Strand Prijsindex 2017: hier is deze zomer het strand het goedkoopst

TravelBird lanceert naar jaarlijkse gewoonte ook nu weer zijn Strand Prijsindex, waarbij de gemiddelde kostprijs voor één dag luieren op 300 verschillende stranden uit 70 landen wereldwijd wordt vergeleken. Oostende blijft, net zoals in 2016, het duurste strand van België. Maar, mooi meegenomen: de Belgische stranden blijken betaalbaarder dan de Nederlandse.

5 essentials
Om de Strand Prijsindex 2017 op te stellen, begon TravelBird met een uitgebreide lijst van de meest populaire stranden ter wereld, om op deze manier tot een laatste kortere lijst te komen van iets meer dan 300 bestemmingen, gerangschikt volgens de kosten van een dagje op ieder strand. Van deze bestemmingen werd de kostprijs berekend voor vijf essentiële strandbenodigdheden:  de gemiddelde prijs van zonnebrandcrème (200 ml), een flesje water (500 ml), een biertje (33 cl), lunch (inclusief drankje en dessert voor één persoon) en een ijsje. De som van deze vijf essentials bepaalde de uiteindelijke ranking van elke strandlocatie. Alle prijzen zijn uitgerekend door het standaardiseren van de maat van de producten en volgens de wisselkoers op 1 juni 2017.

Wereldwijd verschil
Opvallend is dat dit jaar de Belgische stranden betaalbaarder zijn dan de Nederlandse. In Europa zon je het goedkoopst op de Duitse stranden. Het meeste geld tel je neer op de stranden van Noorwegen. Echt geen zin op veel budget uit te geven? De meest betaalbare stranden ter wereld liggen in Vietnam!

Dure zonnecrème
“Het is heel interessant voor reizigers die een vakantie aan het plannen zijn om te zien hoe de prijs van een dagje aan het strand overal ter wereld verschilt. Men vergeet bijvoorbeeld gemakkelijk dat wisselkoersschommelingen een groot verschil kunnen maken in de eigenlijke prijs van een vakantie. Door de devaluatie van de Britse pond na de Brexit zijn de stranden in het Verenigd Koninkrijk bijna 10% betaalbaarder geworden voor reizigers van continentaal Europa”, aldus Steven Klooster, CEO van TravelBird. “Als je enthousiast genieter bent van lokaal eten op het strand, kies dan bijvoorbeeld voor Vietnam.  Hier kun je van heerlijke en betaalbare gerechten genieten. Ook betaal je op sommige plekken erg veel voor zonnebrandcrème, soms zelfs 3x zoveel als in Nederland,  vergeet deze dus vooral niet op voorhand in te pakken!”

Uit onderzoek blijkt dat de 10 duurste stranden zijn:

StrandPrijsindex1

De 10 meest betaalbare stranden zijn daarentegen:

StrandPrijsindex2

Zes Belgische stranden halen de index
Het duurste strand is dat van Oostende op de 209de positie (€26.65 per dag), gevolgd door Westende op de 213de plek (€25.96). De volgende strandbestemmingen op de ranglijst zijn Knokke (214de positie met €25.89 per dag), De Panne (217de positie met €25.75 per dag) en Blankenberge (218de positie met €25.69 per dag). Het meest betaalbare strand van België is, op de 217de positie, De Haan (€25.59 per dag).

De beste koopjes aan onze kust
De gemiddelde dagprijs is voor elk strand in België lager dan voor de Nederlandse stranden. Het meest betaalbare ijsje vind je in Blankenberge voor een gemiddelde prijs van slechts €0.81. Voor het minst dure bier moet je dan weer in De Haan zijn, waar je voor €2.10 een biertje op de kop kan tikken. Met €16.98 betaal je op het strand van Oostende het meeste voor de lunch.

Foto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *