Met ‘Verdwenen Zwinhavens’ virtueel naar de middeleeuwen

Een nieuwe fietsroute met innovatieve virtual reality-brillen en een hoogtechnologische tentoonstelling in het Zwin Natuur Park brengen de fascinerende wereld van de verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli 2021 terug tot leven.

Kasteel Sluis anno 1452

‘Verdwenen Zwinhavens’ brengt bezoekers in het Zwin Natuur Park en in de grensoverschrijdende Zwinstreek in een tijdreis langs de middeleeuwen tot het huidige Brugge en Zwin Natuur Park. Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter-Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen.

Snijpunt van land en zee
Op het snijpunt van land- en zeewegen ontwikkelde Brugge zich tot dé laatmiddeleeuwse handelsstad van Europa. Dat succes had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. Het netwerk van voorhavens vormde de poort op de wereld. Na jarenlang archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de verdwenen Zwinhavens nu voor het eerst virtueel tot leven gewekt. De beelden in virtuele realiteit zijn tot in de details historisch correct.

Vlieg als een vogel
De tentoonstelling in het Zwin Natuur Park brengt de bezoekers via virtual en augmented reality naar de Zwinhavens van toen. In een centrale maquette komen de dagelijkse activiteiten in de toenmalige havens opnieuw tot leven. Bezoekers maken er vanuit de Noordzee een virtuele boottocht door de Zwingeul langs Sluis naar Brugge. Door de VR-bril in het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park vlieg je over het Zwin en ontdek je zo de landschapsevolutie van deze Europese topnatuur.

Fietsroute met 360 gradenverrekijkers
Naast de virtual reality-kijkers in het Zwin Natuur Park, spreken ook 4 andere outdoor en gratis verrekijkers met virtuele realiteit langs de nieuwe fietsroute tot de verbeelding. De fietsroute is daarmee uniek in Vlaanderen en Nederland. Fietsers komen via de speciale verrekijkers met 360 gradenzicht terecht in het virtuele middeleeuwse landschap van het Zwin en de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge.

Expozaal ‘verdwenen Zwinhavens’

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Expo Verdwenen Zwinhavens | van 3 juli tot 7 november 2021 | Bezoek expo inbegrepen in het toegangsticket tot het Zwin Natuur Park | Internet: www.verdwenen-zwinhavens.be
Fietsroute Verdwenen Zwinhavens |van 3 juli tot oktober 2023 |  60 km – starten in Brugge, Damme, Sluis of Zwin Natuur Park | gratis fietskaart via Westtoer, het Zwin Natuur Park of de toeristische diensten in de streek.
Zwin Natuur Park | Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist | Prijs: € 5 – € 10 of € 12 | Internet: www.zwin.be

Klik en ontdek meer fietstips

Tekst: Fons Jacobs
Foto’s: Westtoer

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *