1066 Country

1066 Country viert 950ste verjaardag: 10 hoogtepunten

950 jaar geleden overwon Willem de Veroveraar met z’n Normandisch-Franse leger de Britten tijdens de beslissende slag bij Hastings. In Hastings en Battle, de plek waar de slag effectief plaatsvond, is de dag van vandaag nog veel te beleven. Wat moet je zeker zien?

1066 Country. Zo noemen de Britten het gebied waar bijna 1000 jaar (!) geleden de slag bij Hastings plaats vond. De regio omvat de dorpjes Battle, Rye, Pevensey, Bodiam en het havenstadje Hastings. 1066 Country ligt diep verscholen in het platteland van Sussex, op zo’n 75 minuten van Zuid-Londen. Het 50 kilometer lange ‘land’ is wat men noemt de ‘geboorteplaats van de Britse geschiedenis’, met dank aan de Noormannen.

1066 Country: kaart

1066 Country: kaart

1066 Country staat deze verjaardag in het teken van het (her)ontdekken van de Britse geschiedenis. Deze 5 items moeten beslist op je to-dolijstje staan als je de regio wil verkennen.

1. Kastelen
Geen middeleeuwse verhalen zonder kastelen. In Bodiam en Pevensey kun je kastelen bezoeken daterend uit de Romeinse tijd. In Rye werd het kasteel omgetoverd tot museum waar je alles te weten komt over de bekende veldslag in 1066.

2. Maritiem erfgoed
Hastings, Rye en Winchelsea bij Rye behoorden tot de Cinque Ports Confederatie. Hierdoor is het maritiem erfgoed in deze dorpjes nog steeds duidelijk zichtbaar dankzij hun bloeiende vissersvloten en de prachtige middeleeuwse wijnkelders.

3. Kunst
In Bex Hill, gelegen tussen Pevensey en Hastings, ligt De La Warr Pavilion: een iconisch gebouw, ontstaan in 1935, in de stijl van het modernisme. Nu is het een groot kunstcentrum met boeiende exposities. Maar bezoek zeker de kleinere, vaak originele, verrassende galerijen. In Battle ligt de Saffron Gallery en in Robertsbridge (dichtbij Bodiam) The Black Shed Gallery.

4. Tuinen en wijngaarden
Great Dixter in Bodiam, wat verderop Pashely Manor in Ticehurst en Merriments in Hurst Green of de tuinen van Herstmonceux Castle bij Pevensey? Het is moeilijk kiezen tussen deze natuurlijke parels op dit stukje Britse grond. Om nog maar te zwijgen van de bekroonde wijngaarden in Battle. Tip: vergeet niet te proeven van Carr Taylors mousserende wijnen.<

5. Literaire connecties
Rudyard Kipling, de schrijver van The Jungle Book, leefde van 1902 tot aan zijn dood in 1936 in Bateman’s house in Burwash, ten oosten van Battle. Nu is het huis sinds 1939 overgelaten aan The National Trust, de Monumentenzorg van het Verenigd Koninkrijk, maar je kan het nog altijd bezoeken. Net zoals het Lamb House in Rye, waar de Amerikaanse schrijver Henry James uiteindelijk rust vond.

Het havenstadje Hastings mag je absoluut niet overslaan. Ook hier mag je je verwachten aan charmante en culturele ontdekkingen met romantische klifwandelingen langs de kust van Sussex. Vergeet deze vijf aanraders niet uit te proberen!

1066 Country: Hastings

1066 Country: Hastings © Steve Wallace

1. The Fishermen’s Museum
Het Vissersmuseum is de tweede meest bezochte attractie in Oost-Sussex en bovendien volledig gratis. Absoluut doen: gezellig kuieren in en rond de haven van Hastings. Vul ondertussen je kennis aan over de verse visvangst en bewonder er de zwarte, houten nethutten. Wie houdt van fish and chips, is hier aan het juiste adres.

2. Hastings Country Park
Dit 260 hectare grote gebied strekt zich uit over vijf kilometer langs de kust en de kliffen. Naast wandelen op de oude bosgronden, graslanden en heidevelden kun je er ook kite vliegen, picknicken en genieten van het uitzicht op de oude stad en de kustlijn.

3. The Jerwoord Gallery
Cultuur kun je opsnuiven in deze nieuwe belangrijke kunstgalerie. Hierin huizen de belangrijkste werken van de Jerwood Foundation Collection van de 20ste en 21ste eeuwse Britse kunst. Werken van onder meer Sir Stanley Spencer en L.S. Lowry worden er voor het eerst aan het publiek voorgesteld.

4. Smugglers Adventure
Waan jezelf een echte smokkelaar in de St Clements grotten in West Hill waar een netwerk van ondergrondse gangen je rondleidt in de boeiende geschiedenis van het smokkelen. Leuk detail: de originele kabelbaan van West Hill uit 1891 brengt je naar de ingang.

5. Hastings Old Town
Genesteld tussen twee heuvels ligt het pittoreske oude gedeelte van Hastings. Geniet hier ten volle van toffe B&B’s, restaurants die uiteraard dagverse zeevis serveren, gezellige pubs, cafeetjes en authentieke boetiekjes.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme 1066 Country
| Internet: www.visit1066country.com
Bereikbaarheid
Trein
| Eurostar van Brussel-Zuid naar Londen of Ashford International | Vervolgens neem je de trein richting Hastings | Internet: www.eurostar.com/be-nl

Coverfoto: © Toerisme 1066 Country

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *