Dit wist je nog niet over de bijnamen van 21 wereldsteden

The Big Apple, het Venetië van het Noorden en de stad van de liefde. Iedereen weet dat dit de bijnamen zijn voor New York, Amsterdam en Parijs. Maar hoe komen die steden eigenlijk aan hun tweede naam?

Amsterdam: Venetië van het Noorden. Amsterdam kent meer dan 100 km aan kanalen, waardoor de stad maar al te vaak vergeleken wordt met die andere wereldberoemde stad met hetzelfde tafereel. Veel meer hebben ze niet gemeen, maar dat is toch genoeg voor deze bijnaam. © Dennis van de Water

Amsterdam: Venetië van het Noorden. Amsterdam kent meer dan 100 km aan kanalen, waardoor de stad maar al te vaak vergeleken wordt met die andere wereldberoemde stad met hetzelfde tafereel. Veel meer hebben ze niet gemeen, maar dat is toch genoeg voor deze bijnaam. © Dennis van de Water

Athene: The City of Violet Crowns. Pindarus, een dichter uit de Griekse Oudheid, omschreef Athene ooit als ‘een stad van licht, met een violetkleurige kroon. Vandaar de bijnaam. © Alberto Arochas

Athene: The City of Violet Crowns. Pindarus, een dichter uit de Griekse Oudheid, omschreef Athene ooit als ‘een stad van licht, met een violetkleurige kroon. Vandaar de bijnaam. © Alberto Arochas

Chicago: The Windy City. Het kan soms stevig waaien in Chicago, maar verrassend genoeg heeft deze bijnaam weinig van doen met het weer. Wel kent het z’n oorsprong in de politiek. Een journalist van de New York Sun, Charles A Dana, schreef ooit over politici uit Chicago dat ze ‘full of wind’ waren. Dat is blijven hangen. © Vladimir Mitrovic

Chicago: The Windy City. Het kan soms stevig waaien in Chicago, maar verrassend genoeg heeft deze bijnaam weinig van doen met het weer. Wel kent het z’n oorsprong in de politiek. Een journalist van de New York Sun, Charles A Dana, schreef ooit over politici uit Chicago dat ze ‘full of wind’ waren. Dat is blijven hangen. © Vladimir Mitrovic

Dallas: Big D. Groot is Dallas zeker: meer dan een miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 1000 km². Voor de ‘D’ bestaat er geen exacte uitleg, het zou gewoon de afkorting kunnen zijn van Dallas. © Ben Zavala

Dallas: Big D. Groot is Dallas zeker: meer dan een miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 1000 km². Voor de ‘D’ bestaat er geen exacte uitleg, het zou gewoon de afkorting kunnen zijn van Dallas. © Ben Zavala

Detroit: Motor City. Detroit in Michigan staat bekend als het historisch hart van de Amerikaanse autoindustrie. Hier startte ook de eerste fabriek van Henry Ford waar auto’s op een lopende band geproduceerd werden. © Darryl Mason

Detroit: Motor City. Detroit in Michigan staat bekend als het historisch hart van de Amerikaanse autoindustrie. Hier startte ook de eerste fabriek van Henry Ford waar auto’s op een lopende band geproduceerd werden. © Darryl Mason

Helsinki: The White City of the North. Wit verwijst hier niet naar de sneeuw in het land, maar naar de lichtgekleurde graniet waaruit de meesten gebouwen zijn opgetrokken. Die geven de stad een overwegend witte uitstraling. © Rhawi Dantas

Helsinki: The White City of the North. Wit verwijst hier niet naar de sneeuw in het land, maar naar de lichtgekleurde graniet waaruit de meesten gebouwen zijn opgetrokken. Die geven de stad een overwegend witte uitstraling. © Rhawi Dantas

Hongkong: The Pearl of The Orient. De meeste mensen denken dat Hongkong deze bijnaam kreeg voor haar tradities en kunst. Niet dus. Tussen 1959 en 1997 had het land een wapenschild met daarop een leeuw die een parel vasthoudt. Dat stond symbool voor haar kostbare natuur. © Prasit Rodphan

Hongkong: The Pearl of The Orient. De meeste mensen denken dat Hongkong deze bijnaam kreeg voor haar tradities en kunst. Niet dus. Tussen 1959 en 1997 had het land een wapenschild met daarop een leeuw die een parel vasthoudt. Dat stond symbool voor haar kostbare natuur. © Prasit Rodphan

Jeruzalem: The Holy City. De naam ‘heilige stad’ vraagt niet veel uitleg. Jeruzalem wordt wereldwijd door zowel christenen, joden als moslims beschouwd als een belangrijke stad door haar religieuze geschiedenis. © Nayef Shaer

Jeruzalem: The Holy City. De naam ‘heilige stad’ vraagt niet veel uitleg. Jeruzalem wordt wereldwijd door zowel christenen, joden als moslims beschouwd als een belangrijke stad door haar religieuze geschiedenis. © Nayef Shaer

Las Vegas: Sin City. Block 16 in Las Vegas stond in het begin van de 20ste eeuw bekend als zondig: er werd alcohol verkocht en prostituees boden zich daar aan. De Tweede Wereldoorlog verwoeste het gebied en maakte plaats voor het huidige Las Vegas. De bijnaam heeft het wel overleefd. © Phil Bird

Las Vegas: Sin City. Block 16 in Las Vegas stond in het begin van de 20ste eeuw bekend als zondig: er werd alcohol verkocht en prostituees boden zich daar aan. De Tweede Wereldoorlog verwoeste het gebied en maakte plaats voor het huidige Las Vegas. De bijnaam heeft het wel overleefd. © Phil Bird

Londen: The Old Smoke. Londen was altijd al een rokerige plek, maar was de bijnaam in 1952 met de The Great Smog pas echt waardig. Een dikke laag smog vervuilde toen de lucht gedurende 5 dagen en jaagde 4.000 mensen de dood in. Die ramp leidde tot de Clean Air Act in 1956, waarna de bijnaam bleef behouden. © Andrey Omelyanchuk

Londen: The Old Smoke. Londen was altijd al een rokerige plek, maar was de bijnaam in 1952 met de The Great Smog pas echt waardig. Een dikke laag smog vervuilde toen de lucht gedurende 5 dagen en jaagde 4.000 mensen de dood in. Die ramp leidde tot de Clean Air Act in 1956, waarna de bijnaam bleef behouden. © Andrey Omelyanchuk

Los Angeles: City of Angels. In 1781, toen de stad ontstond, kreeg ze de Spaanse naam ‘El Pueblo de la Reina de Los Angeles’, vertaald: ‘de Stad van de Koningen van de Engelen’. Dat kon korter, vandaar: Los Angeles. © Coty Spence

Los Angeles: City of Angels. In 1781, toen de stad ontstond, kreeg ze de Spaanse naam ‘El Pueblo de la Reina de Los Angeles’, vertaald: ‘de Stad van de Koningen van de Engelen’. Dat kon korter, vandaar: Los Angeles. © Coty Spence

Miami: The Magic City. In 1910 woonden slechts 5.000 mensen in Miami. Tien jaar later werden er dat maar liefst 30.000. Vandaag kunnen bijna een half miljoen mensen de stad hun thuis noemen. Door die sterke stijging zei men van de stad dat ze ‘has grown like magic’. © Geff Zamor

Miami: The Magic City. In 1910 woonden slechts 5.000 mensen in Miami. Tien jaar later werden er dat maar liefst 30.000. Vandaag kunnen bijna een half miljoen mensen de stad hun thuis noemen. Door die sterke stijging zei men van de stad dat ze ‘has grown like magic’. © Geff Zamor

Moskou: The Whitestone. Niet naar de sneeuw die er ligt, maar naar de Middeleeuwse architectuur uit de witte stenen verwijst de bijnaam. De meest gebouwen werden toen uit die typische stenen opgetrokken, net zoals de muren rond het Kremlin, die inmiddels roodachtig zijn. © Raffaello Ferrari

Moskou: The Whitestone. Niet naar de sneeuw die er ligt, maar naar de Middeleeuwse architectuur uit de witte stenen verwijst de bijnaam. De meest gebouwen werden toen uit die typische stenen opgetrokken, net zoals de muren rond het Kremlin, die inmiddels roodachtig zijn. © Raffaello Ferrari

Mumbai: The City of Dreams. Mumbai is niet alleen een van de meest bevolkte steden in India, maar ook de gezondste. Veel mensen verhuizen daarom ook naar hier in de hoop op een beter leven en om hun dromen waar te maken in de filmwereld van Bollywood, het Hollywood van Azië. © Arun Maroon

Mumbai: The City of Dreams. Mumbai is niet alleen een van de meest bevolkte steden in India, maar ook de gezondste. Veel mensen verhuizen daarom ook naar hier in de hoop op een beter leven en om hun dromen waar te maken in de filmwereld van Bollywood, het Hollywood van Azië. © Arun Maroon

New Orleans: The Big Easy. ‘The Big Easy’ was de titel van een roman uit 1970 van James Conaway. Een columnist uit New Orleans gebruikte die slagzin ook om de levensstijl New Orleans te beschrijven wanneer je die vergeleek met het jachtige leven in New York. © Mital Patel

New Orleans: The Big Easy. ‘The Big Easy’ was de titel van een roman uit 1970 van James Conaway. Een columnist uit New Orleans gebruikte die slagzin ook om de levensstijl New Orleans te beschrijven wanneer je die vergeleek met het jachtige leven in New York. © Mital Patel

New York: The Big Apple. Deze bijnaam dook het eerste op in het boek ‘The Wayfarer of New York’ uit 1909. De auteur, Edward S. Martin, schreef daarin dat andere steden New York hebzuchtig vinden. Hij gebruikte volgende woorden: 'the big apple gets a disproportionate share of the national sap.' © Barn Images

New York: The Big Apple. Deze bijnaam dook het eerste op in het boek ‘The Wayfarer of New York’ uit 1909. De auteur, Edward S. Martin, schreef daarin dat andere steden New York hebzuchtig vinden. Hij gebruikte volgende woorden: 'the big apple gets a disproportionate share of the national sap.' © Barn Images

Parijs: The City of Love en The City of Lights. De Franse hoofdstad ademt romantiek. Daar hoeft geen uitleg bij. Maar misschien wel bij de tweede bijnaam, City of Lights. Parijs gebruikte namelijk als eerste Europese stad elektrische lantaarns om de straten en de Eiffeltoren mee te verlichten. © Matthieu Plante

Parijs: The City of Love en The City of Lights. De Franse hoofdstad ademt romantiek. Daar hoeft geen uitleg bij. Maar misschien wel bij de tweede bijnaam, City of Lights. Parijs gebruikte namelijk als eerste Europese stad elektrische lantaarns om de straten en de Eiffeltoren mee te verlichten. © Matthieu Plante

Philadelphia: The City of Brotherly Love. William Penn, een Engelse Quaker, stichtte Philadelphia in 1682 en wou van de stad een plek maken waar mensen in harmonie met elkaar kunnen samenleven. De naam van de stad is geïnspireerd op de woorden ‘philos’ en ‘adelphos’, wat Grieks is voor ‘liefde’ en ‘broer’. © Eugene Fedorenko

Philadelphia: The City of Brotherly Love. William Penn, een Engelse Quaker, stichtte Philadelphia in 1682 en wou van de stad een plek maken waar mensen in harmonie met elkaar kunnen samenleven. De naam van de stad is geïnspireerd op de woorden ‘philos’ en ‘adelphos’, wat Grieks is voor ‘liefde’ en ‘broer’. © Eugene Fedorenko

Singapore: Lion City. De stichter van Singapore, Sir Stamford Raffles, doopte de stad ‘Singapura’ wat letterlijk ‘leeuwenstad’ betekent. Dat deed hij nadat hij een merlion had gespot, een kruising van een leeuw en een zeemeermin. Erg merkwaardig allemaal, want in Singapore hebben nooit leeuwen geleefd. © Tosaphon C

Singapore: Lion City. De stichter van Singapore, Sir Stamford Raffles, doopte de stad ‘Singapura’ wat letterlijk ‘leeuwenstad’ betekent. Dat deed hij nadat hij een merlion had gespot, een kruising van een leeuw en een zeemeermin. Erg merkwaardig allemaal, want in Singapore hebben nooit leeuwen geleefd. © Tosaphon C

Vancouver: The Big Smoke. Deze Canadese stad is zo’n 115 km² groot, vandaar het eerste deel van de bijnaam. Het tweede deel slaat op het feit dat de stad vaak last heeft van de smog van de omliggende fabrieken. © Volodymyr Kyrylyuk

Vancouver: The Big Smoke. Deze Canadese stad is zo’n 115 km² groot, vandaar het eerste deel van de bijnaam. Het tweede deel slaat op het feit dat de stad vaak last heeft van de smog van de omliggende fabrieken. © Volodymyr Kyrylyuk

Venetië: The Bridge of The Sea. Elk jaar, op Hemelvaartsdag, gooit de ‘Doge’ een gouden ring in de Adriatische zee en verklaart daarbij dat de zee en de stad van Venetië in het huwelijk getreden zijn. © Tamer Kheiralla

Venetië: The Bridge of The Sea. Elk jaar, op Hemelvaartsdag, gooit de ‘Doge’ een gouden ring in de Adriatische zee en verklaart daarbij dat de zee en de stad van Venetië in het huwelijk getreden zijn. © Tamer Kheiralla

Amsterdam: Venetië van het Noorden. Amsterdam kent meer dan 100 km aan kanalen, waardoor de stad maar al te vaak vergeleken wordt met die andere wereldberoemde stad met hetzelfde tafereel. Veel meer hebben ze niet gemeen, maar dat is toch genoeg voor deze bijnaam. © Dennis van de Water Athene: The City of Violet Crowns. Pindarus, een dichter uit de Griekse Oudheid, omschreef Athene ooit als ‘een stad van licht, met een violetkleurige kroon. Vandaar de bijnaam. © Alberto Arochas Chicago: The Windy City. Het kan soms stevig waaien in Chicago, maar verrassend genoeg heeft deze bijnaam weinig van doen met het weer. Wel kent het z’n oorsprong in de politiek. Een journalist van de New York Sun, Charles A Dana, schreef ooit over politici uit Chicago dat ze ‘full of wind’ waren. Dat is blijven hangen. © Vladimir Mitrovic Dallas: Big D. Groot is Dallas zeker: meer dan een miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 1000 km². Voor de ‘D’ bestaat er geen exacte uitleg, het zou gewoon de afkorting kunnen zijn van Dallas. © Ben Zavala Detroit: Motor City. Detroit in Michigan staat bekend als het historisch hart van de Amerikaanse autoindustrie. Hier startte ook de eerste fabriek van Henry Ford waar auto’s op een lopende band geproduceerd werden. © Darryl Mason Helsinki: The White City of the North. Wit verwijst hier niet naar de sneeuw in het land, maar naar de lichtgekleurde graniet waaruit de meesten gebouwen zijn opgetrokken. Die geven de stad een overwegend witte uitstraling. © Rhawi Dantas Hongkong: The Pearl of The Orient. De meeste mensen denken dat Hongkong deze bijnaam kreeg voor haar tradities en kunst. Niet dus. Tussen 1959 en 1997 had het land een wapenschild met daarop een leeuw die een parel vasthoudt. Dat stond symbool voor haar kostbare natuur. © Prasit Rodphan Jeruzalem: The Holy City. De naam ‘heilige stad’ vraagt niet veel uitleg. Jeruzalem wordt wereldwijd door zowel christenen, joden als moslims beschouwd als een belangrijke stad door haar religieuze geschiedenis. © Nayef Shaer Las Vegas: Sin City. Block 16 in Las Vegas stond in het begin van de 20ste eeuw bekend als zondig: er werd alcohol verkocht en prostituees boden zich daar aan. De Tweede Wereldoorlog verwoeste het gebied en maakte plaats voor het huidige Las Vegas. De bijnaam heeft het wel overleefd. © Phil Bird Londen: The Old Smoke. Londen was altijd al een rokerige plek, maar was de bijnaam in 1952 met de The Great Smog pas echt waardig. Een dikke laag smog vervuilde toen de lucht gedurende 5 dagen en jaagde 4.000 mensen de dood in. Die ramp leidde tot de Clean Air Act in 1956, waarna de bijnaam bleef behouden. © Andrey Omelyanchuk Los Angeles: City of Angels. In 1781, toen de stad ontstond, kreeg ze de Spaanse naam ‘El Pueblo de la Reina de Los Angeles’, vertaald: ‘de Stad van de Koningen van de Engelen’. Dat kon korter, vandaar: Los Angeles. © Coty Spence Miami: The Magic City. In 1910 woonden slechts 5.000 mensen in Miami. Tien jaar later werden er dat maar liefst 30.000. Vandaag kunnen bijna een half miljoen mensen de stad hun thuis noemen. Door die sterke stijging zei men van de stad dat ze ‘has grown like magic’. © Geff Zamor Moskou: The Whitestone. Niet naar de sneeuw die er ligt, maar naar de Middeleeuwse architectuur uit de witte stenen verwijst de bijnaam. De meest gebouwen werden toen uit die typische stenen opgetrokken, net zoals de muren rond het Kremlin, die inmiddels roodachtig zijn. © Raffaello Ferrari Mumbai: The City of Dreams. Mumbai is niet alleen een van de meest bevolkte steden in India, maar ook de gezondste. Veel mensen verhuizen daarom ook naar hier in de hoop op een beter leven en om hun dromen waar te maken in de filmwereld van Bollywood, het Hollywood van Azië. © Arun Maroon New Orleans: The Big Easy. ‘The Big Easy’ was de titel van een roman uit 1970 van James Conaway. Een columnist uit New Orleans gebruikte die slagzin ook om de levensstijl New Orleans te beschrijven wanneer je die vergeleek met het jachtige leven in New York. © Mital Patel New York: The Big Apple. Deze bijnaam dook het eerste op in het boek ‘The Wayfarer of New York’ uit 1909. De auteur, Edward S. Martin, schreef daarin dat andere steden New York hebzuchtig vinden. Hij gebruikte volgende woorden: 'the big apple gets a disproportionate share of the national sap.' © Barn Images Parijs: The City of Love en The City of Lights. De Franse hoofdstad ademt romantiek. Daar hoeft geen uitleg bij. Maar misschien wel bij de tweede bijnaam, City of Lights. Parijs gebruikte namelijk als eerste Europese stad elektrische lantaarns om de straten en de Eiffeltoren mee te verlichten. © Matthieu Plante Philadelphia: The City of Brotherly Love. William Penn, een Engelse Quaker, stichtte Philadelphia in 1682 en wou van de stad een plek maken waar mensen in harmonie met elkaar kunnen samenleven. De naam van de stad is geïnspireerd op de woorden ‘philos’ en ‘adelphos’, wat Grieks is voor ‘liefde’ en ‘broer’. © Eugene Fedorenko Singapore: Lion City. De stichter van Singapore, Sir Stamford Raffles, doopte de stad ‘Singapura’ wat letterlijk ‘leeuwenstad’ betekent. Dat deed hij nadat hij een merlion had gespot, een kruising van een leeuw en een zeemeermin. Erg merkwaardig allemaal, want in Singapore hebben nooit leeuwen geleefd. © Tosaphon C Vancouver: The Big Smoke. Deze Canadese stad is zo’n 115 km² groot, vandaar het eerste deel van de bijnaam. Het tweede deel slaat op het feit dat de stad vaak last heeft van de smog van de omliggende fabrieken. © Volodymyr Kyrylyuk Venetië: The Bridge of The Sea. Elk jaar, op Hemelvaartsdag, gooit de ‘Doge’ een gouden ring in de Adriatische zee en verklaart daarbij dat de zee en de stad van Venetië in het huwelijk getreden zijn. © Tamer Kheiralla

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *