AfricaMuseum: een parel met pakkende verhalen in beeld

Onder het mom van Sunday afternoons are for Museum visits trok fotografe Ann naar het AfricaMuseum in Tervuren. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, een fotogeniek pronkstuk heeft internationale allures. Je beleeft er het Afrikaans werelddeel via boeiende verhalen, muziek, geluiden en films. Onze reporter bracht enkele indrukken in beeld.

Waarom is het belangrijkste AfricaMuseum ter wereld een bezoek waard?
Goeie vraag: waarom zou je in hemelsnaam naar het AfricaMuseum gaan? Vooreerst omdat het wereldfaam geniet inzake zijn collecties die uitzonderlijk zouden zijn. Ten tweede, men beweert zelfs dat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika het belangrijkste museum over Afrika ter wereld is! Last but not least: het is een prachtig gebouw met paleisallures aan de rand van een schitterend park. Het Park van Tervuren of de Warande van Tervuren op zich is al een daguitstap waard.

De geschiedenis van het AfricaMuseum start bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Sinds dan is de opdracht van het museum:

  • de collecties te bewaren en te beheren;
  • wetenschappelijk onderzoek te verrichten;
  • kennis naar het brede publiek te verspreiden via museale, educatieve en wetenschappelijke activiteiten.

Africamuseum 2021

africamuseum-02
africamuseum-03
africamuseum-04
africamuseum-05
africamuseum-06
africamuseum-07
africamuseum-08
africamuseum-09
africamuseum-10
africamuseum-11
africamuseum-12
africamuseum-13
africamuseum-14
africamuseum-15
africamuseum-02 africamuseum-03 africamuseum-04 africamuseum-05 africamuseum-06 africamuseum-07 africamuseum-08 africamuseum-09 africamuseum-10 africamuseum-11 africamuseum-12 africamuseum-13 africamuseum-14 africamuseum-15

De gigantische wereldcollectie van het AfricaMuseum
Je vindt er ’s werelds rijkste verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika, maar ook het archief van de Afrika pionier Stanley. De zoölogische verzameling toont  een groot aantal  wetenschappelijk  zeer belangrijke type-exemplaren van de Afrikaanse fauna. En de afdeling Entomologie bewaart zo’n zes miljoen insecten(!) terwijl de collectie tropisch hout de belangrijkste van Europa is. Weetje: de in het hoofdgebouw tentoongestelde voorwerpen en dieren zouden slechts vijf percent van de totale museumverzameling zijn.

Na een grondige renovatie van vijf jaar is het oude AfricaMuseum in volle glans en glorie hersteld. In het nieuwe museum vind je zes thematische zones: biologie en diversiteit, kunst, diverse levenstadia van geboorte tot overlijden, de rijkdom van Afrika (van bodemrijkdommen tot het menselijk kapitaal) en het koloniale verhaal.

TIP: kies voor het openbaar vervoer wanneer je een bezoek plant aan het AfricaMusem. Vanaf tramhalte Montgomery spoor je met tram 44, één van, zo niet de mooiste Brusselse tramroute dwars door het Zoniënwoud!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
AfricaMuseum | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika | Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren | Tel: +32 2 769 52 11
Bereikbaarheid
Kom je met de wagen, dan zijn er verschillende parkeergelegenheden.
Met het openbaar vervoer spoor je vanaf tramstation Montgomery met tramnummer 44 tot bijna pal voor de deur van het Afrika Museum. Halte Montgomery bereik je vanaf het Centraal Station Brussel met metrolijn 1.

Bezocht jij ook reeds het vernieuwde AfricaMuseum?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Wat vond jij boeiend, spannend of straf? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

En schoot je er eveneens prachtige foto’s?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *