AIDA Nova

AIDA Nova: ecologisch cruisen zonder dresscode

Vanaf de kade op Tenerife kijkt Reisreporter Tom met veel ontzag naar de AIDA Nova, zijn varend hotel voor de komende dagen. Zijn ruime cabine op de 15e verdieping is prachtig en heeft zelfs een hangmat op het balkon. Het enorme cruiseschip biedt plaats aan 8 000 mensen, crew inbegrepen.

AIDA NovaStappenteller
Ik geef het eerlijk toe, ik heb weinig cruise-ervaring. Bij aankomst word ik volledig overweldigend en raak ik letterlijk even mijn weg kwijt. Gelukkig is er een overvloed aan hulpvaardig personeel: voor elke 5 gasten is er wel één bemanningslid aan boord. Zij zorgen er voor dat ik mij al gauw op mijn gemak voel. Mijn stappenteller heb ik niet mee op de AIDA Nova. Maar op een schip met een lengte van 340 meter hoef ik niet bang te zijn dat ik straks stappen moet inhalen.

Gezinsvriendelijk en relaxte sfeer
Mijn eerste avond word ik door de Finse Janu van AIDA Nova uitgenodigd in het Sushi House op dek 6. Wat een heerlijk begin van de reis voor iemand die dol is op de Japanse keuken. Op weg naar het restaurant lijkt het alsof ik beland ben in een fijne uitgaansbuurt met her en der gezellige horecagelegenheden. Opvallend op dit cruiseschip is dat vrijwel niemand feestelijk gekleed is en dat kinderen er meer dan welkom zijn. De AIDA Nova staat dan ook voor gezinsvriendelijk cruisen in een relaxte sfeer.

Ecologische trendsetter
Wat later op de avond praat ik over die relaxte sfeer met de general manager. ‘Wij introduceerden dat meteen bij onze start in 1996’, vertelt zij. ‘Voor de cruisewereld was dat totaal nieuw. Daar waren avondjurken en kostuums met stropdassen de regel. Bij ons volstaat het dat mannen tijdens de maaltijden een lange broek dragen’. En AIDA blijft vernieuwen, zo vaart de AIDA Nova op vloeibaar aardgas en zit het verder vol met ecologische snufjes. Hierdoor kreeg het als eerste cruiseschip ter wereld het label van de Blauwe Engel, een milieulabel van de Duitse overheid.

Zeewater bier
In het Brauhaus, een restaurant met Beierse specialiteiten, brouwen ze een eigen bier met gefilterd zeewater. Vers getapt. Als reisreporter krijg ik ook de kans om de keukens van AIDA Nova te zien. Ongelooflijk. Hier werken in totaal maar liefst 340 mensen. Als ik later op een drafje over het dek loop, wordt me aangeraden dat niet meer te doen. Dat is namelijk een teken van paniek. En wanneer ik er op let, merk ik meteen op dat ieder bemanningslid rust en vertrouwen uit straalt.

Wodka wasmiddel
Entertainment is belangrijk op een cruiseschip en ook op die afdeling mag ik een kijkje gaan nemen. De Turkse theatermanager toont mij met veel plezier de bijzonder kleurrijke kostuumafdeling. Ik zie rijk gedecoreerde kostuums met nepjuwelen, pluimen en veren. Kleding die niet makkelijk te wassen is, maar waar wondermiddeltjes voor bestaan. Ze worden namelijk bespoten met een plantenspray gevuld met water en wodka. Dat ga ik thuis ook eens proberen.

Slaap, AIDA Nova, slaap
Vanavond zie ik een aantal van de kostuums schitteren in het theater. Het is fantastisch, met geweldige danseressen en zangers. Top, echt waar! Naast de show zijn er hier en daar op het schip nog andere entertainmentprogramma’s. Ik sluit mijn avond af in The Rock Box Bar waar een bandje het beste van zichzelf geeft. In mijn hut gaat de show later die avond verder op mijn immense tv-scherm, want AIDA Nova zendt haar eigen activiteiten uit. Eenmaal in bed wiegt de lichte deining mij uiteindelijk in slaap.

AIDA Nova

Europese sfeer
De volgende dag bedenk ik mij dat AIDA Nova eigenlijk een wel-varend dorp is. De crew is zeer internationaal, maar de sfeer is Europees. AIDA heeft Duitse roots en dat merk je. Het personeel op Amerikaanse cruiseschepen is veel uitbundiger, terwijl de sfeer op de AIDA-schepen wat meer ingetogen is. Daarnaast voelen de AIDA Nova-schepen wel wat warmer aan: de airco staat hier niet op ijskoud, waardoor je niet te gauw een trui hoeft aan te trekken.

AIDA Nova AIDA Nova

Talloze activiteiten
Zwervend over het schip kom ik talloze activiteiten tegen. Naast de zwembaden en de immense wellness is er een spectaculair klimpark en een plek voor ‘hangjongeren’. AIDA Nova blijkt ook de eerste Escape Room op zee te hebben. Dat geldt overigens ook voor de eigen tv-studio. Gasten kunnen er deelnemen aan populaire tv-spelletjes met mooie prijzen of meedoen aan The Voice of the Ocean. Zodra we aan land zijn stroomt het schip grotendeels leeg om het eiland te ontdekken.

Vulkanenland Lanzarote
Ik verblijf maar een paar dagen op de AIDA Nova en blijf het schip dus wat langer ontdekken terwijl de andere gasten op Fuerteventura vertoeven. Daardoor mis ik volgens hen de mooiste stranden van de Canarische eilanden. Op Lanzarote ga ik wel aan wal. Na Hawaii zou dit het meest vulkanische gebied ter wereld zijn. Ik kijk mijn ogen uit op het zwartgekleurde oerlandschap. Op bepaalde plekken is de aarde nog zo warm dat je er letterlijk op kunt barbecueën.

AIDA Nova

Elektrische fietsuitstappen
Janu wil mij graag tonen dat de AIDA Nova ook een sportief karakter heeft, met onder andere tal van gratis fitnesscursussen. Na al die verwennerij aan boord is het geweldig om gezond te bewegen. Onder begeleiding van een AIDA-fietsgids maken we met een groepje een prachtige tocht langs de kust van Lanzarote. Kilometers voor de finish zie ik mijn thuis al blinken in de zon: de AIDA Nova. Keek ik daar bij het vertrek letterlijk én figuurlijk tegenop, nu voelt het vertrouwd aan.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
De AIDA Nova is een van de 13 AIDA-schepen. Je hebt er keuze uit 19 huttypes.
Je kan kiezen voor verschillende drink- en eetformules (van à la carte tot all-inclusive).
De voertaal van de crew is voornamelijk Duits en Engels. | www.aida.nl
Vervoer
Wij vlogen met Air Europa van Brussel via Madrid naar Tenerife en terug vanaf Gran Canaria.
Dagelijkse vluchten met Air Europa vanuit Madrid. | Internet: aireuropa.com/be/be/home

📌 PIN nu en plan later
AIDA Nova

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *