtendgloren wanneer de eerste zonnestralen de rotsen kleuren met warme tinten. De schepen komen samen aan de muren van de oude stad. De skyline van Kotor wordt bepaald door twee prachtige kerken in de oude stad en het fort van St. John bovenop de heuvels. © Pixabay
 • Bergen, Noorwegen: schepen moeten nogal wat zigzaggen rond de verschillende eilanden, inhammen en fjorden om de haven van Bergen te bereiken. Maar eens aangekomen, aanschouw je het Noorwegen dat je kent vanop de postkaarten: gekleurde houten huisjes staan zij aan zij aan de kade, al dan niet met een laagje sneeuw op het dak. Vanaf het dok ben je in 10 minuten in het stadscentrum. © Innovation Norway
  Bergen, Noorwegen: schepen moeten nogal wat zigzaggen rond de verschillende eilanden, inhammen en fjorden om de haven van Bergen te bereiken. Maar eens aangekomen, aanschouw je het Noorwegen dat je kent vanop de postkaarten: gekleurde houten huisjes staan zij aan zij aan de kade, al dan niet met een laagje sneeuw op het dak. Vanaf het dok ben je in 10 minuten in het stadscentrum. © Innovation Norway
 • Portofino, Italië: dit Italiaanse vissersdorpje is een ontzettend mooie plek met z’n groene heuvels en pastelkleurige huisjes. Het stadje groeit uit tot een meer toegankelijk resort dat blijft charmeren, een goed bewaard geheid dat zijn troeven stilletjes aan begint uit te spelen. Portofino beschikt over een kleine, maar uiterst pittoreske haven van waar je zo goed als het hele dorpje kan spotten. © Pixabay
  Portofino, Italië: dit Italiaanse vissersdorpje is een ontzettend mooie plek met z’n groene heuvels en pastelkleurige huisjes. Het stadje groeit uit tot een meer toegankelijk resort dat blijft charmeren, een goed bewaard geheid dat zijn troeven stilletjes aan begint uit te spelen. Portofino beschikt over een kleine, maar uiterst pittoreske haven van waar je zo goed als het hele dorpje kan spotten. © Pixabay
 • Flam, Noorwegen: wie een cruisereis maakt door de Sognefjord in Noorwegen stopt zeker en vast in het petieterige dorpje Flam. Hoge, weelderige groene heuvels, ongeschonden door ontwikkeling, omringen de gedurfde gekleurde huisjes. Het zicht is echt schilderachtig, zowel vanop het dek als vanaf de kade. © pfnphoto.com
  Flam, Noorwegen: wie een cruisereis maakt door de Sognefjord in Noorwegen stopt zeker en vast in het petieterige dorpje Flam. Hoge, weelderige groene heuvels, ongeschonden door ontwikkeling, omringen de gedurfde gekleurde huisjes. Het zicht is echt schilderachtig, zowel vanop het dek als vanaf de kade. © pfnphoto.com
 • Ramsgate, Engeland: cruiseschepen stoppen hier niet, maar plezierbootjes maar al te graag. Hoewel, de haven van Ramsgate speelde tijdens de Napoleontische oorlogen een belangrijke rol. De oranjebruine arcadeboog versiert de haven en baant eveneens een weg naar boven richting het centrum van het Britse kuststadje. Een mooie stopover tijdens een weekendje weg naar de Britse kust! © Kevan Smith
  Ramsgate, Engeland: cruiseschepen stoppen hier niet, maar plezierbootjes maar al te graag. Hoewel, de haven van Ramsgate speelde tijdens de Napoleontische oorlogen een belangrijke rol. De oranjebruine arcadeboog versiert de haven en baant eveneens een weg naar boven richting het centrum van het Britse kuststadje. Een mooie stopover tijdens een weekendje weg naar de Britse kust! © Kevan Smith

Leave a Comment