Vaude-Lavik-Eco-STX-wandelschoen

Materiaaltest: Vaude Lavik Eco STX wandelschoen

Gezocht: stevige wandelschoenen om de Dodentocht uit te lopen en comfortabel om door stedelijke straten te wandelen tijdens een citytrip. Reisreporter Bruno vond de Vaude Lavik Eco STX wandelschoen die aan deze eisen bleek te voldoen. Wat is zijn conclusie na vele dagtochten met pieken van 54km!

Ik koos deze Vaude Lavik Eco STX wandelschoen om de Dodentocht uit te wandelen en dus zijn mijn verwachtingen hoog! De keuze vooraf bij wandelschoenen zijn de gebruikte materialen en het gewicht. Bij het testen of inlopen zijn er voor mij steeds enkele terugkerende aandachtspunten:

  1. Het comfort van de pasvorm dat bepaalt of je al dan niet blaren loopt;
  2. De sluiting van de schoen: gemakkelijk of niet en blijft de wandelschoen vast?
  3. Ademend vermogen: zweetvoetjes of niet?
  4. Ondersteuning en stabiliteit: pijnlijke of verzwikte voeten voorkomen.
  5. Grip en tractie die je de schaamte en ellende van een uitschuiver besparen.

Pas daarna maak ik mijn eindoordeel en conclusie op.

Vaude-Lavik-Eco-STX-wandelschoen

1. Comfort en pasvorm Vaude Lavik Eco STX wandelschoen
De Vaude Lavik Eco STX wandelschoen ziet er op het eerste zicht uit als een ietwat ‘plompe’ of grofgebouwde sneaker. Maar laat je niet misleiden door die eerste indruk want deze allround sportschoen blijkt meer in petto te hebben dan vele goodlooking sneakers voor woon-werkverkeer! Om te beginnen is het eerste en niet het minste aandachtspunt voor mij de pasvorm en het comfort aan mijn ietwat brede middenvoet en hoge wreef. En inderdaad, bij het aantrekken van de Vaude Lavik Eco STX wandelschoenen voel ik enige knelling aan mijn linker kleine teen.

Vaude-Lavik-Eco-STX-wandelschoen

Doch, ik heb vaker dit persoonlijk probleem en ik weet ondertussen dat de haardroger van mijn vrouw dé oplossing is. Ik trek een iets dikkere kous aan, verwarm rondom het knellend puntje en laat afkoelen. Zie daar, weg druk, een brede glimlach op mijn gezicht en de schoen is klaar voor het wandelwerk. De pasvorm zit nu als gegoten en biedt uitstekend comfort. Laat me duidelijk zijn, voor de meeste voettypes zit deze pasvorm perfect.

2. Materiaal waarmee deze wandelschoen is gemaakt
Vaude richt zich als steeds op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dat is niet anders bij deze Lavik Eco STX wandelschoen. Het bovenwerk bestaat 53% uit gerecyclede PET-flessen en 47% biogebaseerd materiaal terwijl de binnenzijde (membraan & voering) voor 100% uit gerecycleerd materiaal staat. Dat slijtvast en robuust bovenwerk voelt stevig aan rond de voet biedt bescherming bij ruwe omgevingen en zorgt voor een stabiele wandelervaring.

3. Waterdichtheid
De Vaude Lavik Eco STX presteert goed op het gebied van waterdichtheid. Het PFC-vrije Sympatex® membraan en de gebruikte voering houden vocht buiten waardoor je voeten droog blijven, zelfs in natte omstandigheden. Dit maakt deze wandelschoenen geschikt voor wandelingen in regenachtige gebieden of vochtige terreinen.

4. Ademend vermogen
Dankzij het PFC-vrije Sympatex membraan bieden de Lavik Eco STX outdoorschoenen een uitstekend ademend vermogen. Dit helpt zweet en vocht af te voeren, waardoor je voeten comfortabel en droog blijven tijdens lange wandelingen, zelfs bij warm weer.

5. Ondersteuning en stabiliteit
Deze wandelschoenen zijn uitgerust met een Vibram® geprofileerde loopzool die overwegend bestaat uit natuurlijk rubber. Nieuw bij deze outdoorschoen is de stevige tussenzool bestaand voor het grootste deel uit milieuvriendelijke, natuurlijke grondstoffen. Hierdoor geniet je van uitstekende demping en stabiliteit tijdens het wandelen op verschillende terreinen.

6. Grip en tractie
De buitenzool van de Lavik Eco STX is voorzien van een diep profiel dat zorgt voor uitstekende grip en tractie op diverse ondergronden. Of je nu over modderige paden, natte rotsen of losse grond loopt, deze schoenen bieden voldoende grip om uitglijden te voorkomen.

7. Gewicht
Met een gewicht van ongeveer 320 gram per schoen (herenmaat 42) behoren de Lavik Eco STX schoenen tot de lichtere wandelschoenen in hun klasse. Dit is ideaal voor langere wandeltochten, omdat het minder vermoeiend is voor je voeten en benen.

8. Bescherming
Vaude heeft gezorgd voor extra bescherming door een verstevigde neus en hielkap toe te voegen. Dat is vooral handig voor extra stabiliteit en bescherming op rotsachtige, ruwe paden of terreinen met veel losliggende stenen. Deze eigenschappen beschermen je voeten tegen stoten op stenen en boomwortels, waardoor de kans op blessures wordt verminderd.

9. Duurzaamheid
Vaude is koploper op het gebied van duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen. Die focus is duidelijk te zien en terug te vinden bij de Lavik Eco STX wandelschoen. De gerecyclede materialen in combinatie met de robuuste constructie van de schoenen maken de outdoorschoen zeer duurzaam. Ze zijn bestand tegen dagelijkse slijtage en zullen je vele wandelseizoenen lang van dienst zijn.

10. Prijs-kwaliteitverhouding
Gezien de hoogwaardige materialen, uitstekende wandelervaring en milieubewuste benadering, bieden de Vaude Lavik Eco STX wandelschoenen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel ze iets duurder kunnen zijn dan sommige concurrenten, zijn ze het waard als je op zoek bent naar een duurzame en betrouwbare wandelschoen.

Vaude-Lavik-Eco-STX-wandelschoen

Op naar de Dodentocht editie 2023
Op 12 augustus 2023 stap ik na ruim 21 uur wandelen over de finishlijn van de 100km Dodentocht in Bornem. Dat ik mijn voeten niet voel zou gelogen zijn want na 100km stappen zijn je voeten ‘overgevoelig’. Ondanks enkele stevige regenbuien en een oplopende tempartuur van 29°C in de namiddag voelen mijn voeten nog redelijk OK. De voeten bleven ‘kurkdroog’ en ik had geen last van zweet. De loopzool zorgt voor het nodige stapcomfort en slippertjes op de gladde veldwegen bleven uit. Na het reinigen van deze stapschoenen lijken ze bijna net uit de doos te zijn gekomen!

Vaude Lavik Eco STX wandelschoen

Conclusie Vaude Lavik Eco STX wandelschoenen
De Vaude Lavik Eco STX wandelschoenen zijn een uitstekende keuze voor wandelaars die waarde hechten aan comfort, duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze bieden een goede pasvorm, waterdichtheid, ademend vermogen en uitstekende grip op verschillende terreinen. Mijn oordeel is dat de Vaude Lavik Eco STX wandelschoen perfect is voor zowel zware dagtochten als meerdaagse trektochten. Ook voor wie geniet van flink stappen tijdens een citytrip zijn ze meer dan het overwegen waard. De adviesprijs is 220 euro. Deze schoenen kreeg ik aangeboden voor een eerlijke beoordeling zonder enige verplichting of ingeving van de fabrikant.

Klantbeoordelingen: neem de tijd om te kijken naar recensies van andere wandelaars om een bredere kijk te krijgen op de ervaringen met de Vaude Lavik Eco STX wandelschoen.

Welke wandelschoenen bindt jij het liefst aan de voeten voor dagelijkse wandelingen of stadswandelingen. Laat het ons hieronder weten in een reactie.

Rugzak coverfoto: Vaude Wizard 18+4 – Hiking rugzak

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *