Club Med in Tignes

Getest en goedgekeurd: all-inclusive skivakantie bij Club Med in Tignes

Een echte familiale wintersportbestemming, zegt Reisreporter Tom over het Franse skidomein Tignes-Val d’Isère. Maar liefst twee derde van de 300 km pistes kleurt daar blauw. Omdat familiaal en Club Med bij elkaar passen ligt het voor de hand dat Club ook in Tignes aanwezig is, en dat zelfs met gloednieuwe accommodaties.

Van chocolademelk naar Gin Fizz
Het is alweer een tijdje geleden dat ik in een Club Med verbleef, maar bij binnenkomst in Tignes herken ik meteen het vakantiegevoel van deze sportieve luxe all-inclusive. De wintersporters komen net terug van de piste en de schalen met lekkernijen staan al voor hen klaar. Zelf ben ik toe aan warme chocolademelk, hoewel de barmannen druk bezig zijn met het schudden van de cocktailbekers. Dat werkt aanstekelijk en even later nip ook ik aan een Gin Fizz en doe ik wat borrelhapjes op een schoteltje.

Club Med in Tignes

Gereserveerde schoenen passen
De receptionist blijkt van de Malediven afkomstig te zijn. Van een zonnige eilandengroep midden in Indische Oceaan naar een besneeuwd berglandschap. Hij vertelt dat mijn ski’s en schoenen in de locker staan. Dat verwondert mij. Bij persreizen moet ik voor vertrek bijna altijd mijn maten mailen, maar blijkt de verhuurder ter plaatse van niets te weten. Bij Club Med wel, mijn schoenen passen perfect. Alleen de te kleine helm moet ik ruilen. Maar ja, mijn hoofdmaat had ik niet opgegeven.

Duurzame en luxueuze accommodatie
Tignes en Club Med kennen elkaar sinds 1958. In de Club Med-geschiedenis is dat de prehistorie. Het sportieve karakter is gebleven, maar sinds een jaar of twintig waait hier enkel een luxewind. De accommodatie, het eten en drinken en de wervelende shows worden uitgedrukt in drietanden, de sterren van Club Med. Tignes krijgt er 4, welverdiend. Zouden de oesters die er de eerste avond op het buffet liggen iets mee te maken hebben? DUURZAAMHEID is bij de bouw in Tignes trouwens ook met hoofdletters geschreven. Zelfs de energie van het gebruikte warme douchewater gaat niet verloren.

Club Med in Tignes

Beter indutten met ontspanningsoefeningen
In het Club Med-theater presenteert de yogaleraar zich met een proefles. Dagelijks geeft hij in een apart zaaltje yoga. De tijd dat de wintersporter de hele dag skiet of snowboardt is al jaren voorbij. Vier uurtjes per dag op de piste vinden de meeste ruim genoeg. Omdat gasten van het platteland in de bergen soms last hebben met indutten, krijgen wij ontspanningsoefeningen.

Club Med in Tignes

Rugmassage als ultieme ontspanning
Ik maak graag gebruik van het aanbod om mij te laten masseren. Daar moet je normaal voor betalen. Blijkbaar is de belangstelling groot, want ik tel minstens tien massagekamers. Van masseuse Luna mag ik kiezen: rug, benen of gezicht. Ik kies voor de rug en vraag een collega van haar om een foto te maken. Dat blijkt een zeer lastige vraag te zijn, ook al is het mijn eigen lichaam. Uiteindelijk gebeurt het als ik helemaal met handdoeken ben toegedekt. De massage doet Luna overigens voortreffelijk.

Luxueus genieten in sauna en stoombad
Er is een groot binnenzwembad met sauna en stoombad. Ook deze keer ontdek ik weer dat Frankrijk, maar dat geldt ook voor andere Zuid-Europese landen, geen saunacultuur kent. Dat ik verplicht ben om mijn zwembroek aan te houden is nog het minste probleem, maar er heerst geen enkele rust. Veel saunagangers babbelen aan een stuk door alsof we in een café zitten. Ook komen gasten uit het zwembad drijfnat binnen. Meestal hebben die het na enkele minuten wel gezien, zeker als ik wat lepels water op de gloeiende saunastenen giet.

Ook 100 km rode en zwarte pistes
De meeste pistes zijn niet alleen blauw, maar ook breed en lang. Dat is fantastisch voor beginners. Ook al heb ik dat stadium lang achter de rug, het is wel prettig om er zo weer een beetje in te komen. Zo kan ik een beetje schaven aan mijn techniek. Bovendien blijft het niet bij blauw, het domein Tignes – Val d’Isère biedt ook 75 km rode en 27 km zwarte piste aan. De hoogste piste start op 3 450 meter en daalt, via allerlei andere pistes, af naar 1 550 meter.

Tignes dorp onder water
Er zit aan Tignes trouwens nog een treurig verhaal vast. Dat hoor ik van mijn skibegeleider Julian. Hij vertelt dat het oorspronkelijke dorp zo’n 70 jaar geleden is verdwenen in het stuwmeer. De toenmalige bewoners, voornamelijk boerenfamilies die hun eigen Beaufort-kaas maakten, weigerden tot het laatst om zich te laten uitkopen. Uiteindelijk moest de gendarmerie er aan te pas komen. In het dorpje Tignes le Lac is er trouwens een boer die nog steeds Beaufort maakt. Een lekker souvenir om mee naar huis te nemen.

Club Med in Tignes

Val Claret – heldere vallei
Club Med in Tignes is gevestigd in Val Claret, met 2 100 meter het hoogst gelegen en meest sneeuwzekere dorp van het domein. Val Claret betekent in het dialect van de Savoie: Vallée claire, of heldere vallei. Door de bergligging en een gunstige wind is het er zelden bewolkt. Dat is ook nu het geval: ik word verwend met prachtige vergezichten. In de verte zie ik zelfs de pistes van Val d’Isère liggen.

Skiën dansen feesten
Het is, zoals elke avond feest bij Club Med in Tignes. Ook nu weer geniet ik van een spetterend optreden. Wat mij opvalt is de professionele kwaliteit. Uit het verleden herinner ik mij dat de medewerkers, die overdag bijvoorbeeld in het restaurant werken, zelf de shows verzorgden. Tegenwoordig krijgen ze daarbij steun van professionele artiesten. Mijn meegebrachte boeken blijven daarom in de koffer. Overdag op de piste, ’s avonds kijken en dansen. Ik heb het gevoel dat ik een dubbele vakantie beleef.

Koos jij ook al voor een wintervakantie bij Club Med in Tignes? Ja? Laat ons in een reactie weten waar en deel je ervaring met ons.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes? Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Tignes | Internet: tignes.net
Toerisme Val d’Isere | Internet: valdisere.com
Toerisme Savoie – Mont-Blanc | Internet: savoie-mont-blanc.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Val Claret + 950 km
Trein | Ecologisch is het natuurlijk het beste om de trein te nemen. Wij namen de TGV Brussel-Lyon. Reistijd: 3.51 uur. Tegen betaling regelt Club Med in Tignes de transfer naar je bestemming (Tignes of Val d’Isère).
Vliegen | Hetzelfde geldt voor wie naar Lyon of Genève vliegt. Transfertijd vanuit deze plaatsen ongeveer 3 uur.
Accommodatie
Club Med in Tignes | Internet: clubmed.be/r/tignes/w?locale=nl-BE

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Getest en goedgekeurd: all-inclusive skivakantie bij Club Med in Tignes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *