wandelroute

Wie verdient de titel van ‘Beste wandelroute van de Benelux’?

Wandelen is immens populair. Steeds vaker trekken we op pad in onze eigen buurt en zijn we op zoek naar nieuwe en interessante wandelroutes. Maar liefst 17 routes werden dit jaar geselecteerd voor de titel van “Beste wandelroute van de Benelux”. De winnaar wordt op zaterdag 13 februari 2021 bekendgemaakt, maar wij trekken nu alvast op pad.

Voorstellen beste wandelroute België

Beste wandelroute van de Benelux

 1. GR 561 Kempen – Maaspad
  De GR 561 Kempen – Maaspad behoort tot de groenste wandelingen van Vlaanderen en is 221 km lang. De wandelroute start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. Tijdens de tocht, waar je vaak geen levende ziel tegenkomt, ontdek je de Kempense natuur in al zijn facetten. Het aantal onverharde wegen op dit GR-pad is bijzonder groot. Meer info: www.wandelen.groteroutepaden.be

 1. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg
  16 nieuwe, onuitgegeven dagwandelingen in de Belgische provincie Luxemburg leiden je naar de meest uiteenlopende landschappen die de Ardennen ons te bieden hebben: diepe bossen en valleien en stromende rivieren en panoramische vergezichten. Onder de sneeuw of onder een brandende zon, telkens is het landschap anders en minstens even betoverend. De wandelingen variëren tussen de 7 en de 23 km. Meer info: www.grsentiers.org

 1. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant
  Het Wandelnetwerk “de Merode” van Toerisme Vlaams-Brabant is inmiddels 700 km lang en daarmee het grootste wandelnetwerk van Vlaanderen. Het netwerk strekt zich nu uit over de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be

 1. Streek – GR Dijleland
  Deze wandelroute in de buurt van Leuven werd onlangs uitgebreid van 167 naar 182 km. De route bestaat eigenlijk uit een grote lus die ingedeeld is in zeven op elkaar aansluitende etappes. Daarnaast zijn er in de nieuwe gids vijf dag- of tweedaagse rondwandelingen opgenomen. Meer info:www.groteroutepaden.be/nl/streek-gr-dijleland

 1. Wandelnetwerk Getevallei
  De Getevallei, in het zuidoosten van de provincie Vlaams-Brabant, vormt de geografische grens tussen Hageland en Haspengouw. Het wandelnetwerk werd er uitgebreid met 260 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tienen, Hoegaarden en Landen. Deze knooppunten kom je niet tegen op het terrein, maar je ziet ze op kaart en via de online routeplanner. In totaal beslaat het netwerk daarmee 510 km aaneengesloten wandelpaden. Meer info:www.toerismevlaamsbrabant.be

 1. Westhoektrails
  3 wandelingen doorheen de Westhoek. Als wandelaar word je gestimuleerd om het openbaar vervoer te nemen van eind- naar startpunt en dan terug te wandelen. De wandelingen die variëren tussen de 12 en de 19 kilometer gidsen je langsheen bos, water en natuurgebieden. Download the trails via www.Rlwesthoek.be

Beste wandelroute van de Benelux

 1. RivierPark Maasvallei
  De langeafstandswandeling in het RivierPark Maasvallei loopt met haar 137 km door Nederland en België en verbindt zo 11 gemeenten. De wandeling brengt je langs de mooiste landschappen en gezelligste dorpjes. Bij de wandeling hoort een kaartboekje en op de website vind je ook een promofilmpje. Meer info: www.rivierparkmaasvallei.eu

Voorstellen beste wandelroute Nederland
beste wandelroute benelux

 1. Krijtlandpad
  Het Krijtlandpad is een 100 kilometer lange wandelroute door de heuvels van Zuid-Limburg. De route brengt je door nieuwe natuurgebieden en dat allemaal langs onverharde paden: zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Meer info: www.wandelnet.nl

 1. Martin Luther King Vijfdaagse
  Deze vijfdaagse bestaat uit vijf rondwandelingen van 17 à 20 km. Allemaal starten en eindigen ze in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam en brengen je langs 15 Amsterdamse parken. De wandelingen leiden je langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden van Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog. Meer info: www.mlk50.nl

 1. Pad van de Vrijheid
  Nog een wandeling in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De wandeltocht van 155 km, verdeeld in 13 etappes, begin en eindigt aan Hotel de Wereld in Wageningen. De route passeert 18 dorpen en steden en biedt wandelaars de mogelijkheid om al wandelend, vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. Meer info: www.padvandevrijheid.nl

 1. Pionierspad
  11 dagen lang gidst het Pionierspad je langs de 217 km lange wandelroute in de Noordoostpolder en Flevopolders. Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) brengt je over onverharde paden door nieuwe natuurgebieden zoals het Waterloopbos, het rivierduingebied, het Oostvaardersveld, Knarbos en Horsterwold. Meer info:www.wandelnet.nl

 1. Route des Vins
  De vier thematische wandelingen variëren tussen de 8 en de 12 km en nemen je mee naar een unieke parel tussen de heuvels. Op de wijngaarden in de Zuid-Limburgse heuvels waan je je als God in Nederlands-Limburg. Meer info:: www.visitzuidlimburg.nl

 1. Struinpad
  Het Struinpad staat voor avontuur tussen rivier en dijk. Je gaat letterlijk buiten de gebaande wegen en vindt zo jouw eigen weg. Je volgt de loop van de Waal van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. De wandeling is 200 km lang en in twee weken prima te wandelen. Meer info: www.struinpad.nl

 1. Te voet met boswachter Ellen: Oude bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen & terug
  Bij toeval ontdekte boswachter Ellen Luijks dat er tussen 1914 en 1940 diverse Bondswandelwegen waren uitgezet in Nederland. Ze volgde de bijna 100 jaar oude en 53 km lange Bondswandelweg door het Rijk van Nijmegen, en ontdekte dat die ook vandaag nog prima te bewandelen is. Meer info: www.wandelboswachterellen.nl

beste wandelroute nederland

 1. Wandelroute De Groote Peel
  Vier nieuwe wandelroutes die niet langer zijn dan 30 kilometer, maar uitstekend geschikt zijn voor een meerdaags verblijf in Asten. De vier wandelroutes brengen je door het kleinste natuurpark in Nederland en laten steeds een ander landschap zien. Meer info: www.vvvdepeel.nl

wandelroute

 1. Westfriese Omringdijk
  De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250 en heeft de inwoners van het waterland al eeuwenlang beschermd tegen het water van wat toen de Zuiderzee was. De 150 km lange wandeling volgt de iconische en eeuwenoude dijk in Noord-Holland. Meer info: www.wandelnet.nl

wandelroute nederland

 1. Zeeuwse Zwerftochten
  17 nieuwe en afwisselende wandelingen brengen je door het wondermooie Zeeland. Wandelingen van 12 tot 26 km brengen je langs duinen, schorren en slikken tot aan de mooiste dorpjes en steden. Meer info: www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Wandelde jij reeds één van deze routes? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder adresje? Of staat jouw favoriete wandelroute hier helemaal niet bij? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Meer wandeltips vind je in de rubriek wandelen

Beeldmateriaal: © betrokken toerismediensten en VVV-kantoren.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *