Oxford viert 400 jaar Shakespeare

Oxford viert 400 jaar Shakespeare

Dit jaar zal het 400 jaar geleden zijn dat William Shakespeare overleed in Stratford-Upon-Avon. Zo’n 85 km lager in Oxford wordt dat gevierd.

Oxford heeft kosten nog moeite gespaard om 2016 helemaal in het teken te zetten van de legendarische toneelschrijver, dichter en acteur. Een goed gevuld programma van voorstellingen, conferenties, tentoonstellingen en uitstapjes zorgen ervoor dat de man tot ver voorbij de landsgrenzen herinnert blijft. Een overzichtje.

‘The Complete Works’
Het hele jaar door tonen al dan niet professionele theatergroepen het oeuvre van de beroemde schrijver. Volledige, aangepaste of op Shakespeare geïnspireerde toneelstukken passeren de revue. Voorstellingen en data: shakespeareoxford2016.co.uk/the-complete-works/

Geboorteparade
Van 22 tot 30 april, de week waarin William geboren werd en stierf, staat er een heleboel op het programma. Met de Shakespeare Parade starten de festiviteiten rond Shakespeare’s geboorte. Daarna krijgen bezoekers de kans om ‘The Painted Room’ te ontdekken, de plaats waar Shakespeare een tijd verbleven heeft.

Tentoonstelling
Zijn dood zet Oxford dan weer in de kijker met een grote tentoonstelling in de Bodleian Library. De oudste openbare bibliotheek van Europa zet de deuren open van 22 april tot 18 september en onthult wat de dood betekent in Shakespeare’s werken.

‘Shakespeare under the Sky’
In de zomer verhuizen de theatergezelschappen naar buiten. Onder meer de Waldham Gardens, Oxford Castle en de universiteitsparken worden dan opengesteld om de toneelstukken van Shakespeare te herontdekken bij aangename temperaturen.

Meer info: shakespeareoxford2016.co.uk/

Bron: Experience Oxfordshire

Foto: © Shakespeare Oxford 2016

Leave a Comment