Horton Plains

Horton Plains in Sri Lanka: wandelen naar het einde van de wereld

Het eiland Sri Lanka, ten zuiden van India, staat bekend om haar adembenemende natuur. Reisreporter Margot trok er enkele weken rond en werd helemaal enthousiast van het nationaal natuurpark Horton Plains. Dat staat garant voor uren wandelplezier met onderweg de mooiste uitzichten op een waanzinnige hoogte. Ze geeft ons de beste praktische tips voor een wandeling die je nooit meer vergeet!

Frisse natuur
Horton Plains is een beschermd Nationaal natuurpark in Sri Lanka, dat zich op een hoogte van maar liefst 2.300 meter bevindt. Door dat niveauverschil ervaar je hier een ander, frisser klimaat. Ideaal om even op adem te komen van de hitte daarbeneden. Tijdens het wandelen kan je er de fantastische fauna en flora spotten en als je heel veel geluk hebt, zie je zelfs een luipaard! Dankzij de prachtige natuur, de landschappen en uitzichten staat dit gebied sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nog een extra reden dus om hier zeker naartoe te komen.

Ideale uitvalbasis
Om het beste uit je bezoek te halen, verblijf je best enkele dagen in Nuwara Eliya. Daar is niet per se veel te zien, maar van hieruit vertrek je makkelijk naar verschillende trekpleisters in Sri Lanka zoals Horton Plains en Adam’s Peak, een 2.234 meter hoge berg die je kan beklimmen. Aangezien je vroeg in de ochtend naar het park vertrekt, regels je best de avond voordien je vervoer naar Horton Plains. Dat kan gemakkelijk aan de receptie van je ho(s)tel. Ook een ontbijtpakket bij vertrek had ik de avond ervoor al geregeld. Een stevige wandeling en een lege maag is namelijk geen goede combinatie!

Hoofd in de wolken
Om 6u kwam ik aan bij Horton Plains, het uur waarop het natuurpark zijn deuren opent. Waarom zo vroeg? Het weer kan heel wisselvallig zijn op Sri Lanka. Door de hoogte waarop het Nationaal park zich bevindt, beginnen zich vaak al vroeg mistbanken te vormen, waardoor de kans groot is dat je tegen de middag letterlijk met je hoofd in de wolken loopt. Als je wil genieten van de sublieme uitzichten, ga je dus best zo vroeg mogelijk.  Je chauffeur brengt je via de nodige hobbelweggetjes en bochten tot aan het vertrekpunt en dan kan de wandeling beginnen!

Het einde van de wereld
De tocht is niet moeilijk, je hoeft er zeker geen getrainde wandelaar voor te zijn. Het pad loopt in een cirkel, dus je moet wel kiezen in welke richting je wilt stappen. Ik koos om naar links af te slaan en kwam na zo’n 4 km stappen plots uit op het einde van de wereld. Het pad lijkt er abrupt te stoppen en krijg je een heerlijk panoramisch uitzicht te zien over een vallei van iets minder dan een kilometer diep. Als je vroeg genoeg komt, heb je kans op een heel ver uitzicht tot aan de zee. Zet je even neer, geniet en neem zeker een foto of twee. Daarna volgt er nog 6 km wandelplezier met uitzichten die zeker niet moeten onderdoen!

Chinese attractie
Vergeet natuurlijk geen tussenstop te maken aan Baker’s Falls, een van de bekendste watervallen van Sri Lanka. Een trapje naar beneden leidt je naar de niet waanzinnig grote, maar wel indrukwekkende waterval, dus ze valt niet te missen. Of je kan gewoon afgaan op het geluid van het water dat op de rotsen klettert. De troepjes Chinese toeristen, die alles uit de kast halen voor de origineelste foto, zijn nog een extra attractie op zich. De volledige wandeling duurt, inclusief enkele korte pauzes, ongeveer vier uur. Vier uur aan één stuk genieten!

Ook nog dit
– Vergeet geen trui mee te nemen. Aangezien je vroeg vertrekt, kan het bij de start van de wandeling best koud zijn.
– Regel op voorhand je vervoer en spreek voor vertrek een prijs af voor de heen- en terugrit.
– Om het park proper te houden is plastic verboden. Je zakken worden hierop gecontroleerd bij het binnengaan.
– Een volle drinkbus is geen overbodige luxe tijdens een vier uur durende wandeling.

? PIN nu en plan later

Tekst en foto’s: © Margot Swaelens

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *