Paradiski

Op wintersport in Franse Paradiski: waar de pistes en de hemel blauw kleuren

Reisreporter Tom is overtuigd: Les Arcs en La Plagne zul je superfijne skigebieden vinden. Met de Vanoise Express zijn ze nog met elkaar verbonden ook. Onder de naam Paradiski is het een magneet geworden voor kilometervreters dankzij de 425 km aan pistes. Maar in deze grootschalige witte wereld is er gelukkig ook plaats voor rustzoekers en raclettefans!

Sledehondentaxi
De dag van onze aankomst in het skigebied Paradiski laten we niet verloren gaan. De pistes van La Plagne zijn al gesloten, maar wij gaan sneeuwschoenwandelen bij Les Coches. Blaffende husky’s leiden ons naar een open plek in het bos. Op het houtvuur staat een grote pan met warme wijn. Heerlijk. Begeleider Laurent bereidt ondertussen de kaasfondue. Na het eten spant hij een zestal husky’s voor de slee en brengt hij ons terug naar de parking.

Paradiski

Met de Vanoise Express sta je zo in Les Arcs.

Unieke familiebeleving in Montchavin
La Plagne telt naast de 9 hooggelegen vakantiedorpen (sneeuwuitzicht verzekerd!) de boerendorpjes Montchavin en Champagny-en-Vanoise op 1.250 meter. Je kunt hier kamers huren of zelfs een hele woning. Dat laatste hebben wij gedaan in Montchavin. Het is het enige Paradiski-dorp dat een Famillie Plus Montage label heeft. Aan de rand van het dorp vind je de kindersneeuwwereld. Met een stoeltjeslift of een gondel vertrek je uit het dorp het pistegebied van La Plagne in, of via de Vanoise Express ben je zo in het skigebied van Les Arcs.

Pannenkoek met génépi
Een wekker heb ik niet nodig om op tijd op te staan. Op het erf achter het huis kraaien de hanen mij wakker. Voor de broodjes en de koeken ga ik naar Bakkerij Le Matafan in de Dorpsstraat. Het is ook een Salon de Thé met op de menulijst een ruime keuze aan pannenkoeken. De lokale specialiteit zal ongetwijfeld de pannenkoek met génépi zijn, een ingrediënt dat ik in de Savoie meestal na het eten in mijn glas tegenkom.

Paradiski

Onder een blauwe hemel op het gemak genieten van aangename pistes, wat wil een mens nog meer?

La Plagne kleurt blauw
Voor wintersporters die niet op zoek zijn naar extreme uitdagingen, is La Plagne ideaal. Er zijn rode, en zelfs enkele zwarte pistes, maar het merendeel kleurt toch blauw. Blauwe pistes zijn goed voor je ego. Je krijgt al gauw het idee dat je een fantastische skiër bent. Een gevoel dat meestal wegsmelt op een zwarte piste.

Diots van Patricia
Twee lokale gerechten mag je hier niet missen. Op de piste van Montchavin gaan we lunchen in Le Sauget. Een alpenhut uit 1864, waar Patricia al bijna een halve eeuw in de pannen roert. Bij haar eten we een pastagerecht met Beaufortkaas en diots, een pittig worstje, haar specialiteit. Gisteren zijn we in het pisterestaurant Le Forperet in Plagne Montalbert verwend met een tartiflette van de chef, bestaande uit reblochon, aardappels, spek en uien. Ook een aanrader!

Op het menu in Paradiski: kaasfondue (links) en tartiflette (rechts).

Droom van Robert Blanc
Les Arcs is de uitgekomen droom van berggids Robert Blanc. Zijn vrienden trokken weg uit de vallei op zoek naar werk. Een wintersportoord kan de oplossing zijn, dacht hij. Door zijn enthousiasme is de geldmotor van de investeerders gaan draaien. Maar in 1980 voltrok zich een nachtmerrie, vertelt zijn dochter Valerie aan mij. “Op zoek naar toeristen die ’s avonds niet waren teruggekeerd naar hun hotel, is hij overvallen door een lawine en overleden. Later bleek dat die toeristen gewoon op café zaten.”

Jazz voor raclette
Na de intieme sfeer van Montchavin is het even wennen aan de bruisende stadssfeer van de moderne skidorpen van Les Arcs. Maar dat gaat gelukkig snel in ons verblijf Belambra Club Hôtel Le Golf in Arc 1800 (je hebt ook nog 1600 en 2000 en het luxe appartementendorp Le Village op 1.950 meter). Voor we aan onze raclette beginnen, swingen we in de bar mee met een live jazzband. De pistes van Les Arcs zijn iets uitdagender, maar beginners zullen zich hier ook gauw thuis voelen.

Zowel voor de rustzoekers als voor de avonturiers heeft Paradiski wat in petto!

Dutten in Nama Springs
Zelfs als je niet skiet kun je je uitstekend vermaken in Paradiski. Sneeuwschoenwandelen gaat overal. Je kunt ook gaan bobsleeën of een ijstoren beklimmen. Totaal out of the box is een escape room. Tegenover Belambra sleeën we van een 900 meter lange baan. Ook vlakbij bevindt zich Nama Springs. Daar ontspannen wij ons volledig in sauna’s, op waterbedden en zwembaden. Hoogtepunt is een enorm zout binnenbad. Ik ga op mijn rug liggen en val bijna in slaap. Moet je ook eens ervaren.

Gratis voor beginners
France Montagnes wil graag iedereen op de latten of snowboards krijgen. En zeker tegen het eind van het seizoen wanneer vooral de Fransen eerder denken aan een verblijf aan de Côte d’Azur. Daarom is er speciaal voor beginners een pakket samengesteld waar de huur van het materiaal, lessen en skipas inbegrepen zit. Voor de prijs van één krijgt je partner zijn of haar pakket gratis. Geldig tijdens de lenteski-periode (Printemps du Ski) die rond 20 maart begint en tot het einde van het seizoen duurt in ongeveer 50 skidomeinen, waaronder Paradiski.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme La Plage | www.laplagne.com
Toerisme Les Arcs | www.lesarcs.com
Toerisme France Montages | www.france-montagnes.com
Vervoer
Auto | Brussel – Bourg-St.Maurice ca. 950 km
Trein | TGV Brussel-Lyon (6 vertrekken per dag) | Reistijd: 3.51 uur. Vandaar kun je verder treinen naar Bourg – St. Maurice (Les Arcs) en Aime La Plagne (ongeveer 4 uur). Tijdens het winterseizoen rijdt elke zaterdag van Brussel-Zuid de Sneeuw-Thalys in 6,5 uur naar Paradiski. Internet: www.b-europe.com
Overnachten
Montchavin | Authentieke chalet Le Freney met in totaal 14 bedden (3 2-persoonskamer en 2 familiekamers plus een gezellige huiskamer-keuken). Info en boekingen www.chalet-montagne.com
Arc 1800 | Belambra Club Hôtel Le Golf. Groot hotel (246 kamers) aan de piste. Met buffet- en fondue/raclette-restaurant. Maakt deel uit van de Belambra-keten | Internet: www.belambra.be
Er zijn duizenden kamers in Les Arcs, maar er is op gelet dat iedereen een geweldig uitzicht heeft.

? PIN nu en plan later

Paradiski

Foto’s: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *