10 x de Britse natuur op z’n best

Een gebied met het label Area Of Outstanding Natural Beauty (AONB) moet een streling voor het oog zijn. De Britse overheid zette vanaf 1949 zo’n 40 gebieden op de lijst, waaruit wij de mooiste 10 selecteren.

Britse natuur op z'n best: Rhossili Bay aan schiereiland Gower

Britse natuur op z’n best: Rhossili Bay aan schiereiland Gower © David Pugh

1. Schiereiland Gower
Net voorbij de Welshe stad Swansea ligt het sinds 1956 beschermde schiereiland Gower. Rhossili Bay krijgt er vaak de titel van beste strand ter wereld, maar ook de 62 kilometer lange kustlijn met kampeermogelijkheden onderweg behoort tot de hoogtepunten.

Britse natuur op z'n best: Cotswolds

Britse natuur op z’n best: Cotswolds

2. Cotswolds
Een typischer Engels landschap vind je nergens. Dit grootste AONB-gebied krijgt ook wel de naam the Heart of England. De historische dorpen kenmerken zich door de lokale honingkleurige stenen en laten zich omringen door weilanden en rivieren waar de Theems ontspringt. Een wandelpad van bijna 150 kilometer brengt je langs heel Costwolds, van Chipping Campden in Gloucestershire tot Bath, met onderweg een waaier aan leuke hotels en pubs.

Britse natuur op z'n best: Holy Island bij Northumberland

Britse natuur op z’n best: Holy Island bij Northumberland

3. De kust van Northumberland
Gelegen net voor de Schotse grens met kliffen, uitgestrekte landschappen en oude forten, zoals dat van Bamburgh, in overvloed. Hier liggen de Farne-eilanden, de thuisbasis voor duizenden grijze zeehonden. En ook Holy Island: een eiland verbonden met het vasteland door een verhoogde weg die verdwijnt bij vloed. Liever die robuuste natuur in alle comfort bewonderen? Je krijgt een prachtig uitzicht op de trein van Londen naar Edinburgh langs de oostkust.

Britse natuur op z'n best: Tresco, een van de vijf bewoonde eilanden van Scilly

Britse natuur op z’n best: Tresco, een van de vijf bewoonde eilanden van Scilly © Wikimedia Commons

4. Scilly-eilanden
Zo’n 140 onbewoonde pareltjes omgeven door witte zandstranden, ten zuidwesten van het Engelse Cornwall, omringen een groep van vijf meestal autovrije bewoonde eilanden. Het leven, waar naar verluidt de lente als eerste arriveert, gaat hier heel rustig zijn gangetje. De verschillende eilanden kan je bezoeken met de veerboot van Penzance of vluchten vanuit Newquay, Lands’ End en Exeter.

Britse natuur op z'n best: de kathedraal van Lincoln

Britse natuur op z’n best: de kathedraal van Lincoln Lincoln © Chamber of Commerce

5. Lincolnshire
Een verborgen en ongerept juweeltje in de Midlands, dat zelfs de Britten niet altijd kennen. Omdat er zo weinig auto’s rijden, is het een prima fietsgebied. De rijk aanwezige Vikinggeschiedenis valt te verklaren door het feit dat Londen maar 3 uur verder ligt richting noordoosten. Sta je op de Wolds top, een heuvel van 168 meter, dan kijk je uit over de zoutmoerassen en de kathedraal van Lincoln.

Britse natuur op z'n best: Gough's Cave in de Mendip Hills

Britse natuur op z’n best: Gough’s Cave in de Mendip Hills © Cheddar Gorge Tourism

6. Mendip Hills
Naast de Cotswolds en ten zuiden van Bristol en Bath liggen The Mendips. Dit gebied in Somerset bestaat voornamelijk uit kalkstenen steile kloven en een ingewikkeld grottendoolhof dat je kan verkennen. Zowel de Cheddar kaas en de Glastonbury Tor, vlakbij het beroemde festival, zijn hier thuis. De Mendip Hills bereik je vanuit Londen met de trein in ongeveer drie uur.

Britse natuur op z'n best: Arnside & Silverdale

Britse natuur op z’n best: Arnside & Silverdale © National Trust

7. Arnside & Silverdale
Eén regio in het Lake District aanduiden als zijnde mooiste is een onmogelijke opdracht, maar dit gebied, in de buurt van Morecambe Bay in Lancashire, komt aardig in de buurt. Om van de stilte en sereniteit ten volle te genieten, bezoek je best een van de natuurgebieden. In het voorjaar staan er wilde narcissen in bloei, terwijl de zomer vlinders, de herfst edelherten en de winter trekvogels brengen. Arnside & Silverdale ligt ongeveer drie en een half uur van Londen.

Britse natuur op z'n best: de Wye rivier

Britse natuur op z’n best: de Wye rivier © Wikimedia Commons

8. Wye Valley
Deze vallei verbindt Engeland met Wales en staat bezaaid met oude bossen en wilde dieren. De rivier Wye stroomt erdoor, maar alleen het 115 kilometer lange stuk tussen Hereford en Chepstow werd erkent als AONB. Ga je meer richting Coppett Hill, dan spot je waarschijnlijk slechtvalken in de lucht. Middeleeuwse monniken bouwden er Tintern Abbey waarvan de oude ruïnes al vanaf de 18de eeuw toeristen aantrekken. De dichter Wordsworth en de schilder Turner lieten er zich inspireren.

Britse natuur op z'n best: de Giant's Causeway

Britse natuur op z’n best: de Giant’s Causeway © Wikimedia Commons

9. Causeway Coast
De Giant’s Causeway, een rotsformatie aan de Ierse noordoostkust, bewaart talloze mythes en legendes. Zo’n 40.000 zeshoekige basaltzuilen die oprijzen uit de grond en fungeren als golfbrekers, geven een spectaculair beeld van een ongewoon natuurlijk landschap. Een vulkaanuitbarsting ongeveer 60 miljoen jaar geleden kneedde de Causeway Coast grotendeels zoals hij nu is, op ongeveer een uur rijden van Belfast.

Britse natuur op z'n best: de Durdle Door aan het fossielenstrand

Britse natuur op z’n best: de Durdle Door aan het fossielenstrand © Wikimedia Commons

10. East Devon
In het oosten van graafschap Devon kronkelen weelderige landbouwgrond en zachte beken naar de zee in de buurt van Budleigh Salterton. Dit deel van de Britse kustlijn ligt bedekt met fossielen. Niet alleen om de rieten huisjes en cream tea, maar ook om de kleine havens en stadjes staat East Devon bekend.

Meer info over de gebieden bestempeld als Area Of Outstanding Natural Beauty: nl.wikipedia.org/wiki/Area_of_Outstanding_Natural_Beauty

Coverfoto: © Mat Robinson

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *