21 spectaculaire wegen die het berijden waard zijn

Van kustwegen en duizelingwekkende bergpassen tot sfeervolle routes door de natuur of bruggen over prachtige watervlaktes: tijdens een roadtrip connecteer je pas echt met een land! Deze 21 wegen wereldwijd die het trotseren waard zijn, willen we jou daarom niet ontzeggen. Onze bucketlist is nu al te kort!

 • 1. Highway 1, Big Sur, California in de Verenigde Staten. State Route 1 is de belangrijkste noord-zuidelijke autoweg die voor het grootste deel langs de Grote Oceaan passeert in de staat Californi√ę. De snelweg staat erom bekend dat hij langs enkele van de mooiste kustlijnen van de VS loopt. ¬© Daniel Peckham
 • 2. Furkapas in Zwitserland. Deze bergpas, gelegen op een hoogte van 2.429 meter in de Zwitserse Alpen, verbindt Gletsch in Wallis met Realp in Uri. Leuk detail: de Furkapas werd gebruikt als locatie in de James Bondfilm Goldfinger. ¬© Wikimedia Commons
 • 3. De Atlantische Route in Noorwegen. Deze weg opende op 7 juli 1989 als een nationale toeristische route en werd in 2005 in Noorwegen ge√ęerd als Constructie van de Eeuw. De route is zo‚Äôn 8,3 kilometer lang en verbindt de stadjes Kristiansund en Molde. Tevens de twee plekken met de meeste inwoners in de provincie More og Romsdal. De weg werd gebouwd op verschillende kleine eilandjes en scheren, die met elkaar verbonden zijn door wegen, viaducten en acht bruggen. ¬© Wikimedia Commons
 • 4. White Rim Road, Canyonlands National Park, Utah in de Verenigde Staten. De 160 kilometer lange White Rim Road biedt een weids uitzicht op de omgeving in het nationale park. Met de auto doe je twee tot drie dagen over de route, met de mountainbike drie tot vier dagen. Heb je goed weer, dan kom je er redelijk goed vanaf met de fiets. Maar verschillende steile stukken en haarspeldbochten maken van de route een uitdagende roadtrip. ¬© Scott Sanford
 • 5. Tianmen Mountain Road, Hunan in China. De Tianmenberg ligt in het Tianmen Mountain National Park in de noordwestelijke provincie Hunan. Een kabelbaan brengt je vanaf het nabijgelegen treinstation Zhangjiajie naar de top van de berg. De kabelbaan is zo‚Äôn 7,5 meter lang en hangt op een hoogte van 1,2 meter. De 11 kilometer lange weg met 99 bochten brengt je eveneens naar de top van de berg. Meer nog: je kan er de Tianmengrot bezoeken, een natuurlijke holte in de berg op een hoogte van 131,5 meter. ¬© BORIS G
 • 6. Seven Mile Bridge, Florida Keys, Florida in de Verenigde Staten. Deze brug vind je in de Florida Keys, een eilandengroep ten zuidwesten van Florida. De brug is een verbinding over een kanaal dat de Golf van Mexico met de Straat Florida verbindt, tussen Knight‚Äôs Key (onderdeel van de stad Marathon in Florida) en het eiland Little Duck Key. De totale lengte van de brug is 10,88 km (niet toevallig zeven mijl) met een overspanning van 41,1 meter. ¬© Meyyappan S
 • 7. Chapman‚Äôs Peak Drive, Kaapstad in Zuid-Afrika. Chapman‚Äôs Peak Drive vindt zijn weg tussen Noordhoek en Houtbaai langs de Atlantische kust aan het zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika. De route van 9 km, met zijn 114 bochten, loopt langs de rotsachtige kustlijn van Chapman‚Äôs Peak. Onderweg word je gecharmeerd door verbluffende uitzichten en bovendien kan je op verschillende plekken even halthouden en genieten van het landschap. ¬© Dren Pozhegu
 • 8. Stelviopas in de Alpen, Itali√ę. De Italiaanse Stelviopas ligt op 2.757 meter en is de hoogste verharde bergpas in de oostelijke Alpen en de op een na hoogste in de Alpen. (Dat is de Col de l‚ÄôIseran op 2.770 meter.) De Britse autoshow Top Gear bestempelde de pas als ‚Äúbest berijdbare weg ter wereld‚ÄĚ. Al moeten we er wel aan toevoegen dat hun zoektocht beperkt bleef tot Europa. ¬© Pixabay
 • 9. Col de Turini in Frankrijk. De Col de Turini (1.607 m) is een bergpas in het Franse departement Alpes-Maritimes. Je vindt hem vlakbij Sospel, tussen de gemeenten Moulinet en La Boll√®ne-V√©subie in het arrondissement Nice. De pas staat bekend als een etappe tijdens de Monte Carlo Ralley die gehouden wordt op krappe wegen met veel haarspeldbochten. De Col de Turini maakte ook drie keer deel uit van de Tour de France (in 1948, 1950 en 1975). ¬© Wikimedia Commons
 • 10. Guoliang Tunnel Road in China. De Guoliangtunnel werd uitgehouwen langs de zijkant van een berg en bevindt zich in het Taihanggebergte in de Chinese provincie Henan. Wie de tunnel wil passeren, start zijn reis best in het stadje Xinxiang. ¬© Wikimedia Commons
 • 11. Denali Highway in Alaska. De Denali Highway is een licht bereisde, meestal onverharde snelweg in de Amerikaanse staat Alaska. De weg loopt van Paxson over de Richardson Highway naar Cantwell op de Parks Highway. De 217 kilometer lange route opende in 1957 en bood als eerste toegang tot het Denali National Park. ¬© Wikimedia Commons
 • 12. Karakoram Highway in China en Pakistan. Dit is de hoogste verharde internationale weg ter wereld. De route verbindt China en Pakistan via het Karakoramgebergte op een hoogte van 4.693 meter. Vanwege de hoge ligging en de moeilijke omstandigheden waarin de weg werd aangelegd, wordt het ook wel het ‚ÄėAchtste Wereldwonder‚Äô genoemd. ¬© Wikimedia Commons
 • 13. Great Ocean Road in Australi√ę. Deze 243 kilometer lange snelweg voert je langs de zuidoostkust van Australi√ę tussen de Victoriaanse steden Torquay en Warrnambool. De weg werd tussen 1919 en 1932 aangelegd door teruggekeerde soldaten waardoor het het grootste oorlogsmonument ter wereld werd, gewijd aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De route passeert verschillende bezienswaardigheden zoals de beroemde kalksteenformaties met de naam ‚ÄėDe Twaalf Apostelen‚Äô. ¬© Pixabay
 • 14. Sanipas, KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. De Sanipas ligt in het westelijke uiteinde van de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika op de weg tussen Underberg en Mokhotlon in Lesotho. De pas heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer en vereist een bovengemiddelde rijervaring. Zonder 4x4 is de weg zelfs niet te doen. Terwijl Zuid-Afrika onderaan de pas ongeschikte voertuigen verbiedt, laten grensagenten in Lesotho bovenaan de pas alle voertuigen toe. Na 16 uur sluit de pas onherroepelijk en, vooral in de winter, is de pas vaak helemaal niet toegankelijk. ¬© Wikimedia Commons
 • 15. Ruta 40 in Argentini√ę. De Nationale Route 40 ligt in het westen van Argentini√ę en strekt zich uit van Cabo Virgenes in de provincie Santa Cruz in het zuiden tot La Quiaca in de provincie Jujuy in het noorden. Ze loopt parallel met het Andesgebergte. De route is meer dan 5.000 kilometer lang en doorkruist 20 nationale parken en 18 grote rivieren. Vooral het zuidelijke deel, een grotendeels verharde weg door dunbevolkt gebied, zorgt voor het nodige avontuur. ¬© Jen Morgan
 • 16. Going-to-the-Sun-Road, Glacier National Park, Montana in de Verenigde Staten. Deze autoweg werd voltooid in 1932 en is een spectaculaire 80 kilometer lange, verharde tweebaansweg die het Glacier National Park van oost naar west doorsnijdt. Onderweg passeer je bijna elk type terrein in het park: van grote gletsjermeren en cederbossen in de lagere valleien tot winderige alpiene toendra bovenop de pas. Langs de weg staan verschillende schilderachtige uitzichtpunten en uitkijkpunten. ¬© Wikimedia Commons
 • 17. Dad√®skloof, Hoge Atlas in Marokko. De Dad√®skloof werd door de eeuwen heen door de Dad√®srivier uitgehouwen en is nu een erg populaire bestemming voor reizigers in Marokko. Met een gids kun je een berglus maken in bepaalde tijden van het jaar. Dan volg je de kloof tot in het noorden tot Agoudal om vervolgens naar het zuiden te draaien richting Todrakloof. De beste tijd om de lager gelegen valleien te bezoeken is van maart tot mei. De bergen bezoek je best van mei tot juli. ¬© Wikimedia Commons
 • 18. The Million Dollar Highway of Route 550, Colorado in de Verenigde Staten. De Route 550 is een uitloper van de US Highway 50 die loopt van Bernalillo, New Mexico naar Montrose, Colorado in het westen van de Verenigde Staten. Het gedeelte van Silverton naar Ouray wordt vaak de Million Dollar Highway genoemd vanwege het uitdagend en potentieel gevaarlijke karakter. Dit stuk kenmerkt zich namelijk door steile kliffen, smalle steegjes en een gebrek aan vangrails. De volledige route strekt zich uit over ongeveer 40 kilometer. ¬© flamouroux
 • 19. Trollstigen, Rauma in Noorwegen. Trollstigen, vrij vertaald als de ‚ÄėTrollenladder‚Äô, is een kronkelige bergweg in het Noorse Rauma. Dankzij de steile helling van negen procent en elf haarspeldbochten op een steile berghelling valt de route erg in de smaak bij toeristen. Tijdens het hoogseizoen passeren er dagelijks ongeveer 2.500 voertuigen. De Trollstigen werd op 31 juli 1936 geopend, na 8 jaar bouwen. ¬© awiemuc
 • 20. De Amalfikust in Itali√ę. De kust van Amalfi wordt algemeen beschouwd als de meest schilderachtige kustlijn van Itali√ę. En dit dankzij een landschap van torenhoge kliffen, pastelkleurige dorpjes met terrassen in heuvels, kronkelwegen, weelderige tuinen en uitgestrekte vergezichten over turquoise wateren en groen omhulde bergen. Door Unesco beschouwd als ‚Äúeen uitstekend voorbeeld van een mediterraan landschap‚ÄĚ, kreeg de Amalfikust in 1997 een felbegeerde plek op de Werelderfgoedlijst. ¬© Pixabay
 • 21. TransfńÉgńÉrńÉ»ôan in Roemeni√ę. Dit is de op een na hoogste verharde weg in Roemeni√ę. Gebouwd als een strategische militaire route, lopen de 90 kilometer aan bochten van noord naar zuid over de hoogste delen van de zuidelijke Karpaten. De weg verbindt de historische regio‚Äôs Transsylvani√ę en Walachije, en de steden Sibiu en PiteŇüti. Ze klimt naar 2.034 meter hoogte. ¬© Wikimedia Commons

Leave a Comment